LESKOVAC, O TEBI SANJAM JA: Maki Mladenović u pesmi oživeo duh svog grada (FOTO/VIDEO)

Dušan Cakić

28. 08. 2024. u 18:15

MARIJAN MLADENOVIĆ MAKI poklonio je svom gradu pesmu, pod nazivom "Leskovac".

ЛЕСКОВАЦ, О ТЕБИ САЊАМ ЈА: Маки Младеновић у песми оживео дух свог града (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Privatna arhiva

Ova emotivna numera, jednostavno nazvana “Leskovac”, slavi ne samo znamenitosti i duh grada, već i njegove ljude, uključujući one koji više nisu među nama.

Foto: Privatna arhiva

Pesma evocira nostalgiju i ljubav prema rodnom kraju, a posebno ističe značaj i simboliku Leskovca, poznatog po svojoj roštilj tradiciji. U stihovima pesme, Marijan se priseća nekadašnje čaršije, crkve Odžaklije, i svetala Hisara, koja su ostavila neizbrisiv trag u srcima Leskovčana.

Foto: Privatna arhiva

- Posvećeno je svim građanima i poznatim Leskovčanima koji su kroz vekove gradili Leskovac, duhovno i materijalno ga oblikovali, negovali, čuvali njegov jezik, običaje i prepoznatljiv duh. Leskovac je bio i ostao dom talentovanih ljudi, umetnika, sportista, naučnika, lekara, boema, ali i običnih dobrih ljudi, radnika, zanatlija koji su učinili i čine da ovaj grad bude jedinstven. Gastronomija, gostoprimstvo, leskovačka "Roštiljijada", Leskovacki karneval i još sijaset kulturnih dešavanja čine Leskovac autentičnim gradom u koji se rado dolazi. Od srca poklanjam ovu pesmu u nadi da ćemo je svi pevati  i nositi toplinu juga u našim srcima, ma gde god da se nalazimo - istakao je Maki za "Večernje novosti".

Mladenovićev “Leskovac” je više od pesme – to je ljubavno pismo svom gradu, koje će, bez sumnje, odjeknuti među Leskovčanima, podsećajući ih na sve ono što ovaj grad čini posebnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORA NA INTENZIVNOJ Ne smeju da ga operišu, menadžer za Novosti otkrio nove informacije: Intubiran je, stanje je isto