OPROŠTAJ OD BORE ĐORĐEVIĆA UZ PESMU "ANĐELE..." Poslednje putovanje neprevaziđenog rokera u rodni grad kao u čuvenom stihu

V. Ilić

06. 09. 2024. u 13:07

BORA - napokon u svom Čačku. Telo preminulog Bore Đorđevića krenulo je iz Slovenije put kapele Opšte bolnice u gradu na Zapadnoj Moravi.

ОПРОШТАЈ ОД БОРЕ ЂОРЂЕВИЋА УЗ ПЕСМУ АНЂЕЛЕ... Последње путовање непревазиђеног рокера у родни град као у чувеном стиху

Foto N. Bašić

Posle pet i po decenija provedenih na "privremenom radu", Bora se, po sopstvenoj želji, "vraća" u svoj rodni kraj, ovoga puta u svoju večnu kuću na ovdašnjem Gradskom groblju.

Po odluci gradonačelnika Miluna Todorovića, danas je u Čačku proglašen Dan žalosti.

Sahrana ikone jugoslovenskog i srpskog rokenrola zakazana je za sutra, 7. septembar. Istog dana, u 11 časova, u Kulturnom centru, u Čačku, biće održana komemoracija, potom u 13 sati članovi porodice primaće saučešća u kapeli na Gradskom groblju, u 14 časova predviđeno je opelo koje će držati sveštenici čačanske Crkve Svetog Vaznesenja, a u 14.30 planirano je da kovčeg sa posmrtnim ostacima Bore bude spušten u grobno mesto na Gradskom groblju.

SPREMNO Borina večna kuća na Gradskom groblju, Foto V. Ilić

Foto privatna arhiva

Ovaj poslednji čin biće, kako saznajemo, propraćen pesmom "Pogledaj dom svoj, anđele", koju će izvesti hor čačanske Gimnazije, škole koju je Bora u mladosti pohađao i u kojoj je napisao i prve stihove.

POČECI Bora i njegova ekipa muzičara u rodnom Čačku, Foto Privatna arhiva

- Pre nekoliko godina sam zajedno sa Borom posetio grob njegovih roditelja na čačanskom groblju. Tada je i za sebe izabrao grobno mesto. Želja mu je bila da počiva u Čačku - ispričao nam je Todorović, inače veliki prijatelj Bore Čorbe, naglasivši da će Čačak uskoro dobiti ulicu koja će nositi ime muzičke legende.

- Znamo da će ga na poslednji put ispratiti veliki broj ljudi, od njegovih fanova do naših najpoznatijih muzičara, njegovih prijatelja.

SEĆANjE Mladi u Čačku zapalili sveće i zapevali u čast svog idola, Foto privatna arhiva

Veliki broj Čačana na razne načine opraštali su se od svog voljenog sugrađanina, društvene mreže preplavljene su poslednjim pozdravima za legendu grada na Moravi.

Ipak, najpotresnije je bilo kada se spontano nekoliko desetina mladih okupilo ispred zgrade u kojoj je Bora rođen, u Ulici Veselina Milikića broj 1. Mladi muzičari na gitarama svirali su, a svi uglas pevali Borine hitove. Uz ogradu zgrade palili su sveće i otvorili pivo za pokoj duše slavnog pevača.

ŠMEKERI "Riblja čorba", osamdesetih godina, Foto Privatna arhiva

Sigurno da nikog nema kome bar jedna Borina pesma nije obeležila mladost i odrastanje.

Ovaj ugao ispred zgrade nazvali smo "Borino ćoše", jer je ovde on nekada svirao gitaru, pravio pesme, sastavljao muzičke grupe sa svojim gimnazijalcima i drugarima... Možda ne bi bila loša ideja da se baš ova ulica zove po njemu, a u parku preko puta podigne spomen-bista našem rokeru - kazali su nam mladi koji su cele noći ispred zgrade svirali i pevali, a niko se od komšiluka nije pobunio.

Na čačanskom groblju juče su radnici "Zelenila" užurbano radili da sve bude spremno za poslednji ispraćaj Bore Đorđevića. Njegova večna kuća, po sopstvenom izboru, nalazi se na brdašcetu iznad grada odakle se vidi veliki deo Čačka...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONA JE SESTRA BORE ČORBE: Reč je o našoj poznatoj pevačici koja je bila sa njim u najtežim trenucima (FOTO)