"RIBLJA ČORBA" PRESTAJE DA POSTOJI POSLE 46 GODINA: Kraj jedne ere posle izlaska posthumnog albuma - "Bez Bore nemaju budućnost..."

Novosti onlajn

10. 09. 2024. u 21:35

"RIBLjA ČORBA" posle 46 godina više neće postojati.

РИБЉА ЧОРБА ПРЕСТАЈЕ ДА ПОСТОЈИ ПОСЛЕ 46 ГОДИНА: Крај једне ере после изласка постхумног албума - Без Боре немају будућност...

Foto Marina Pešić

Odlaskom svavnog rokera Bore Đorđevića, koji je preminuo prošle nedelje nakon duge i teške bolesti, muzičari koji su sačinjavali ovaj sastav doneli su odluku da više na nastupaju.

Foto Z. Jovanović

Tih dana kada nas je napustio Bora po gradu su se mogle čuti priče da će Riblja čorba nastaviti svoj vek trajanja u nekom drugom obliku. Najpre se pominjala varijanta "tribute" benda, što znači da bi neki pevač nastavio da na koncertima izvodi stare pesme u istim ili sličnim aranžmanima, a potom se povela priča da bi Đorđevića mogao da nasledi neko od pevača, poput Pavla Dejanića, koji bi zajedno sa ostatkom benda snimao i nove pesme. Od toga nema ništa.

Odluku da se Riblja čorba rasformira doneli su upravo muzičari koji su godinama i decenijama svirali sa Borom, a to će učiniti nakon što bude objavljen njihov poslednji album "Ljubav i smrt" koji je Đorđević spremio dok je bio živ.

Ova saznanja komentarisao je Zoran Dašić Daša, frontmen Legendi i blizak prijatelj pokojnog rok muzičara.

Foto Privatna arhiva

- S obzirom da ih znam sve pojedinačno i pre nego što su se sastavili kao bend i kad su ga napravili pre 45 godina, po mom mišljenju, Miša je bi taj koji je bio glavni motor celog tima. Bora je bio šef i pisao je pesme, ali je Miša bio zadužen za sve ostalo. Svaka grupa koja dugo radi i koja je organizovana, mora da ima čoveka organizatora, kako bi ja to rekao "oficira u vojsci", koji radi sve stvari, a kojima glavni kreativac ne bi trebao da se opterećuje. Miša je bio taj koji je ugovarao gostovanja, a Bora je dolazio da gostuje gde treba i da priča u emisijama. Riblja čorba je sa Mišinim odlaskom mnogo izgubila, a sa Borom da ne pričam. Zaista ne znam kakva će im biti budućnost i da li uopšte imaju budućnost - rekao nam je Daša.

Borin dugogodišnji prijatelj Vuk Žugić slično razmišlja.

- Budućnost treba videti u trajanju njihovih pesama. To je ta najlepša budućnost jer su te pesme već potvrdile svoju vanvremenost i svoju univerzalnu dimenziju i to će trajati - istakao je Žugić, koji je dcenijama uspešno godinama rukovodio sektorom za kulturu Sava centra.

Foto ATA Images

Podsetimo, Bora Đorđević nas je napustio u 72. godini 4. septembra jer nije dobio bitku s bolešću koja ga je poslednjih nedelja prikovala za bolničku postelju. Rok scena je ostala siromašna za njegovu energiju, kojom je plenio na koncertima, ali će njegove pesme, koje su krasili njegovi originalni stihovi, ostati večno da ih izvode neki novi klinci.

Dve nedelje trajala je borba lekara za njegov život. Njemu se nedavno pogoršalo zdravstveno stanje, zbog čega je bio hospitalizovan. Lekari su utvrdili da ima upalu pluća i prepisana mu je terapija antibioticima i kiseonikom. Bori je 2019. dijagnostikovan kancer prostate. Nakon toga je zdravstveno stanje doveo u normalu, nastavio je s nastupima, a snimio je i pesmu koja je opisala kako se tada oseća.

Foto: ATA images

- Zaista ne volim to što starim, postajem matora lenština, ne živim, samo životarim, i patim od raznih boleština... Ovde se osećam ko i svi stranci dok zadnje dane odrađujem, sve ljude držim na distanci i samom sebi dosađujem - stihovi su iz nove pesme grupe Riblja čorba koji će se naći na albumu "Ljubav i smrt".

(KURIR)

BONUS VIDEO:

NISAM ODOLEO LESKOVAČKOM ROŠTILjU: Saša Matić spektakularnim koncertom otvorio “Roštiljijadu”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UZ OSIGURANJE DO BEZBEDNE VOĆARSKE PROIZVODNJE Kompanija „Dunav osiguranje“ je i ove godine podržala Sajam šljive u Osečini