TRUBAČI U PROBLEMU: Mole Vladu Srbije za pomoć - nemaju posla zbog korone, pa moraju ovo da rade

V. ILIĆ

28. 07. 2020. u 14:08 >> 14:09

U OVO doba godine trubački orkestri širom Srbije glancali bi svoje instrumente, štimovali poslednje note pred trubački okršaj na Saboru trubača u Guči, i srećno trljali ruke očekujući dobru zaradu.

ТРУБАЧИ У ПРОБЛЕМУ: Моле Владу Србије за помоћ - немају посла због короне, па морају ово да раде

Foto D. Karadarević

Sabor je otkazan zbog epidemije virusa korona, a trubači, pa i majstori trube koji su ovu manifestaciju proslavili širom sveta, zbog zabrane veselja i svirki morali su da zasuču rukave i da traže druge poslove.

Zbog teške materijalne situacije, jer svirke nisu imali od početka godine, kapelnici trubačkih orkestara odlučili su da se za pomoć obrate organizatorima Sabora trubača u Guči - Opštini Lulani. U dopisu koji su potpisali brojni trubači, između ostalog se navodi da su oni "u prethodnih 60 godina gradili jedan od najvećih srpskih brendova - Sabor trubača, i takmičeći se na njemu ostvarivali značajan deo sredstava kojima izdržavaju svoje porodice", te da su najvećem delu članova orkestara jedini prihodi bili od nastupa na koncertima, svadbama, proslavama i drugim javnim događajima.

- Nažalost, ove godine, zbog kovida 19, od početka marta nismo u mogućnosti da sviramo i zarađujemo kako bismo prehranili porodice. Nadali smo se i radovali Saboru u Guči, kao jedinom izvoru prihoda posle više meseci, ali smo njegovim otkazivanjem došli u neizdrživu situaciju. Vidimo da u većini zemalja vlade pomažu svojim umetnicima da prežive ovu katastrofu dajući im određena materijalna sredstva. Naš problem je što nismo organizovani u neki vid udruženja, već jedino Sabor vidimo kao nešto što nas okuplja u prethodnih 60 godina - navodi se u pismu organizatorima trubačke manifestacije, koji bi, nadaju se kapelnici, jedino mogli da budu posrednici između njih i Vlade Srbije, odnosno Ministarstva kulture, od koga očekuju materijalnu pomoć.

Trubači se nadaju branju jabuka i šljiva, Foto K. Mihajlović

Odmah po prijemu pisma predsednik Opštine i prvi čovek Saborskog odbora Milivoje Dolović obratio se ministru Vladanu Vukosavljeviću molbom da "razmotri mogućnost za pomoć kapelnicima trubačkih orkestara i njihovih porodica".

Veliki broj trubača bio je prinuđen da ove godine pozornice ili sale za veselja, zameni njivama, malinjacima ili drugim voćnjacima i gradilištima. Najviše je onih koji ovih dana beru maline u selima zapadne Srbije, pa i u Dragačevu. Pojedinci su u nadnice poveli čitave porodice. Trubači sa juga zvali su kolege iz zapadne Srbije, moleći ih da im pronađu gazde kod kojih bi brali maline.

- U Srbiji nismo svirali od Nove godine, a poslednji put smo svirku imali u februaru u Grčkoj, na karnevalu - rekao nam je Bojan Krstić, trubački kapelnik iz Vladičinog Hana, koji se na Saboru "okitio" sa dve nagrade, među kojima je i "Zlatna truba", dar "Večernjih novosti". - Zato sam tražio drugi posao, jer od nečega moramo da živimo. Pozvao sam kolegu iz Požege i on mi je pronašao domaćina kod koga smo malinu brali cela moja porodica i ja. Nadamo se da ćemo i u branje jabuka i šljiva. Jer, kompletan Han je otišao u nadnice. Bliži se zima, mora ogrev da se obezbedi. Ne bežim ni od kakvog posla, iako sam do sada samo svirao trubu i od toga živeo.

Trubači strahuju da neće imati veselja cele ove godine, nadaju se novogodišnjim proslavama, ali je sve izvesnije da će i one izostati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (11)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor