MLADI ĆE BITI U ŠOKU: Da, živelo se bez toga! Sve ovo još nije bilo izmišljeno kada su naši poslednji put igrali na Evropskom prvenstvu!

Novosti online

16. 06. 2024. u 13:57

Fudbalska reprezentacija Srbije je na EURO 2024 stigla kao prva "baš srpska" nacionalna selekcija koja igra kontinentalno seniorsko takmičenje pod okriljem UEFA - jer su poslednji put naši fudbaleri igrali na tom nadmetanju pre 24 godine, ali pod drugim imenom. Bila su to neka posve drugačija vremena... U svakom smislu.

МЛАДИ ЋЕ БИТИ У ШОКУ: Да, живело се без тога! Све ово још није било измишљено када су наши последњи пут играли на Европском првенству!

Foto Pixabay free images

Tada je Dragan Stojković Piksi bio kapiten, sada je selektor.

Tada smo igrali kao Savezna Republika Jugoslavija, a u međuvremenu smo bili i državna zajednica Srbija i Crna Gora, sada - Republika Srbija.

Ali, desile su i u svetu mnoge promene.

Recimo, ovih deset stvari, što se tehnologije tiče, uopšte nisu postojale kada su "plavi" tog leta 2000. igrali na Evropskom prvenstvu (a odigrali su u grupi 3:3 sa Slovenijom, pobedili Norvešku sa 1:0, pa izgubili od Španije sa 3:4 golom Mendiete u 94. minutu iz penala. Da nije bilo tog pogotka, naši bi kao prvi u grupi igrali u četvrtfinalu sa Francuskom, a ovako, išli su na Holandiju koja ih je na stadionu Fejenorda u Roterdamu deklasirala "tensikim rezultatom" - 6:1).

Dakle, u vreme kada smo poslednji put bili učesnici Evropskog prvenstva, sledeće stvari još nisu bile izmišljene:

Gmail

Fejsbuk

Vikipedija

Jutjub

Instagram

Tviter (sada "Iks")

TikTok

VotsAp

Android i Ajfon

Tek dve hiljadite godine postali su dostupni telefoni sa kamerom, a prvi od njih je to imao da bi mogao da se pošalje "Ša mejl", danas poznatije kao MMS.

U vreme kada su naši poslednji put igrali fudbal na Evropskom prvenstvu, svet je tek upoznao čari USB fleš drajvova, koji su se tada zvali DiskOnKi i mogli su da prenesu "čitavih" osam megabajta.

Tek 2000. je u upotrebu, kao "dodatak ostalim uređajima" ušao Blutut (zvanično nastao pre pomenutog Evropskog prvenstva, ali je trebalo "nagovoriti" ostale proizvođače računarske opreme da mu se prilagode).

Nisu u vreme pomenutog poslednjeg nastupa srpskih fudbalera na prvenstvu Evrope postojala ni neka zanimanja, kao što su, recimo, "influenser na društvenim mrežama" (jer - društvene mreže nisu postojale), nisu postojali ni oni koji razvijaju aplikacije, jer nisu postojali "pametni telefoni", nije se putovalo uz pomoć navigacija na telefonima ili tabletima, jer to nije postojalo - već su se koristile mape na papiru, i tako dalje, i tako dalje.

Da, baš odavno naši nisu igrali na Evropskom prvenstvu. 

Ali, sada su tu. I, to je već ogromna promena, sama po sebi.

Pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". Ovo jeste istorijski trenutak - a vi jeste na sasvim dobrom mestu.

Podsetimo, prvi meč na EURO 2024 naši fudbaleri igraju sa Engleskom i to večeras, od 21 sat. Možete ga uživo pratiti uz prenos na portalu "Novosti".

EURO 2024 - sistem takmičenja

Grupe na Evropskom prvenstvu 2024. će biti posebno zanimljive, jer učestvuje 24 ekipa na šampionatu, a iz pojedinih grupa će samo jedna ekipa biti eliminisana posle uvodne faze takmičenja.

Naime, u šest četvoročlanih grupa će se (od 14. do 26. juna 2024.) odigrati po šest utakmica, po principu svako sa svakim, jednom.

Dalje automatski idu po dve najbolje ekipe, ali i četiri od šest trećeplasiranih selekcija, kako bi ukupan broj reprezentacija bio 16 pred nokaut fazu. Od tada će se igrati "na ispadanje", a pravila predviđaju da počev od osmine finala, u slučaju nerešenog rezultata, na red dolaze produžeci (dva puta po 15 minuta), a po potrebi i jednaaesterci. 

 

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor