VELIKOALBANSKI SKANDALI, PA ALBANSKI PORAZ: Italija se oporavila od istorijskog šoka (VIDEO)

Novosti online

15. 06. 2024. u 22:54 >> 22:55

Italija i Albanija odigrali su veoma zanimljivu utakmicu u 1. kolu Evropskog prvenstva u fudbalu, a aktuelni šampion na kraju je uspeo da pobedi: Albanci su poveli već u prvom minutu, da bi konačan rezultat glasio 2:1 za "azure".

ВЕЛИКОАЛБАНСКИ СКАНДАЛИ, ПА АЛБАНСКИ ПОРАЗ: Италија се опоравила од историјског шока (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Posle velikoalbanskih provokacija, a bilo je tu i zastava tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova", i tzv. "Velike Albanije", kako na ulicama Dortmunda, tako i na tribinama...

... sve je počelo prilično šokantno na stadionu Borusije:

Posle samo 23. sekundi - Albanija je vodila golom Bajramija, koji je skrivio levi bek Italijana, Dimarko, vrlo lošim vraćanjem lopte unazad iz auta (VIDEO).

Da je jedna od naredne tri, prilično opasne, albanske akcije urodila plodom, branilac trona bi bio nokautiran. Pa opet, izdržavši upravo taj početni nalet, posle istorijskog pogotka koji je i Rusiju rastužio, o čemu smo vam na sajtu "Novosti" pisali dok je meč još trajao, "azuri" su se probudili.

Tačnije, najpre je njihova sjajna igra posle prekida došla do izražaja. Njom su, podsetimo, i dali gol kojim su šokirali Engleze u finalu prošlog prvenstva...

Ovoga puta, u 12. minutu, Lorenci Pelegrini je iz kornera s leve strane dobio loptu nedaleko do zastavice, a onda idealno centrirao na dalju, desnu stranu. Tamo je Alesandro Bastoni, glavom, neometan, "zakucao" loptu u mrežu Albanije (VIDEO).

Albanci, zatečeni tako primljenim pogotkom usred svoje velike inicijative, doživeli su novi šok vrlo brzo. Samo četiri minuta kasnije.

Opsedali su "azuri" svoju metu, lopta se odbijala od albanskih igrača, a onda je pala pravo pred oporavljenog Nikolu Barelu, koji je raspalio po njoj "iz prve" i sa ivice kaznenog zatresao mrežu za preokret, gol za 2:1 (VIDEO).

Mogli su Italijani i pre velikog predaha do dva razlike, da Tomas Strakoša nije izvrsno branio među stativama Albanije, uključujući jednu situaciju kada je Frateziju upravo "skinuo" loptu i poslao je - na stativu (VIDEO).

Upravo je ta činjenica, da je ostalo samo "jedan razlike", učinila da drugo poluvreme bude neizvesno, iako zbog promene albanske taktike, a i nešto defanzivnijeg pristupa Italije, ono nije bilo uzbudljivo koliko i prvo.

Albanci su rešili da, posle samo jedine trećine vremena s loptom u posedu, duže je zadržavaju kod sebe, makar na sopstvenoj polovini, čime su do isteka jednog sata igre otupili oštrice italijanskih strpljivih napada. Pa opet, kada su "azuri" i kretali u ofanzivu, nisu srljali, već gledali da lukavim kretnjama, pre svega desnokrilnog Fratezija, pronađu rupu u sve boljem bedemu rivala.

Šansi za Italije je bilo, ne i nekih epohalnih, dok je na drugoj strani terena Đanluiđi Donaruma uglavnom bio besposlen, osim u 90. minutu kada je desnim delom grudnog koša sjajno zaustavio šut Manaja.

Golman "azura" Đanluiđi Donaruma slavi pobedu Italije nad Albanijom na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

A kako su mreže ostale netaknute do kraja, ceo plen je pripao ekipi selektora Lučana Spaletija, koja je tako na vrhu tabele grupe B dostigla Španiju, istina uz lošiju gol-razliku usled ubedljive španske pobede nad Hrvatskom.

U drugom kolu, najpre u sredu od 15 igraju Hrvati i Albanci, pa u četvrtak od 21 Španija - Italija.

KRAJ! Italija - Albanija 2:1

90' - Barela izlazi, Folorunšo ga menja. Još manje od dva minuta do kraja.

90' - Igraće se još četiri minuta sudijske nadoknade vremena. Ili, ipak, malo duže, jer je neko od navijača utrčao na teren. Ovo niste mogli da vidite u TV prenosu, jer... takve su instrukcije, nema TV publiciteta za ovakve situacije:

90' - Velika prilika za Albaniju! Đimšiti je poslao dugu loptu ka Manaju, ovaj pobegao Kalafioriju, šutirao iskosa s desne strane, a Donaruma bočnim delom grudnog koša - taman toliko skrenuo loptu da ona ne ode u gol. 

88' - Prva greška Kalafiorija, italijanskog defanzivca, što Albanci ne koriste jer je lopta stigla do golmana Donarume, koji ju je ispucao pre nego što su suparnici stigli do njega.

86' - Muči menja strelca vodećeg gola na meču, Bajramija, u ekipi Albanije.

Bajrami daje gol za Albaniju protiv Italije na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

84' - Daleko, daleko mirniji deo meča, što se tiče Italijana. A Albanci pokušavaju da solo-prodorima nešto urade. Najagilniji je pomenuti Hodža, po levom krilu.

77' - Evo i izmena kod "azura". Pelegrini i Kjeza ustupaju mesta Kristanteu i Kambijasu.

76' - Manaj, strelac 18 golova u turskom prvenstvu (kao član Sivaspora bio je treći, iza Ikardija i Džeka, po broju pogodaka u nedavno okončanoj sezoni), menja Broju u albanskom napadu.

75' - Feliks Cvajer, sudija ovog meča, pokazuje žuti karton albanskom rezervisti Hodži, jer je s leđa, bez ikakvog razloga, udario Fratezija.

73' - Interesantno, Lučano Spaleti, selektor Italije, nije izvršio nijednu izmenu za sada... (inače, pevao je himnu iz petnih žila, evo i dokaza:

Selektor Italije, Lučano Spaleti (desno) sa saradnicima peva himnu pred meč sa Albanijom na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

70' - Hodža je odmah pripretio, nateravši ofanzivnog Fratezija da dođe do svoje korner-zastavice i izbaci loptu van igre. A posle udarca iz ugla, Albanci su pokušali da iz "prve", volejom, poravnaju rezultat, što im nije pošlo za rukom. Odnosno, nogom.

68' - Albanski krilni napadači Asani i Seferi izlaze, a ušli su član Dinama iz Zagreba Hodža i Laci.

64' - Italija opet preuzima inicijativu posle 10-15 minuta albanskih pokušaja da dužim držanjem lopte, makar na sopstvenoj polovini, osujeti "diktiranje tempa" od strane rivala.

60' - Prva prava prilika u drugom poluvremenu. Federiko Kjeza je iskosa s desne strane snažno šutirao u dalji ugao, i za oko pola metra promašio gol Albanije. Ostaje 2:1 za "azure".

56' - Treći put se u drugom poluvremenu Fratezi dobro ubacio iza odbrane Albanije, a ovoga puta je ta akcija obustavljena zbog ofsajda. Malog, ali dobro uočenog od strane sudija.

Skamaka i Đimsiti u duelu na utakmici Italija  - Albanija na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

54' - Timovi su kompletni, utakmica je nastavljena.

53' - Pridiže se Bastoni. Led mu je stavljen na glavu, izgleda da će on uskoro moći da nastavi da igra. A meč se nastavlja.

52' - Prekinut je meč jer je Bastoni pogođen loptom u glavu iz vrlo snažno izvedenog slobodnog udarca Albanca Aslanija.

50' - Evo "frke" na terenu. Rikardo Kalafiori dobija žuti karton, potom i Broja, prvi opomenuti Albanac. Italijan je opomenut jer je sleđa faulirao rivala a Albanac jer je na to odgovorio korišćem lakta kojim je zakačio po licu rivala koji je bio iza njega.

49' - Ponovo je Fratezi bio u centru pažnje, hteli su saigrači da ga proigraju a ispratili su to na vreme defanzivci Albanije

48' - Ovoga puta prvu opasnu akciju imaju Italijani, a šut Skamake, prilično snažan, sa oko 18 metara, pogađa njegovog saigrača, Fratezija.

46' - Počelo je drugo poluvreme. U prvom, Italija je imala loptu u svom posedu 69% vremena, pa i ne čudi što je imala i skoro triput više šuteva (11:4), te 39 napadačkih akcija naspram samo sedam albanskih. Ali, ponovićemo, one uvodne koje su Albanci imali, mogle su vrlo lako da im donesu i dva gola prednosti. Sada, međutim, Italijani vode.

Bastoni slavi na meču Italija - Albanija / FOTO: Tanjug/AP

Završeno je prvo poluvreme, Italija vodi sa 2:1 iako je od 23. sekunde gubila. Vrlo, vrlo zanimljiva uvodna polovina utakmice, nema šta! Da nije bilo onih velikoalbanskih provokacija, sve bi i ostalo u fudbalskim okvirima, ali...

44' - Posle duže vremena, albanska selekcija je pripretila. Dalekometni šut (koji im je doneo šest radosti, od ukupno 12 golova u kvalifikacijama) ovoga puta je bio neprecizan.

42' - Ovako je Tomas Strakoša nedavno sprečio Fratezija da postigne gol - skrenuvši loptu taman toliko da ona ode na stativu:

Tomas Strakoša, golman Albanije, brani šut Fratezija na meču sa Italijom na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

40' - Ponovo dobra akcija Italijana, ponovo Strakoša brani. Ovoga puta je Skamaka uspeo da se izvuče po desnoj strani, šutirao je, a golman Albanije uspeo da spreči novi pogodak "azura".

36' - Ovako je Fratezi pogodio stativu gola Albanije (VIDEO)

35' - Inače, kad smo vam već spomenuli trenutno najboljeg strelca Italije, na vrhu "večne liste" golgetera u dresu "azura" su sa po 35 golova Điđi Riva i Đuzepe Meace, a slede Silvio Piola (30), Roberto Bađo i Alesandro Del Pjero sa po 27, te Adolfo Baloćieri, Filipo Inzagi i Alesandro Altobeli sa po 25...

33' - Stativa! Davide Fratezi se probio po desnoj strani, probao da lobuje golmana posle odličnog dodavanja Skamake, a pogodio je okvir gola! Izgleda da je golman Strakoša malo zakačio loptu rukom i usmerio je na stativu...

31' - Od sadašnjih igrača Italije, Nikolo Barela, strelac za preokret, najbolji je golgeter "azura" sa deset golova. Nova generacija...

Nikolo Barela / FOTO: Tanjug/AP

30' - Pokušao je Pelegrini makazicama da zahvati loptu posle drugog uzastopnog uspešnog prodora Kjeze po desnom krilu, a u tom pokušaju nije uspeo.

27' - Definitivno su splasli oni opasni albanski napadi. Italijani u potpunosti sada kontrolišu igru.

23' - Pelegrini je prvi igrač sa žutim kartonom na ovom meču.

22' - Na polovini prvog poluvremena, statistika kaže: Italija ima daleko veći posed lopte (dve trećine vremena), dvostruko više šuteva (6:3), više dodavanja (127: 51) i to iz preciznijih pokušaja (91% - 81%).

20' - ŠOK NA EURO 2024: Ovako su Albanci rastužili celu Rusiju

19' - Ovako je Nikolo Barela dao gol za Italiju za 2:1 protiv Albanije (VIDEO)

17' - Opsedali su "azuri" svoju metu, lopta se odbijala od albanskih igrača, a onda je pala pravo pred oporavljenog Nikolu Barelu, koji je raspalio po njoj "iz prve" i sa ivice kaznenog zatresao mrežu.

Nikolo Barela slavi gol za Italiju protiv Albanije na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2024 / FOTO: Tanjug/AP

16' - Gol! Italija vodi, Barela je strelac - 2:1

15' - Dimarko, koji je napravio onaj kiks koji je doveo do gola Albanaca već u 23. sekundi, pokušava da ispravi to... ali nije dobro centrirao, a imao je kome.

13' - Ovako je Alesandro Bastoni dao gol za Italiju za 1:1 protiv Albanije (VIDEO)

Alesandro Bastoni daje gol za Italiju protiv Albanije na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

12' - Lorenci Pelegrini je iz kornera s leve strane dobio loptu nedaleko do zastavice, a onda idealno centrirao na dalju, desnu stranu, gde je igrač Intera, Bastoni, glavom, neometan, "zakucao" loptu u mrežu Albanije. Kakav meč...

11' - Gol! Italija je izjednačila, Bastoni je strelac! - 1:1

8' - Nastavljaju se albanski napadi, ovoga puta ih je dobar volej delio od novog ugrožavanja gola Italije. Na velikim iskušenjima je branilac evropskog trona, nema šta.

6' - Pokušavaju Albanci brzim protivnapadima (uz gromoglasnu podršku svojih navijača, kojih je daleko više od Italijana) da "uplaše" dodatno poljuljanu odbranu "azura". Za sada su dve takve akcije okončane bez novog pogotka, a posle ove druge izborili su korner.

3' - Evo kako je Albanija dala gol za vođstvo protiv Italije od 0:1 (VIDEO)

Bajrami slavi gol koji je za Albaniju dao protiv Italije na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

2' - Umalo izjednačenje u 2. minutu! Kjeza je s desne strane ubacio loptu, nju "prosledio" iza sebe napadač Skamaka, Pelegrini natrčao - i šutirao tik pokraj mete. Kakav početak...

1' - Očajno su Italijani izveli aut, Dimarko je vratio loptu ka svom golmanu, ali nedovoljno dobro da bi lopta stigla do Donarume. "Ukrao" ju je Nedim Bajrami i iskosa s desne strane poslao je neodbranjivo u bliži gornji ugao gola Italije.

1' - Gol za Albaniju! I to u 23. sekundi! 

1' - Utakmica je počela! Albanska reprezentacija je krenula sa centra

20.58 - To bi bilo to od uvoda. Sada počinje: njegovo veličanstvo, fudbal.

20.57 - Intoniraju se himne. Iako se "Vestfalen", kako ga ljubitelji fudbala najpre znaju, više "crveni" albanskim navijačima nego "plavi" italijanskim, himna Italije zaista grmi. 

20.53 - Timovi izlaze na teren...

20.36 - Nije važno ko je kog pola, koliko ima godina... izgleda da svi Albanci koji su došli na meč sa Italijom u Dortmundu imaju jako veliku želju da svetu pokažu svoje velikoalbanske težnje, što pomenuto simbolično ukrštanje ruku na grudima i označava:

Albanska navijačica pred utakmicu Italija - Albanija na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

20.30 - Da se vratimo mi fudbalu, zbog toga se EURO 2024 i održava. Dakle, ovako izgleda formacija Italijana...

... a ovako Albanaca:

20.22 - Naravno, nezaobilazan folklor je i držanje ukrštenih ruku na grudima, što je "simbol prepoznavanja" zagovornika ideje od tzv. Velikoj Albaniji.

Navijači Albanije pred meč sa Italijom / FOTO: Tanjug/AP

 

20.21 - Na slavnom Borusijinom stadionu nastavljaju se skandali. Albanski navijači uneli su zastave tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova", terorističke organizacije čija su delovanja i bila razlog za početak oružanih sukoba u južnoj srpskoj pokrajini.

Navijači Albanije sa zastavama "UČK", tj. tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova" / FOTO: Tanjug/AP

20.12 - Evo i sastava timova. Za šampione Evrope, Italijane, igraju u formaciji 4-2-3-1 Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafiori, Dimarko - Žoržinjo, Barela - Fratezi, Pelegrini, Kjeza - Skamaka. A za Albaniju, u 4-3-3: Strakoša - Hisaj, Đimsiti, Ajeti, Mitaj - Asiljani, Ramadani, Bajrami - Asani, Broja, Seferi.

20.10 - Nemačka policija je uhapsila oko 50 italijanskih navijača koji su, navodno, planirali napad na Albance pred sam meč.

20.01 - Podsetimo, u prvom meču ove grupe (B), Španija je napunila mrežu Hrvatske (IZVEŠTAJ + GOLOVI)

20.00 - Na ulicama Dortmunda albanski navijači nose i zastave tzv. "Velike Albanije", koja bi, po njihovim zamislima, trebalo da obuhvati i teritorije koje pripadaju Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Grčkoj. Zastave su istog dizajna kao ona čuvena koja je dronom doneta od strane albanskog provokatora na meč Srbija - Albanija u Beogradu, pre deset godina.

Albanski navijači sa zastavom tzv. "Velike Albanije" pred meč sa Italijom / Screenshot / X / Kos data

Šta se nalazi na spornoj zastavi?

Najpre, tu je reč "Autohtonos", koja bi trebalo da označi da su Albanci autohtoni narod na celokupnoj teritoriji koja je prikazana na zastavi. A osim kompletne Republike Albanije i južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, u sastav tzv. Velike Albanije sa mape ulazi gotovo polovina Crne Gore, uključujući Podgoricu, zatim gotovo polovina Severne Makedonije, uključujući Skoplje, gotovo kompletna severozapadna Grčka, od prevlake na Prevezi, uključujući Krf i Janjinu, ali tu su i drugi delovi Srbije - Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška oblast, Toplica...

Dva čoveka čiji su likovi na zastavi su političar Ismal Ćemali, koji je pisao albansku Deklaraciju nezavisnosti i prvi premijer i ministar spoljnih poslova Albanije (1912. - 1914), a drugi je Isa Boljetini (rođen u Boljetinu kod Mitrovice 1864. godine) jedan od "pionira borbe" za albansku nezavisnost, koji se u Balkanskim ratovima borio protiv Srbije.

Dron sa zastavom tzv. "velike Albanije" koji je prekinuo utakmicu Srbija - Albanija 2014. godine / FOTO: Tanjug/AP

Uoči meča

Šampion kreće po odbranu krune. Utakmicom sa Albanijom na "Signal Iduna parku", stadionu Borusije Dortmund, aktuelni evropski prvak Italija, otvara kontinentalnu smotru u Nemačkoj. Pohod "azura" na dostignuće Španije, jedine selekcije koja je dva puta uzastopno podizala pehar Henrija Delonea, iz ove vizure više liči na nemoguću misiju nego nastup "furije" na EP 2012.

Tim koji je Lučano Spaleti okupio, na papiru deluje možda i najslabije od svih u 21. veku, ali grdno će se prevariti onaj ko potceni "namazane" Italijane.

- Prednost je to što smo došli kao branioci titule. Ali moramo odmah da shvatimo da je neophodno da se ponašamo kao šampioni. Italija je izabrala nas da predstavljamo našu naciju, ali ćemo tek na utakmicama videti da li smo na visini zadatka. Treba da pokažemo od čega smo napravljeni, da pokažemo šta imamo unutra - poručio je Spaleti u najavi utakmice sa Albanijom.

Četiri međusobna susreta ova dva tima završena su pobedom Italije uz gol razliku 7:1, međutim, selektor Albanije Silvinjo ne pomišlja da izađe sa belom zastavom.

- Naše pripreme su bile temeljne i raspoloženje tima je visoko. Poštujemo svoje protivnike, ali se nikoga ne plašimo. Forma Armanda Broje nam daje prednost u napadu, a naša odbrana je pokazala veliku otpornost. Fokus će biti na održavanju naše strukture i što boljem izvođenju kontranapada. Igrači su spremni da daju sve od sebe na evropskoj sceni - ističe Silvinjo.

Kada igra Srbija

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće najpre protiv Engleske (u nedelju, 16. juna, od 21 sat u Gelzenkirhenu), a potom dva meča na minhenskoj Areni - najpre 20. juna od 15 sati protiv Slovenije, te 25. juna od 21 protiv Danske.

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, pratite šampionat svakodnevno na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj EURO 2024. Jer već sada tu vas očekuje obilje zanimljivog, ali i važnog materijala.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A POSLE ANTISRPSKE HISTERIJE: Albanci i Hrvati vređali Srbe, pa zaigrali kolo!