TAKO TO IDE: Dan posle Slovenije starteri Srbije nisu izašli na teren, a Luka Jović - jeste! (VIDEO)

Novosti online

21. 06. 2024. u 12:36

Luka Jović je u sudijskoj nadoknadi vremena svojim golom doneo bod reprezentaciji Srbije protiv Slovenije u 2. kolu Evropskog prvenstva u fudbalu i, iako je ušao u igru kao rezervista, dan posle meča je izašao na teren u Augzburgu da trenira, za razliku od startera.

ТАКО ТО ИДЕ: Дан после Словеније стартери Србије нису изашли на терен, а Лука Јовић - јесте! (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Sada već uobičajena praksa postaje u taboru "orlova" da na EURO 2024, posle odigranog meča, oni koji su bili u startnoj postavi idu samo u teretanu, na "vežbe oporavka", a na teren izlaze oni koji su bili neiskorišćene rezerve.

Ipak, trening na travnatom tepihu sportskog kompleksa u Augzburgu, gde je i baza "orlova" na ovom prvenstvu, izašao je i Luka Jović, a sa njim i Sergej Milinković Savić.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Njih dvojica su igrala od 64. minuta meča sa Slovenijom, a evo i nekoliko kadrova sa priprema srpske selekcije za najvažniji nastup, u utorak u 9 uveče protiv Danske:

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

 

Kalkulacije - Šta Srbiji treba da bi prošla dalje?

Podsetimo, Srbija je u 95. minutu izbegla poraz od Slovenije, ostavši i dalje u trci za drugu fazu EURO 2024, a tamo neće biti lako stići.

Nadali su se izabranici Dragana Stojkovića Piksija da će Engleska što ubedljivije pobediti Dansku, ali to se nije desilo, pošto je taj meč završen rezultatom 1:1.

I to veoma komplikuje stvari za "orlove". Evo i zašto.

Krenimo redom.

Tabela grupe C uoči trećeg kola EURO 2024

Reprezentacija Odigrano Pobede Remi Poraz Gol-razlika Bodovi
1. Engleska 2 1 1 0 2:1 4
2. Danska 2 0 2 0 2:2 2
3. Slovenija 2 0 2 0 2:2 2
4. Srbija 2 0 1 1 1:2 1

Ko igra u 3. kolu?

Podsetimo, utakmice 3. kola grupe C na programu su 25. juna, Srbija tad od 9 uveče igra sa Danskom, a u isto vreme Engleska sa Slovenijom.

Ko prolazi dalje? Pravila UEFA

Dva tima sigurno idu dalje, a treći samo ako je među četiri najbolja trećeplasirana tima, od šest ukupno.

U slučaju da su ekipe izjednačene po bodovima, kriterijumi UEFA za rangiranje su, redom:

1) odlučuje najpre veći broj bodova u međusobnim duelima

2) potom, ako je potrebno, odlučuje gol-razlika u mečevima timova koji imaju isti broj bodova

3) zatim, ako je sve izjednačeno, odlučuje veći broj datih golova u međusobnim mečevima

4) ako je sve ovo jednako, gleda se ukupna gol-razlika u grupi

5) potom se gleda veći broj golova u grupi

6) ako se u poslednjem kolu sastanu timovi koji imaju isti broj bodova, gol-razliku i broj datih golova, ukoliko odigraju nerešno, izvode penale. Ovo se ne koristi ako ima više ekipa s istim brojem bodova

7) zatim odlučuje manji broj disciplinskih bodova (1 se dobija za žuti karton, 3 za crveni, 4 za žuti posle kog je odmah pokazan direktni crveni)

8) poslednji parametar, ako je sve ovo izjednačeno, rejting u UEFA evropskim kvalifikacijama

Kalkulacije - varijante za prolazak dalje

Varijanta 1:  Ako Srbija pobedi 

Ukoliko Srbija savlada Dansku, dolazi do četiri boda i može da bude druga u grupi. Ali, može da bude i treća.

Engleska pobedom ili remijem sa Slovencima zauzima prvo mesto, pa bi Srbija pobedom bila druga. 

Ali, ako bi Slovenija pobedila Engleze, a Srbi osvojili tri boda protiv Danaca, na vrhu bi bila Slovenija sa pet bodova, a ispod Engleska i Srbija sa po četiri. Englezi bi sigurno prošli dalje, jer se gleda međusobni duel, a pobedili su "orlove". Izabranici Dragana Stojkovića Piksija tada bi, kao trećeplasirani, morali da se nadaju da su četiri boda dovoljna da se bude među četiri od šest trećeplasiranih ekipa (a trebalo bi da je dovoljno, mada... ko će znati unapred, mnogo još ima da se igra).

Varijanta 2: Ako Srbija odigra nerešeno

Ukoliko Srbija i Danska odigraju nerešeno, "orlovi" će imati dva boda i tu postoji nekoliko scenarija za konačan plasman.

Ako Engleska pobedi Sloveniju, onda će Englezi biti prvi sa 7 bodova, Danci drugi sa tri, a Slovenija i Srbija bi imali po dva boda. Imajući u vidu da najpre odlučuju međusobni dueli, tu je ujednačena situacija između dve selekcije, pa bi o trećem mestu ("orlovi" ili "zmajčeki") odlučivala ukupna gol-razlika u grupi. Srbija bi remijem ostala na sadašnjih -1, Slovenija bi minimalnim porazom isto bila na -1, pa bi se gledalo ko je dao više golova u grupi.

Čak i da Srbija bude treća, sa dva boda - teško je nadati se da je to dovoljno da se bude među četiri najuspešnije trećeplasirane ekipe, mada su čuda moguća (iako ovakva - samo u domenu teorije).

Ako Engleska odigra nerešeno sa Slovenijom, Engleska je prva sa pet bodova, Slovenija i Danska bi imale po tri, a Srbija bi sigurno ispala, sa samo dva.

Ako bi Slovenija pobedila Englesku, Slovenija i Engleska bi sa pet, odnosno četiri boda, prošle dalje, a Srbija će biti poslednja sa dva boda, jednim iza Danske.

Varijanta 3: Ako Srbija izgubi

U tom slučaju, "orlovi" su svakako poslednji sa samo jednim bodom.

Danci sigurno prolaze sa pet bodova, a da li će im se pridružiti Englezi (trenutno četiri boda) ili Slovenci (dva) odlučiće njihov međusobni duel.

---

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, pratite šampionat svakodnevno na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj EURO 2024. Jer već sada tu vas očekuje obilje zanimljivog, ali i važnog materijala.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru