SLOVAČKA I UKRAJINA PRIREDILE TRILER, ALI... Besnela Rusija, a ljut bio i Zelenski

Novosti online

21. 06. 2024. u 16:54 >> 16:54

Slovačka i Ukrajina odigrale su zanimljivu utakmicu 2. kola na EURO 2024, a ona je, pored lepih golova i preokreta (Ukrajinci su u drugom poluvremenu sa dva pogotka došli do 2:1), iznedrila i neke scene na tribinama koje su iznervirale i Ruse, ali i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

СЛОВАЧКА И УКРАЈИНА ПРИРЕДИЛЕ ТРИЛЕР, АЛИ... Беснела Русија, а љут био и Зеленски

FOTO: Tanjug/AP

Najpre je, i pre prvog sudijskog zvižduka, Rusija bila zapanjena kada su ukrajinski navijači počeli da na zastavama ispisuju poruke podrške bataljonu Azov, kog Ruska Federacija smatra terorističkom organizacijom.

Ukrajinski navijači pišu "Oslobodite AZOV" na zastavi pred meč sa Slovačkom / FOTO: Tanjug/AP

Potom je je fudbal preuzeo glavnu reč. I to u slovačkom izvođenju, najpre. Zaustavivši Dovbika, najboljeg strelca španskog prvenstva, Slovaci su nametnuli svoj stil igre i preko Šranca, u 17. minutu, posle nekoliko dobrih odbrana Trubina, došli do prednosti. Nju je Ukrajina mogla da anulira u nekoliko situacija, a u tome dugo nije uspevala. Mada, popravila je prilično svoju igru posle primljenog gola.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

U međuvremenu, nakon što su Rusi bili iznervirani pred početak meča, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je to postao tokom prvog poluvremena. Naime, pojedini Ukrajinci su na utakmici sa Slovačkom razvili zastavu na kojoj je bilo ispisano "Vratite nam izbore" (Zelenski, podsetimo, vlada i nakon što mu je istekao mandat).

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Ali, i to je ustupilo mesto fudbalu, i to daleko boljem ukrajinskim izdanjem, sa zvezdom Dinama iz Kijeva, Mikolom Šaparenkom u glavnoj ulozi.

On je u 54. minutu iskoristio dodavanje Zinčenka u kontri da izjednači rezultat, a zatim je u 80. postao asistent kada je sjajnim lob-dodavanjem omogućio rezervisti Romanu Jaremčuku da izvede svoju majstoriju: desnom nogom je primirio loptu koja ga je preletela, a čim mu je to stopalo dotaklo tlo, odmah ga je iskoristio da loptu "ćušne" pokraj iznenađenog Dubravke.

U trećem kolu Ukrajina će igrati protiv Belgije, a Slovačka protiv Rumunije.

Prethodno, u subotu od 21 igraju Belgija - Rumunija.

KRAJ! Slovačka - Ukrajina 1:2

90' - Velika inicijativa Slovačke. Poslednji momenti meča su u toku...

90' - Imali su Slovaci šansu posle kornera, no spetljao se jedan njihov igrač na oko 15 metara od gola. Prosto, promašio je loptu...

90' - Šaparenko, dosadašnji junak ukrajinske selekcije, napušta igru, menja ga Talovjerov. Prethodno je kod Slovaka ušao i Sauer, umesto strelca Šranca.

90' - U toku je sudijska nadoknada vremena, igraće se pet dodatnih minuta.

86' - Dve nove izmene Ukrajinaca. Mudrik i Bražko su izašli, a ušli su Malinovski i Sidorčuk.

82' - Odličan gol: Ovako je Ukrajinac Roman Jaremčuk zatresao mrežu Slovačke (VIDEO)

81' - Šaparenko, strelac prvog pogotka, je odličim, dugim dodavanjem pronašao Romana Jaremčuka, a igrač Valensije je, probivši se po desnoj strani u kazneni prostor - savršeno primirio loptu i nadmudrio iz sledećeg koraka golmana Slovačke. Majstorski, nema šta.

80' - Gol, Ukrajina je preokrenula! Strelac je rezervista Jaremčkuk!

74' - Stativa! Mudrik, u kontri 2 na 2, šutira iskosa s leve strane u bliži ugao, pogađa spoljni deo okvira gola. Bio je golman Slovačke na pravom mestu, pustio je da lopta udari u stativu i ode dalje od njega.

67' - Hancko ne može da nastavi, povreda prepone je učinila svoje. On, ali i opasni Haraslin postaju novi zamenjeni igrači Slovačke, ušli su Suslov i Obert. Dve izmene i kod Ukrajinaca. Izašli su Dovbik i Jarmolenko, a ušli Jaremčuk i Zubkov.

61' - Peh za Slovake. Samo što su Benes i Strelac ušli u igru umesto Dude i Bozenika, povredio se njihov suanrodnik, odlični defanzivac David Hancko. Pao je na travu, sam, i zatražio pomoć.

Mikola Šaparenko slavi gol za Ukrajinu protiv Slovačke na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

56' - Ovako je Mikola Šaparenko dao gol za Ukrajinu protiv Slovačke (VIDEO)

54' - Gol! Ukrajina je izjednačila! Šaparenko je strelac. I to posle kontre, koja je delovala kao zaustavljena. Ipak, usledilo je dodavanja Zinčenka s leve strane i egzekucija sa oko sedam metara - 1:1.

50' - Ukrajinci prvi u opasnom napadu posle velikog predaha, a Dovbik, njihov napadač, ne uspeva dobro da zahvati loptu glavom posle prilično kvalitetnog centaršuta Mudrika s levog krila.

46' - Drugo poluvreme je počelo, i odomah potom sudar glavama. Pekarik i Zinčenko su završili na travi, izgleda da je slovačkom reprezentativcu, Pekiriku, to teže palo, duže je ostao da leži.

Ako su Rusi bili iznervirani pred početak meča, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tokom njega. Naime, pojedini Ukrajinci su na utakmici sa Slovačkom razvili zastavu "Vratite nam izbore" (Zelenski, podsetimo, vlada i nakon što mu je istekao mandat).

Kraj poluvremena. Prilično burnog. Najpre je, i pre prvog sudijskog zvižduka, Rusija bila iznervirana kada su ukrajinski navijači počeli da na zastavama ispisuju poruke podrške bataljonu Azov, kog Ruska Federacija smatra terorističkom organizacijom, a onda je fudbal preuzeo glavnu reč. I to u slovačkom izvođenju, najpre. Zaustavivši Dovbika, najboljeg strelca španskog prvenstva, Slovaci su nametnuli svoj stil igre i preko Šranca došli do prednosti. Nju je Ukrajina mogla da anulira u nekoliko situacija, a u tome zasad nije uspela.

Detalj sa utakmice Ukrajina - Slovačka na Evropskom prvenstvu u fudbalu / FOTO: Tanjug/AP

44' - Haraslin, asistent kod prvog gola, umalo donosi 2:0 Slovačkoj. Šut sa 17 metara, iskosa s leve strane u onu dalju - odbranio mu je Anatolij Trubin, golman Ukrajinaca.

42' - Zinčenko je probao da "iz mrtvog ugla", svojevrsnog "skraćenog kornera", iz slobodnog udarca izjdnači udarac, a na pravom mestu i uz dobru intervenciju našao se golman Slovačke Dubravka.

40' - Ukrajinska igra se popravila od 20. minuta i ona je sada opasnija ekipa. Dovbik je ovoga puta napravio prekršaj nad Hanckom u suparičkom, kaznenom prostoru Slovačke, pa je napad Ukrajine prekinut odlukom engleskog arbitra Majka Olivera.

36' - Mudrik u novoj dobroj prilici, a kako je ponovo oklevao, Slovačka se spasila.

34' - Velika prilika za Ukrajinu! Prva prava. Stativa je, pritom, pogođena u jednoj povećoj gužvi, a onda su arbitri rekli da se sve to ne važi, jer je prilikom pomenutog šuta jedan od ukrajinskih igrača bio u ofsajdu. Nije bilo svejedno Slovacima u ovoj situaciji. Ni najmanje.

Navijačice Slovačke i Ukrajine / FOTO: Tanjug/AP

30' - Počinje kiša u Dizeldorfu. I to malo jača.

26' - Novi napad Ukrajine koji je obećavao, a završio se nedovoljno dobro da bi se izjednačilo. Jarmolenko je bio u solidnoj situaciji.

21' - Pokušavaju Ukrajinci da uzvrate udarac, "Mihajlo od 100 miliona" Mudrik, član Čelsija i najskuplje plaćeni ukrajinski fudbaler svih vremena - šutirao je nebu pod oblake.

Ivan Šranc slavi gol za Slovačku protiv Ukrajine na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

18' - Ovako je Ivan Šranc dao gol za Slovačku protiv Ukrajine (VIDEO)

17' - Gol! Sada ne pomaže ni Trubin, Slovačka vodi! Haraslin je centrirao sa leve strane, sa same linije, a lopta preletela ukrajinsku odbranu, pa ju je glavom kod dalje, desne stative, Šranc glavom smestio u mrežu - i to "žabicom".

16' - Nova šansa za Slovačku! Hancko šutira iz slobodnjaka, a Trubin se izvrsno baca u desnu stranu i brani.

13' - Prva i to vrlo lagana intervencija slovačkog golmana, Dubravke.

12' - Novi pokušaj Slovaka, Duda je oprobao udarac. Ni to nije dovoljno za promenu rezultata.

10' - Golman Ukrajine Anatolij Trubin sa dve intervencije u jednom minutu spasava svoju ekipu! Auh, kakav slovački pritisak... Šranc je šutirao iskosa s desne strane, sjajno mu je odbranio čuvar mreže ukrajinske selekcije, a potom je s leve strane probao Duda, i njemu i to nogom Trubin brani šut.

6' - Uvodni momenti prolaze u inicijativi Slovačke. Priličnoj.

15.01 - Meč je počeo! I to, na zgražavanje Rusije i Rusa jer su pojedini ukrajinski navijači uzeli markere i na ukrajinskim zastavama pisali (na engleskom jeziku) "Oslobodite AZOV". A bataljon AZOV se u Ruskoj Federaciji smatra terorističkom organizacijom i većina njegovih preživelih članova je zarobljena tokom rata u Ukrajini, odnosno "Specijalnoj vojnoj operaciji", kako to Rusija zove.

Ukrajinski navijač na meču sa Slovačkom / FOTO: Tanjug/AP

14.55 - Himne su intonirane, pa je sve spremno za utakmicu (u kojoj Ukrajinici imaju četiri promene u odnosu na 1. kolo, a najzvučnija je da golman Reala Lunjin ne brani posle tri primljena gola od Rumuna, već ga menja Trubin). Meč će početi posle minuta aplauza za poznatog evropskog fudbalskog radnika koji je juče preminuo, Gerharda Ajgnera, koji je deset godina (1989. - 1999.) bio generalni sekretar UEFA.

14.24 - Evo i sastava

Slovačka: Dubravka - Pekarik, Vavro, Škrinijar, Hancko - Kucka, Lobotka,  Duda - Šranc, Boženik, Haraslin

Ukrajina: Trubin - Timčik, Zabarnji, Matvlienko, Zinčenko - Šaparenko, Bražko, Sudakov - Jarmolenko, Dovbik, Mudrik

Uoči meča

Podsetimo, u prvoj svojoj utakmici na turniru u Nemačkoj, Ukrajinci su deklasirani - Rumunija im je napunila mrežu.

Sada će "vađenje" biti baš teško, jer iako rival nije nekog "zvučnog" fudbalskog imena, u pitanju je Slovačka - koja je priredila najveću senzaciju u dosadašnjem toku EURO 2024, pobedivši Belgiju, jednog od pritajenih favorita za tron.

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, sve ono najvažnije i najzanimljivije sa njega - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj EURO 2024.

Bonus video: TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, ali kada se čulo "Juriš!" - nisu se dobro proveli

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)