ZVEZDA EURO 2024 JE ROĐENA! Spektakularna utakmica Gruzija - Češka iznedrila najvećeg junaka

Novosti online

22. 06. 2024. u 16:58 >> 16:59

Gruzija i Češka, ekipe koje su sa "nulom" na bodovnom saldu ušle u 2. kolo Evropskog prvenstva, iz njega su izašle sa po jednim bodom, i to posle spektakularne utakmice u kojoj je briljirao golman gruzijske reprezentacije Giorgi Mamardašvili.

ЗВЕЗДА ЕУРО 2024 ЈЕ РОЂЕНА! Спектакуларна утакмица Грузија - Чешка изнедрила највећег јунака

FOTO: Tanjug/AP

Ovaj 23-godišnji čuvar mreže nacionalne selekcije i FK Valensija je imao čak devet odbrana šuteva rivala koji su išli u okvir gola (od 25 ukupno upućenih), pa i ne čudi što je baš on bio najveći razlog što su se češki navijači svaki čas hvatali za glavu.

Jedna od odbrana golmana Gruzije, Giorgija Mamardašvilija na meču sa Češkom na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Česi, koji su EURO 2024 počeli porazom od Portugala sa 1:2 (a Gruzija sa 1:3 od Turske), bili su bolji, konkretniji, daleko opasniji.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

I, iako su konstantno pretili, šutirali, davali sve od sebe da nekako matiraju golmana rivala - doživeli su šok pred veliki predah.

U sudijskoj nadoknadi vremena Čeh Hranač je nehotice igrao rukom u sopstvenom kaznenom prostoru, što je Mikautadze iskoristio da iz penala donese rezultatu prednost Gruziji.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Po povratku ekipa iz svlačionica, iznova su Česi opsedali mrežu koju je branio Mamardašvili, a on je čuda činio - sve dok ga Patrik Šik nije savladao. I to maltene "slučajno", mada se na ovakvim turnirima pogoci ne daju slučajno.


Naime, posle ubacivanja s desne strane i prvobitnog češkog pokušaja da izjednače, lopta je pogodila stativu, a baš ispred nje se, u stilu "na pravom mestu, u pravo vreme", našao najbolji strelac (sa Kristijanom Ronaldom) prošlog šampionata i postigao pogodak.


A dok su Gruzijci pokušavali potom da iz kontri, najčešće preko svog najboljeg igrača, Hviče Kvarchelije (koji ni ovoga puta nije blistao) ugroze gol Čeha, a nije da nisu bili u situacijama da to urade, zaključak bi trebalo da glasi "češka selekcija je bila bliža celom plenu". Međutim, kako je u poslednjem, petom minutu sudijske nadoknade gruzijska selekcija imala kontru 3 na 1, a Lobjanidze nije iskoristio zicer kada se našao oči u oči sa golmanaom Čeha, onda i te kako i on i njegova ekipa ima za čime da žale.


Na kraju, plen je podeljen, pa će i jedni i drugi morati da pobede u poslednjem kolu da bi se našli u drugoj fazi. A to neće biti lako, jer Gruzija igra protiv Portugala, a Češka protiv Turske.

KRAJ! Gruzija - Češka 1:1

90' - Kakav zicer Gruzije u poslednjoj sekundi! I to neiskorišćen!

90' - Igraće se još pet minuta

88' - Pokušavaju gruzijski fudbaleri da se u većem broju presele na suprotnu polovinu, ali ne drže loptu dovoljno dugo da bi to i učini. Česi, sa druge strane, i dalje tragaju za načinom da matiraju sjajnog golmana Gruzije po drugi put...

81' - Još jedan Čeh sa žutim kartonom, kapiten Souček je opomenut. A odmah potom Provod i David Jurasek nauštaju igru, ušli su sveži Česi, Barak i Savčik. Teren napušta i najbolji fudbaler Gruzije, Kvarachelija, umesto kog igra Gvelesiani.

77' - Nova sjajna prilika za Čehe! David Jurasek je centrirao, Kitil "zaplivao" kroz vazduh, glavom poslao loptu ... tik pokraj mete!

74' - Divan potez petom Mateja Juraseka, rezerviste Češke, no posle toga nije najbolje njegovu kretnju razumeo saigrač. Šteta, baš dobar potez...

Radost Čeha posle izjednačenja protvi Gruzije na Evropskom prvenstvu u fudbalu / FOTO: Tanjug/AP

71' - Posle 70 minuta igre, Česi vode sa 19:3 u ukupnom broju šuteva, a u okvir gola je 9:1 za njih.

68' - Loša situacija za češku ekipu, Patrik Šik, se povredio. Izlazi odmah, Kitil ga menja.

66' - Mamardvašvili još jednom brani šut Čeha, ovoga puta sa distance... Stvarno odlično igra čuvar mreže Gruzije na ovom meču, nema šta. A na drugoj strani terena, u kontri, "Kvaradona" pravi faul u napadu.

62' - Nova velika prilika za Čehe! Posle kornera udarcem glavom su umalo poveli!

Patrik Šik slavi gol za Češku protiv Gruzije na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

61' - Ovako je Patrik Šik dao gol za Češku protiv Gruzije (VIDEO)

60' - Posle ubacivanja s desne strane, lopta je udarila o stativu gruzijskog gola, a baš tu, na metar udaljenosti, našao se najbolji strelac (sa Ronaldom) prošlog prvenstva Evrope i nije mu bilo teško da izjednači rezultat.

59' - Gol! Patrik Šik, Češka je izjednačila, i to iz 19. šuta!

57' - Kakva šansa! Gruzija je imala kontru 3 na 2 i nije ju iskoristila.

55' - Ivan Hašek, selektor Čeha, menja Hložeka i Černija. Ušli su Ling i Jurasek

53' - Gruzija je taman krenula u kontru, a Tomaš Holeš je s leđa faulirao Hviču Kvaracheliju i dobija (i on) žuti karton.

51' - Česi, kao i u prvoj deonici, sa primetnom inicijativom.

47' - David Jurasek je treći češki fudbaler sa žutim kartonom na ovom meču. I to zbog prekršaja na suparničkoj polovini terena.

46' - Počeo je drugi deo meča.

Kraj poluvremena, i to kakvog! Posle 14 šuteva Čeha, osam odbrana Mamardvašvilija, Gruzija je ta koja je povela, i to iz penala. Ala će ovde da pršti u narednih 45 minuta... Sumnje  nema!

45' - Velika šansa za Čehe! Patrik Šik se oslobodio čuvara na oko 15 metara od mene, odmah šutirao, Mamardvašili spasao Gruziju!

Mikautadze postiže gol za Gruziju protiv Češke na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

45' - Gol! Gruzija vodi posle penala! George Mikautadze daje gol! Kao i na prethodnom, debitantskom meču Gruzije na prvenstvima Evrope.

45' - Da, penal za Gruziju! Hranač je igrao rukom, utvrdio je "snikometar" (Šta je "snikometar"? O, pa to smo vam već pojasnili na portalu "Novosti" - pročitajte ovde)

45' - Velika prilika za Gruziju, posle slobodnog udarca s desna, šut nije bio dobar, ali se izgleda pregleda snimak - da li su to Česi igrali rukom?

43' - Pravi mali hokejaški "bodiček" je doživela "devetka" Gruzije, Davitašvili. Slobodan udarac za njegovu selekciju sa desnog krila.

38' - Lukaš Provod je drugi fudbaler Češke sa žutim kartonom na ovom meču. Malo pre njega je tako opomenut i gruzijski kapiten, Kašija.

34' - Gruzija, posle duže vremena, sa nekoliko uzastopnih ofanzivnih akcija. Korner je izboren nakon "Kvaradoninog" angažmana na desnoj strani, pa dodavanja posle kog je lopta izbijena van gol-aut linije.

Detalj sa utakmice Češka - Gruzija na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

31' - Gruzijci, za razliku od rivala, pokušavaju da individualnim rešenjima (mahom po levoj strani, gde najčešće loptu dobija Kvarachelija) probiju bedem eha. Za sada u tome nisu uspešni.

26' - Posle dva uzastopna dupla pasa Česi ne uspevaju da daju gol, a i na kraju je podignuta zastavica - ofsajd je bio. Šteta, lepa akcija, nema šta.

24' - Gol je poništen! VAR-provera je utvrdila - prekršena su pravila fudbala. Hložek je šutirao s nekoliko metara, lopta pogodila golmana Gruzije, pa onda u ruku češkog igrača i tako ušla u mrežu.

23' - Gol! Češka vodi! Ili, ne?! Snimak se pregleda, jer je Hložek izgleda rukom nehotice dotakao loptu.

21' - O navijačkom haosu u ovoj grupi smo vam pisali, njega sada, srećom, nema. Ili, možda je bolje reči "hvala Bogu - nema", imajući u vidu da su i gruzijski sveštenici među navijačima te reprezentacije. Zaista:

Pravoslavni sveštenik na meču Gruzija - Češka / FOTO: Tanjug/AP

18' - Čeh Vladimir Coufal dobija žuti karton.

15' - Novi naleti Čeha, ponovo su Mamardvašvilijeve reakcije spasile Gruziju. Još jedan korner za Češku...

9' - Davidašvili pada u kaznenom prostoru Čeha, uzalud se bune i on, i saigrači, i selektor Sanjol, nema penala (a i usporeni TV snimak je pokazao da bi to bio baš, baš prestrogo dosuđen jedanaesterac)

5' - Ivan Hašek, selektor Čeha, koji su uputili i treći šut (mnogo lakše ga je Mamardvašvili odbranio) pokazuje svojim igračima da se malo smire, jer od prevelike želje "brzaju" u ključnim situacijama.

3' - Dve šanse za Čehe! Mamardvašili dvaput brani! Jursasek je šutirao iskosa s leve strane, sa desetak metara, neometan, jer se iskrao kompletnoj odbrani Gruzije - golman mu je nogom odbranio. A potom, u nastavku te akcije, s desne strane je oprobao udarac Šik, i njemu je loptu zaustavio čuvar mreže gruzijske selekcije.

2' - Prilično furizono su Gruzijci "otvorili" meč, no Souček i drugovi nisu se uplašili. Vrlo smireno su sačekali pravi trenutak da oduzmu loptu ekipi selektora Vilija Sanjola.

1' - Utakmica je počela! S centra su grenuli gruzijski fudbaleri, čije su se hiljade navijača zagrlile i složno skaču na tribinama stadiona u Hamburgu. Nemački sudija Zibert je dao znak za start.

14.55 - U toku je intoniranje himni, a posle njih - počinje!

14.45 - Sastavi ekipa: 

Gruzija: Mamaradšvili - Kvirkvelija, Kašia, Dvali - Citaišvili, Davitašvili, Mekvebišvili, Kočorašvili, Kakabadze - Mikutadze, Kvarachelija

Češka: Stanek - Holes, Hranac, Krejči - Kufal, Provod, Suček, Jurašek - Černi, Šik, Hlozek

Uoči meča

Kada se, sredinom prošle sedmice, dešavao debi Gruzije na prvenstvima Evrope, dešavale su se i strašne scene na stadionu Borusije - najpre zbog vremenskih (ne)prilika, a onda još jezivijim navijačkim tučama. Na kraju je meč ipak odigran, a Turci su uz dva spektakularna gola pobedili sa 3:1.

No, nije samo Gruzija "ranjena" na početku EURO 2024, već i njen današnji rival, Češka.

Držali su se Česi solidno protiv Ronalda i drugova, da bi na kraju Portugal ipak trijumfovao sa 2:1.

Dakle, ko danas izgubi, može da zaboravi na direktan plasman u nokaut fazu, a jedina nada će mu ostati da u poslednjem kolu, Gruzijci protiv Portugala, a Česi protiv Turaka, pobedom postane jedan od četiri najbolje trećepalsirane ekipe na ovom turniru.

---

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, sve ono najvažnije i najzanimljivije sa njega - pratite na posebnoj stranici protala "Novosti" posvećnoj EURO 2024.

Bonus video: TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, ali kada se čulo "Juriš!" - nisu se dobro proveli

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru