DANSKA SJAJAN SPOJ MLADOSTI I ISKUSTVA: Hojlund i Eriksen najveće pretnje Srbiji

Od specijalnog izveštača "Novosti" iz Nemačke - Zoran Ćorović

23. 06. 2024. u 08:00

NISMO umeli da savladamo Slovence, jednu pobedu koja vodi u osminu finala Evra moraćemo da jurimo protiv Danaca u utorak (21.00). To će biti teži put pošto ćemo ukrstiti koplja sa izuzetno iskusnom i snažnom selekciojom, koja je na prošlom evropskom šampionatu dogurala čak do polufinala, gde je poražena od domaće Engleske posle produžetaka (2:1).

ДАНСКА СЈАЈАН СПОЈ МЛАДОСТИ И ИСКУСТВА: Хојлунд и Ериксен највеће претње Србији

FOTO: Tanjug/AP

Na ovom prvenstvu, „vikinzi“ su podbacili u prvom kolu protiv žilavih Slovenaca (1:1), da bi ozbiljan kvalitet demonstrirali u meču sa Albionom (1:1). Ostavili su bolji

utisak od Kejna, Fodena, Belingema i drugova, bili su bliži pobedi. Verovatno bi im i bod u poslednjem duelu Grupe C protiv Srbije bio dovoljan za prolaz, ali je sigurno da će sada, puni samopouzdanja i entuzijamzma želeti trijumf.

Selektor Danske Kasper Hjulmland (52) je od onih što ne voli mnogo da eksperimentiše i voli da se oslanja na proverene snage. Iako nije mogao da bude zadovoljan startnim izdanjem sa „zmajčekima“, u narednom meču sa Englezima napravio je samo jednu izmenu – po desnom boku igrač Volfsburga Mele je dobio šansu umesto defanzivca Benfike Baha. Zbog toga ni protiv nas sigurno neće biti nekih iznenađenja, po tom pitanju su Skandinavci vrlo predvidiva selekcija. Interesantno je i to da je selektor Hjulmand u Nemačku poveo 18 igrača koji su bili deo selekcija i na prethodnom Evru 2021. godine, što najbolje govori koliko insistira da mu ekipa bide kompaktna i uigrana. Hujmland, bivši trener Majnca i Nordsjelanda, predvodi Dance od 2020. godine.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Dinastija Šmajhel decenijama brani gol Danaca, sada već golman u godinama Kasper (37, Anderleht) je nasledio legendarnog oca Pitera na mestu „jedinice“ i do sada je sakupio 103 meča u nacionalnom dresu. Iako nije energičan i na najvišem nivou na kome je bio njegov čuveni tata iz Mančester junajteda, Kasper se nametnuo kao kapiten i vođa

ekipe.

Danci kao i mi igraju sa trojicom defanzivaca u liniji, Kristensen (28, Barselona), Andersen (28, Kristal Palas), Vestergor (31, Lester) su prekaljeni borci i odlični skakači, mnogo manje su panse da će ih naš Mitar razgrtatazi kao Slovence, pa će biti poželjno da popravimo realizaciju, jer se očekuje da nam ovaj bedem neće dozvoliti da napravimo dosta šansi.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Kao zadnji vezni na sredini dominiraju Hjulmandov prezimenjak Morten (24), vezista Sportinga, koji se nametnio posle odlične sezone u portugalskom velikanu sa kojim je

osvojio prvenst o, kao i radilica Totenhema Hojbjerg (28, nije se baš naigrao prethodne sezone). Po levoj strani Danci imaju mladog i prodornog igrača Bolonje Viktora Kristijansena (21).

Naravno, duša tima je i danje Kristijan Eriksen (32). Nije ni on imao veliku minutažu u Mančester junajtedu, ali je i pored toga u reprezentaciji „broj jedan“, mozak ekipe,

asistent i opasan šuter. Lepo ga je videti kako igra na ovom EP, dao je i gol Slovencima na prvom meču, i da su one scene sa prošlog, kada su mu se borili za život, otišle u zaborav.

Svi dobro znaju da će najveće opasnost po gol Srbije biti super zvezda Mančester junajteda Rasmus Hojlund (21). Trebalo mu je vremena da se navikne kada je prošle godijne

iz Atalante stigao na „Old Traford“ i onda je „eksplodirao“ (43 utakmice, 16 golova, 2 asistencija) .

Nije dao gol na prve dve utakmice i sigurno će imati veliku želju da proradi baš protiv nas. Sa njim u špicu igraće Jonas Vind (25), Volfsburgov napadač, koji je pre toga dugo bio u Kopenhagenu, pa ga se dobro sećaju i navijači Crvene zvezde po dobrom, iz one penal serije i čuvenog prolaska srpskog šampiona.

U drugom planu je Jusuf Polsen, bio je rezerva i u Lajpcigu, ali će ga selektor Hjumland sigurno ubaciti jer mu je poznato da je Polsen bio fatalan za „orlove“ u prošlim

kvalifikacijama za EP.

Iskupljenje za Katar

DANSKA na ovom Evru želi da se iskupu navijačima za debakl koji je doživela na SP u Kataru. Neočekivano, završila je na poslednjem mestu, iza Tunisa sa kojim je remizirala, dok je doživela poraze od Australije i Francuske.

Danci među najstarijima

SELEKCIJA Danske je četvrta najstarija na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, sa prosekom od 27,7 godina. Čak sedmorica njenih reprezenttivaca zagazila je u četvrtu deceniju života. Najmlaži u ekipi od 26 igrača su Viktor Kristijansen i Rasmus Hejlund sa po 21 godinom

Drugi okršaj na EP

NAŠA reprezentacija se sa danskom sastaje drugi put na EP. Prvi put smo na EP 1984. dođiveli oravi debakl, izgubili smo sa 5:0, a na tom meču igrao je i naš sadašnji selektor Dragan Stojković Piksi.

BONUS VIDEO: DAN POSLE: Pola tima Srbije izašlo na trening posle remija sa Slovenijom

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru