ŠAMPION ELIMINISAN SA EURO 2024: Sjajna Švajcarska šokirala Italiju i plasirala se u četvrtfinale (FOTO/VIDEO)

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

29. 06. 2024. u 19:53

ŠVAJCARSKA je prvi četvrtfinalista Evropskog prvenstva, pošto je u Berlinu pobedila aktuelnog šampiona selekciju Italije sa 2:0.

ШАМПИОН ЕЛИМИНИСАН СА ЕУРО 2024: Сјајна Швајцарска шокирала Италију и пласирала се у четвртфинале (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

"Sajdžije" su odlično igrale, posebno u prvom poluvremenu, što pokazuje rezultat, ali i statistika. Odnos u šutevima u tom delu susreta bio je 10:1 (3:0 u okvir gola), posed lopte je takođe bio na strani tima Murata Jakina - 55:45%. Na kraju je bilo 16:9 (4:1 u okvir).

Švajcarska je za ofanzivan pristup nagrađena pogotkom koji je u 37. minutu postigao Remo Frojler. Ruben Vargas je ubacio loptu sa leve strane, dobro ju je primio fudbaler Bolonje, a onda udarcem levom nogom uspeo da matira Đanluiđija Donarumu.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

"Azuri" su tek u nekoliko navrata ozbiljnije krenuli ka golu Jana Zomera. Ipak, nije bilo prave opasnosti po čuvara mreže Intera. Italija je izvela i tri kornera, no i u tim situacijama bila je bezopasni.

Drugo poluvreme počelo je idealno po "sajdžije". Loptu je na levoj strani dobio asistent kod prvog gola Vargas, uneo ju je u sredinu i fanstastičnim šutem savladao Donarumu koji je paradom samo ulepšao pogodak.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Mogla je Italija brzo da smanji rezultat. Štoper Švajcarske Fabijan Šer je nehotično pogodio stativu i tim Murata Jakina imao je dosta sreće u toj situaciji.

Igrači Lučana Spaletija mogli su u 74. minutu da postignu gol, ali je i sada stativa bila saveznik protivnika, a pogodio ju je Đanluka Skamaka.

Do kraja utakmice "azuri" su pokušavali da dođu do pogotka i tako učine završnicu interesantnom. Ipak, odbrana "sajdžija" bila je sjajna i nijednom nije poklekla.

Švajcarska će u četvrtfinalu igrati protiv pobednika meča Engleska - Slovačka.

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

Stadion: "Olimpijski" (Berlin). Gledalaca: 68.172. Sudija: Simon Marčinjak (Poljska). Strelci: Frojler 37, Vargas 46 (Švajcarska).

Švajcarska (3-4-3): Zomer - Šer, Akanđi, Rodrigez - Ebišer (od 92. Štefen), Frojler, Džaka, Rider (od 72. Stergiju) - Vargas (od 71. Cuber), Embolo (od 77. Dua), Endoj (od 77. Sijero).

Italija (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco, Manćini, Bastoni, Darmijan (od 74. Kambijaso) - Kristante (od 75. Pelegrini), Fađoli (od 86. Fratesi), Barela (od 64. Retegi) - Kijeza, Skamaka, El Šaravi (od 46. Zakanji).

 

Drugo poluvreme: Švajcarska - Italija 2:0

90' - Utakmica je produžena za dva minuta.

87' - Bunili su se fudbaleri Italije kod sudije Marčinjana. Tražili su penal, signaliziravši da je Stergiju igrao rukom. Ipak, Poljak nije pokazao na belu tačku i poručio je da se nastavi sa igrom.

74' - Kakva prilika za Italiju. Đanluka Skamaka je iz neposredne blizine pogodio stativu. Opet je okvir gola spasao Švajcarce, ali za njih je najvažnije da do promene rezultata nije došlo.

73' - Primio je loptu Retegi na 16 metara od kola rivala, šutirao je iz okreta, bio je to slab udarac i loptu je bez problema pokupio Zomer.

63' - "Azuri" pokušavaju da prebace težište igre na polovinu rivala. Ipak, izabranici Murata Jakina odlično stoje na terenu i deluju veoma sigurno.

52' - Malo je falilo da Italija smanje vođstvo rivala i to preko Fabijana Šera koji je pogodio stativu sopstvenog gola.

46' - ŠVAJCARSKA DUPLIRA PREDNOST! Kakav početak drugog poluvremena za Švajcarsku. Prelep gol postigao je Ruben Vargas, šutirao je iskosa sa leve strane, bacio se Donaruma, no nije mogao ništa da uradi.

RADOST I TUGA Fudbaler Švajcarske i Italije u različitim raspoloženjima/FOTO: Tanjug/AP

Prvo poluvreme: Švajcarska - Italija 1:0

45+3' - Završeno je prvo poluvreme u Berlinu, "sajdžije" zasluženo vode.

45' - Lukavo je pokušao Rider da nadmudri Donarumu. Šutirao je direktno na gol iz slobodnog udarca, ikosa sa desne strane. Ipak, dobro je intervenisao Donaruma i odbio je loptu u korner.

37' - ŠVAJCARSKA VODI! Dobar napad "sajdžija". Remo Frojler je utrčao u kazneni prostor, primio je najpre lopta, a onda udarcem levom nogom uspeo da matira Donarumu.

FOTO: Tanjug/AP

35' - Prvi žuti karton na utakmici sudija Simon Marčinjak pokazao je vezisti Italije Nikolu Bareli.

32' - Oprobao je udarac Rikardo Rodrigez. Tukao je iz velike daljine, ali lopta je ipak otišla visoko preko prečke.

28' - Još jedan dobar napad izabranika Murata Jakina. Endoj je zapretio dva puta, no mreža Italije je ostala netaknuta.

24' - Izašao je Bril Embolo sam ispred Donarume. Šutirao je dobro, ali odlično se bacio kapiten "azura" i sprečio "sajdžije" da dođu do prednosti. Sreća, kao i čuvar mreže su spasile prvaka Evrope da primi gol.

19' - Sjajno akciju odigrali su "azuri" iz slobodnog udarca. Barela je prebacio loptu preko živog zida za Di Lorenca koji je nije dobro zahvatio. Ipak i da je postigao gol bio bi poništen pošto se igrač Napolija nalazio u ofsajdu.

17' - Prvi korner izvela je i Italija, ali problema za odbranu Švajcarske nije bilo, te do promene rezultata nije došlo.

FOTO: Tanjug/AP

14' - Borbeno je na početku susreta. Švajcraci su dva puta pretili iz prekida, no nije bilo opasnost po čuvara mreže PSŽ-a.

11' - Za sad se više pred golom aktuelnog prvaka Evrope. Problem za "azure" može da bude taj što se jedan od najboljih igrača Nikolo Barela požalio na povredu. On je za sada uspeo da nastavi utakmicu.

2' - "Sajdžije" su izvele prvi korner, ipak dobro je postavljen bio Bastoni i glavom je uspeo da izbije lopte, te tako ne dozvoli da bude opasnosti po Donarumu.

1' - Počela je prva utakmica osmine finala na EURO 2024. Sa centra su krenuli fudbaleri Švajcarske.

Sastavi:

Švajcarska (3-4-3): Zomer - Šer, Akanđi, Rodrigez - Ebišer, Frojler, Džaka, Rider - Vargas, Embolo, Endoj.

Italija (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco, Manćini, Bastoni, Darmijan - Kristante, Fađoli, Barela - Kijeza, Skamaka, El Šaravi.

Uoči meča:

Obe reprezentacije su se ove faze takmičenja domogli nakon što su zauzeli drugo mesto u svojim grupama, ali sad će za samo jednu biti mesta u četvrtfinalu.

"Sajdžije" su čini se više pokazali u prvom delu takmičenja. Osvojili su pet bodova i nisu imali nijedan poraz, dok su "azuri" izgubili od Španije (0:1), a golom u dubokoj nadoknadi protiv Hrvatske (1:1) uspeli da izbore remi i plasman u osminu finala.

Ove selekcije su i na prošlom Evropskom prvenstvu 2021. godine odmerile snage. Tada je Italija trijumfovala sa 3:0. Potom su iste godine još dva puta igrali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i pobednika nije bilo, jer su susreti okončani rezultatom 0:0 i 1:1.

Podsetimo, pobednik ovog meča u četvrtfinalu igraće sa boljim iz duela Engleska - Slovačka.

BONUS VIDEO: TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, nisu se dobro proveli

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

AMERIKA GLEDALA U NEVERICI: Rus izašao pred hiljade Amerikanaca ogrnut ruskom zastavom, evo šta mu se desilo (VIDEO)