ZVEZDA JE ROĐENA: Mladi as Španije Lamin Jamal zadivio fudbalsku planetu nastupima na EURO 2024

Novosti online

11. 07. 2024. u 22:29

KATALONSKO dete sa druge planete! Fudbalski svet posle simultanke u Minhenu bruji samo o jednom imenu - neverovatnom Laminu Jamalu, španskom tinejdžeru magičnog dodira i neverovatnih sposobnosti.

ЗВЕЗДА ЈЕ РОЂЕНА: Млади ас Шпаније Ламин Јамал задивио фудбалску планету наступима на ЕУРО 2024

FOTO: Tanjug/AP

Sa 16 godina i 362 dana, u pobedi Španije nad Francuskom (2:1) u polufinalu Evropskog prvenstva, spektakularnim pogotkom postao je najmlađi strelac u istoriji završnih turnira Starog kontinenta, pretekao Pelea kao najmlađi golgeter, računajući i svetska prvenstva, i još jednom potvrdio da se radi o vanserijskom talentu čija ćemo najbolja izdanja verovatno videti tek za nekoliko godina.

Ali, ono što i sada radi Barselonin junoša, dovoljno je da napuni oči svakom ljubitelju fudbala. Brzina, driblinzi, filigranski pokreti i to sve u dobu kada ne sme ni da vozi, ni da glasa, niti da kupi pivo u prodavnici.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ciljao tačno taj ugao

GOL Francuzima koji zaslužuje mesto u Luvru, bila je namera mladog Španca.

- Ciljao sam tačno u gornji ugao gde je ušao moj udarac i to je bio osećaj čistog ushićenja. Došao sam ovde da pobedim u svim mečevima kako bih mogao da proslavim svoj 17. rođendan u subotu baš u Nemačkoj, sa svim svojim saigračima - objašnjava Lamin Jamal.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Nemački zakon mu zabranjuje da igra posle 11.00 uveče kao jedinom maloletniku na turniru, kada daje intervjue uvek mora da bude prisutna jedna punoletna osoba. Laminovi roditelji siti su se napotpisivali formulara kako bi uopšte krenuo na put sa reprezentacijom, u kamp "Furije" poneo je i domaći zadatak kako ne bi zapostavio školske obaveze. Međutim, kada stane na teren i krene da šparta kraj desne aut-linije, mlade godine kao da iščeznu i kreće poezija.

- Oduševljen sam što smo u finalu, ali još nismo uradili ono najvažnije, a to je titula. Bilo je teških trenutaka za nas protiv Francuske, niko od nas nije očekivao da ćemo tako rano kapitulirati. Ulazak u finale je zaista poseban. Moram da pomognem svom timu i to je ono što sam danas pokušao da uradim. Bio sam zaista srećan posle poslednjeg zvižduka. To je ostvarenje sna - poručuje Jamal.

Uz Nika Vilijamsa, predvodi bočne udare Španije koja je u prvom finalu velikog takmičenja još od 2012, ali talentovani Katalonac sa mladim Baskom deli još mnogo toga osim pozicije i brzine. Obojica su deca imigranata, skromnih odrastanja.

Lamin je prve korake napravio u predgrađu Barselone Rokafonda, odakle je svakog dana prelazio 50-ak kilometara kako bi stigao na "Kamp Nou". Tu gde je odrastao i dalje ga, kažu, viđaju, a sve što je naučio na fudbalici ispred zgrade na neravnom terenu i danas primenjuje na terenu.

- Ovo što on radi ne bi trebalo da je legalno - kaže Laminov saigrač Feran Tores, dok selektor Luis de la Fuente ističe da mu je fudbalski talenat omogućio sam bog.

Dete imigranata iz Maroka i Ekvatorijalne Gvineje, možda u najmlađem dobu nije imao dodira sa Svevišnjim, ali jeste sa fudbalskim pandanom istog - Leom Mesijem.

Sada već "viralna" slika, još jedan je dokaz kako su grandiozni dometi nekima možda i unapred preodređeni. Na pomenutoj fotografiji katalonskog lista "Sport", iz božićnog kalendara 2008, Jamal je tek rođena beba u maloj kadi kraj Mesija koji je tada uveliko stupao na stazu popločanu neprevaziđenim uspesima. Takva slika je uveliko "iscrtana" i za Jamala, ako ovako nastavi.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)