EVROPA IMA NOVOG KRALJA: Neverovatno finale EURO 2024, Španija nokautirala Englesku i opet je ostavila da pati!

Александар Илић
Aleksandar Ilić

14. 07. 2024. u 22:53 >> 22:02

FINALE Evropskog prvenstva igrali su Španija i Engleska, a duel su obeležila taktička nadmudrivanja u prvom i neverovatan fudbal u drugom periodu. Slavila je "crvena furija" koja je po četvrti put podigla pehar šampiona šampionata - rezultat je bio 2:1.

ЕВРОПА ИМА НОВОГ КРАЉА: Невероватно финале ЕУРО 2024, Шпанија нокаутирала Енглеску и опет је оставила да пати!

FOTO: TANJUG/AP

Treneri oba tima šahovskom partijom i strpljivom igrom čekali su grešku drugog, a igra u prvom poluvremenu nije opravdala samu važnost meča. Po samom kvalitetu fudbala prvo poluvreme moglo je da se i ne igra. Zato, potpuni kontrast u drugom. Za dva minuta nastavka viđeno je više nego za celo prvo poluvreme, a tek do kraja... 

Može se reći da je u prvih 45 minuta viđeno najnesadržajnije prvo poluvreme na evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Ali, ono što je usledilo...

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

FOTO: AP/Tanjug

Imala je Španija 66 procenata poseda, povezala je 275 pasova, a rival 110. Međutim nisu Španci uspeli da stvore poziciju za udarac u okvir gola. 

Kajl Voker je odličnom odbranom neutralisao Nika Vilijamsa, "zaključao" je levu stranu, a dobro je markiran bio i Lamin Jamal od koga su navijači "furije" dosta očekivali. 

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

U završnici poluvremena Hari Kejn i Fil Foden mogli su da donesu vođstvo "Gordom Albionu", ali to nije bio slučaj, te su mreže ostale mirne u prvom delu. 

FOTO: AP/Tanjug

Pomenutim Jamalu i Niku Vilijamsu očigledno je prijala pauza pred nastavak meča. Odmah na startu šokirali su "tri lava" i od njih napravili male mace. 

Sjajno je po desnoj strani Lamin Jamal  poslao loptu u srce šesnaesterca Engleske, Dani Olmo je propustio do Nika Vilijamsa koji je matirao Džordana Pikforda za vođstvo. 

Mogao je nešto kasnije do gola i Morata, ali je nespretno šutirao iskosa. Potpuna  inicijativa Španije, a u 56. minutu Vilijams je mogao do drugog gola. 

Pritiskali su Englezi u nastavku, preko Belingema pripretili u 64. minutu, međutim neprecizan je bio. Povukli su se Španci nakon postignutog gola, čekali su svoje šanse strpljivo... Ali, usledio je šok.  

FOTO: AP/Tanjug

Donosile su do sada izmene Geretu Sautgejtu golove, a tako je bilo i u finalu, još jednom nakon zaostatka "Gordi Albion" je poveo. Tri minuta nakon ulaska u igru Kol Palmer vratio je Engleze u život, Bukaju Saka, Džud Belingem, kombinacija koju je na kraju igrač Čelsija završio golom sa dvadesetak metara. 

Promašaji Španije u nastavku nisu ih koštali, Mikel Ojarzabal je nakon dodavanja Kukurelje zatresao mrežu za 2:1. Sve je nade u završnici položila Engleska na napad, ali su se rivali disciplinovano branili. 

Kako je meč tekao pročitajte u nastavku: 

ŠPANIJA - ENGLESKA  2:1 (Niko Vilijams 47', Ojerzabal 87' - Palmer 73')

90' Dva puta Španija izbacuje loptu sa gol linije. Prvo brani SImon, a potom Olmo glavom spašava mrežu. 

89' Foden je napustio igru, Ivan Toni ušao na teren. 

87' GOL ŠPANIJA! Neverovatno, kakav gol! Olmo je dodao Ojerzabalu, Kukurelja vratio do Ojerazabala koji klizeći ubacuje loptu u mrežu. 

83' Lenormand izlazi kod Španije, ulazi Naćo. 

82' Velika šansa za Jamala, Lepa akcija, Vilijams je spustio, Olmo propustio, a biser Barselone šutirao, brani Pikford.  

73 GOL ENGLESKA! Donosile su do sada izmene Geretu Sautgejtu golove, a tako je bilo i u finalu, još jednom nakon zaostatka "Gordi Albion" je poveo. Tri minuta nakon ulaska u igru Kol Palmer vratio je Engleze u život, Bukaju Saka, Džud Belingem, kombinacija koju je na kraju igrač Čelsija završio golom sa dvadesetak metara. Palmer je u igru ušao na mesto Kobija Mejnua. 

72' Ojarzabal je pripretio, ali previše iskosa, nema problema za Pikforda! 

68 Ojarzabal je ušao u igru, a Alvaro Morata završio meč. 

67' Velika šansa za Španiju, bukvalno je iz gola izvukao loptu Džordan Pikford, samo korner. 

65' Pritiskali su Englezi u nastavku, preko Belingema pripretili u 64. minutu, međutim neprecizan je bio. Povukli su se Španci nakon postignutog gola, čekali su šanse iz kontri. 

60' Nakon sat vremena Sautgejt je izveo iz igre Kejna, a ubacio Votkinsa, momka koji je protiv Holandije postigao gol i u dobroj je formi. 

55' Niko Vilijams raspalio je po lopti sa ivice šesnaesterca, tik kraj leve stative. 

54' Morata je imao lepu priliku, šutirao je iskosa, međutim nije lopta došla do mreže.

FOTO: AP/Tanjug

 

49' Kakav meč, za dva minuta drugog poluvremena videli su navijači više nego za prethodno poluvreme. Sada je Dani Olmo bio u izglednoj šansi. Pored gola je šutirao! 

47' GOL ŠPANIJA! Niko Vilijams zatresao je mrežu Engleza!  Jamal je ubacio u šesnaesterac, Olmo ju je propustio do Nika Vilijamsa, za 1:0. 

46' Zubimendi je na terenu, zamenio je Rodrija. Nastavljen je meč. 

KRAJ PRVOG POLUVREMENA 

45' Belingem dodaje do Kejna, šutira napadač Bajerna, biva blokiran od strane Rodrija. 

43' Preti Morata po levoj strani, ali dobra reakcija odbrane.

PROČITAJTE JOŠ: KAD EVROPA "ODLEPI" ZBOG FINALA EURO 2024: Engleze hapse, Španci bodre "furiju" uz svoju verziju "Kosovo je Srbija" (FOTO)4 

40' Foden je probao da probije odbranu, nije u tome uspeo. Te je usledila kontra Španaca, koji su usporili u  završnici, te krenuli strpljivo da grade pozicionu igru. 

37' Za sada nema velikih prilika, opet kontrolu lopte imaju Španci. Međutim, navijači na tribinama se baš "ludo" zabavljaju isčekujući prilike pred golom rivala. 

32' Za sada Englezi dobro markiraju Jamala, koji ne dobija lopte koje bi mogle da ugroze Pikforda. 

PROČITAJTE JOŠ JAMAL JE REKORDER: Mladi Španac pretekao legendarnog Pelea

30' Dani Olmo je takođe upisan u beležnicu sudije Leteksijena. 

26' Žuti karton dobio je Hari Kejn. 

19' Oslobađaju se pritiska engleski fudbaleri, ali za sada bez nekih većih šansi pred golom rivala. 

PROČITAJTE JOŠ:  MEĐU EVROPSKOM ELITOM: Zvezdan Terzić u društvu Viktora Orbana prati finale EURO 2024 (FOTO)

12' - Opasna situacija. Niko Vilijams je pokušao da probije Džoša Stounsa po levoj strani, a štoper Sitija uspeo je na kraju da ga blokira pre nego je došlo do opasne situacije. 

7' - Španija od početka ima posed lopte, a presingom je osvaja i kada je izgubi. Neverovatno zvuči podatak da su Španci za sedam minuta igre imali 10 uspešnih dodavanja. 

FOTO: Tanjug/AP

5' - Prvi korner na utakmici iznudio je Niko Vilijams. Centrirao je na prvu stativu i primorao Stonsa da izbaci loptu van terena. Nisu Španci ništa značajno napravili nakon udarca iz ugla.

1' - Utakmica je počela. 

UOČI MEČA 

"Crvena furija" će pokušati da dođe do svoje četvrte titule na EURO, dok će Englezi probati da dođu do prve.

ŠPANIJA - ENGLESKA 

Stadion: Olimpijski stadion, Berlin .

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska).

Španija (4-3-3): Unai Simon - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Rodri, Olmo, Ruiz - Jamal, Morata, Vilijams.

Engleska (3-4-2-1): Pikford - Voker, Stouns, Guehi - Saka, Mejnu, Rajs, Šo - Foden, Belingem - Kejn

PUT DO FINALA 

Španija je na putu do finala savladala Hrvatsku, Albaniju, Italiju, Gruziju, Nemačku i Francusku. Teškim putem stigli su do borbe za trofej. 

Što se tiče Engleza, oni su uprkos slabom utisku koji su ostavili kroz čitav šampionat, uz sva posrtanja ipak stigla do finala. Prvu fazu takmičenja okončali su kao prvi u grupi sa Danskom, Slovenijom iz Srbijom, gde su do pobede došli samo protiv naše selekcije i to minimalnim rezultatom. 

U osmini finala protiv Slovačke selekciju Gordog Albiona su sekundi delili od eliminacije sa turnira, ali je Džud Belingem u 95. minutu ipak uspeo da joj donese produžetke, a u njima Hari Kejn preokret i pobedu.

U sličnom maniru su Englezi nastavili da guraju kroz čitavu nokaut fazu, gde su se u svakoj od tri utakmice vraćali iz rezultatskog minusa. Protiv Švajcarske su se u 80. minutu vratili golom Bukaja Sake i kasnije prošli na penale, a potom su u polufinalu okrenuli i Holandiju (2:1).

BONUS VIDEO: KILTOVI NA SVE STRANE: Škotske suknjice preplavile Minhen 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)