DRUGA KRUNA ILI PRVENAC: Večeras (21.00) se na "Vembliju" igra finale Evropskog prvenstva Italija - Engleska

Milan Blažić

11. 07. 2021. u 08:00

PRVA, istorijska titula Engleza ili povratak Italijana na tron Starog kontinenta posle 53 godine? Na odgovor ćemo sačekati do večeras nešto pre 23 časa ili blizu ponoći, ali je jedno sigurno - s obzirom na sve viđeno do sada na prvenstvu Evrope, bolje finale turnira odigranog u čak 11 zemalja, od 11. juna do 11. jula se nije moglo ni zamisliti.

ДРУГА КРУНА ИЛИ ПРВЕНАЦ: Вечерас (21.00) се на Вемблију игра финале Европског првенства Италија - Енглеска

Foto AP

Naravno, da se sa tom konstatacijom prevashodno neće složiti Španci i Danci koji su do poslednjeg trenutka "vrebali" završnu predstavu, ali isto tako je i malo onih koji se ne bi složili da su upravo Italijani i Englezi pružili najviše. Četa Roberta Mančinija u borbu za drugu titulu prvaka Evrope kreće iz pozicije nepobedive selekcije, pošto već puna 33 meča ne znaju za poraz, dok Englezi otvorenih očiju sanjaju prvenac u kontinentalnom fudbalu, kako zbog jake odbrane (primili samo jedan gol na turniru), tako i zbog probuđenog golgetera Harija Kejna i pre svega činjenice da svoje drugo veliko finale, a prvo evropsko, igraju na domaćem terenu - na "Vembliju".

- Radili smo na ostvarenju ovog cilja godinama i normalno je da očekujemo "naplatu" svega dobro obavljenog osvajanjem evropske titule. Ulazimo u utakmicu sa razmišljanjem da još ništa do sada nismo uradili. Engleska će imati ceo stadion iza sebe koji će im davati vetar u leđa, a na nama je da im pametnom i mudrom igrom tu prednost pretvorimo u opterećenje. Finale je uvek posebna utakmica i trudiću se da mojim igračima usadim razmišljanje da joj priđu kao dobroj zabavi, ali sa ozbiljnim pristupom i odgovornošću - istakao je selektor "azura" Roberto Mančini u najavi velikog finala.

Kapiten Italije Đorđo Kjelini iskreno priznaje da je malo ko od igrača pre početka šampionata verovao da je borba za trofej realnost ove selekcije.

- Ovo prvenstvo je prepuno emocija za sve nas, počev od prve utakmice sa Turskom. Išli smo korak po korak i došli do onoga što nam je selektor "usađivao" u glave od samog početka.

Italija-Engleska

STADION: "Vembli".

Početak: 21.00.
Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija).

ITALIJA: Donaruma - Di Lorenco, Bonuči, Kjelini, Emerson Palmijeri - Barela, Žoržinjo, Verati - Kjeza, Imobile, Insinje.

ENGLESA: Pikford - Volker, Stons, Megvajer, Šo - Filps, Rajs - Saka, Maunt, Sterling - Kejn.

Foto V. N.

Terao nas je da verujemo da možemo da osvojimo trofej iako je moram da priznam većina nas u početku mislila da je lud. Rasli smo kao tim iz utakmice u utakmicu i verujem da ćemo uspeti da pozlatimo ovu sjajnu priču.

Prvi dolazak na poslednji stepenik kontinentalnog šampionata je nešto što danima bukvalno trese Englesku, a selektor "Gordog Albiona" Geret Sautgejt veruje da to neće predstavljati veliko opterećenje za njegove pulene kada večeras u 21 istrče na travnati tepih "Vemblija".

- Moramo da uživamo u činjenici da smo stigli tamo gde nijedna generacija pre ove nije uspela, međutim, sve to neće imati veliki značaj ukoliko ne preskočimo i poslednju prepreku.

Italijani su u velikom usponu već godinama, iza sebe imaju odličan turnir i pre svega sjajnu, čvrstu poslednju liniju, ali i mi se pitamo. Radujem se unapred sjajnoj predstavi koja je pred nama.

Zanimljivosti

*I Italija i Engleska su na šest utakmica na turniru ostvarili po pet pobeda uz jedan remi

* "Azuri" su druga najefikasnija reprezentacija na prvenstvu posle Španije (13) sa 12 postignutih golova

*Engleska je prvi gol na prvenstvu primila u polufinalu protiv Danske

*Defanzivac Engleza Džejms ima neverovatan procenat preciznih dodavanja - 99

Fudbal se vraća kući, pevali su Englezi 1996. kada su takođe bili domaćini, ali su ipak morali da čekaju punih 55 od osvajanja svetske krune pred svojom publikom. Najbolji strelac i lider ove selekcije, Hari Kejn, uveren je da će taj hit biti aktuelan kad Bjorn Kujpers označi kraj večerašnjeg finala.

- Ovo je istorijski trenutak za sve Engleze. Emocije, uzbuđenje i pozitivne vibracije će se probijati kroz svaki deo "Vemblija" i nadam se da je to nešto što će i nama na terenu uliti dodatnu snagu da ispišemo istoriju.

EGAL KROZ ISTORIJU MEĐUSOBNIH DUELA

ITALIJANI i Englezi su se do sada sastali u 27 navrata i međusobni skor je poprilično izjednačen. "Azuri" su upisali 10 pobeda, devet utakmica je završeno nerešenim ishodom, dok su Englezi slavili u osam navrata uz ukupnu gol razliku 33:31 u korist "Gordog Albiona". Poslednji put su se pre večerašnjeg finala sastali u martu 2018. u prijateljskom meču koji je završen miroljubivo - 1:1.

Foto V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima