ZVEZDA NA KROVU SVETA: Tri decenije od istorijskog uspeha crveno-belih - titule interkontinentalnog šampiona (VIDEO)

Novosti online

08. 12. 2021. u 09:34

OVE srede navršilo se tačno 30 godina od najvećeg uspeha srpskog klupskog fudbala - dana kada je Crvena zvezda postala šampion sveta!

ЗВЕЗДА НА КРОВУ СВЕТА: Три деценије од историјског успеха црвено-белих - титуле интерконтиненталног шампиона (ВИДЕО)

FOTO: FK crvena zvezda

Pre tačno 30 godina Crvena zvezda postala je prvi i jedini tim iz Istočne Evrope koji je osvojio klupsku titulu prvaka sveta pobedom u Tokiju nad ekipom Kolo Kolo iz Čilea.

Na velelepnom "Nacionalnom stadionu" u Tokiju odigrano je jubilarno, 30. finale Interkontinentalnog kupa.

Prvak Evrope Crvena zvezda otputovala je na megdan šampionu Južne Amerike, osvajaču Kopa Libertadores, ekipi Kolo Kolo iz Čilea, u želji da postane prvi tim iz Istočne Evrope koji je objedinio evropsku i svetsku klupsku titulu.

Steaua je pet godina ranije imala šansu, ali su Rumuni u Tokiju poraženi od River Plejta sa 1:0.

Predvođen trenerom Vladicom Popovićem, najčuveniji tim u istoriji Crvene zvezde bio je favorit.

Bez Stevana Stojanovića, Dragiše Binića i Roberta Prosinečkog - sa Savićevićem, Pančevim, Mihajlovićem, Jugovićem, Belodedićem i Najdovskim, prepuni samopouzdanja nakon pobede nad Olimpikom iz Marselja u finalu Kupa evropskih šampiona, igrači Crvene zvezde su od samog početka utakmice bili dominantni, a do vođstva ih je doveo Vladimir Jugović već u 19. minutu.

8. decembar 1991, Tokio

Crvena zvezda - Kolo Kolo 3:0

Stadion: Nacionalni u Tokiju. Gledalaca: 60.000. Sudija: Kurt Retlisberger (Švajcarska). Strelci: Jugović u 19. i 58, Pančev u 72. minutu. Žuti kartoni; Vasilijević, Mihajlović (Crvena zvezda), Ramirez (Kolo Kolo). Crveni karton: Savićević (Crvena zvezda) u 42. minutu.

Crvena zvezda: Milojević, Radinović, Vasilijević, Najdoski, Belodedić, Ratković, Stošić, Jugović, Pančev, Savićević, Mihajlović. Trener: Vladica Popović.

Kolo Kolo: Moron, Mendoza, Garido, Margas, Vilhes, Ramirez (od 60. Rubio), Bartićoto, Salvatiera (od 65. Dabrovski), Janez, Pizaro, Martinez. Trener: Mirko Jozić.

Iako je u 42. minutu kapiten Dejan Savićević dobio crveni karton, crveno-beli su i sa igračem manje nastavili u istom ritmu, te je najpre u 58. minutu Jugović drugim golom na meču povisio rezultat na 2:0 i tako poneo epitet igrača utakmice.

Pitanje pobednika i novog svetskog klupskog šampiona nije se postavljalo ni u jednom trenutku, a tačku na ovu veličanstvenu utakmicu i pobedu, jednu od najvećih u istoriji Crvene zvezde i našeg fudbala, stavio je najbolji strelac te generacije i zlatna kopačka Evrope 1991. Darko Pančev, golom u 72. minutu za konačnih 3:0.

Kolo Kolo, koga je sa klupe predvodio hrvatski stručnjak Mirko Jozić - selektor mlade reprezentacije Jugoslavije koja je četiri godine ranije postala šampion sveta upravo u Čileu, gotovo da nije stvorio nijednu šansu na ovom meču. Kuriozitet je da od te 1991. pa sve do 2004. nijedna ekipa u finalu Interkontinentalnog kupa nije slavila tako ubedljivo kao Crvena zvezda tog 8. decembra 1991.

Kada je švajcarski arbitar Kurt Retlizberger označio kraj meča, ispisana je istorija evropskog, ali i svetskog fudbala - 30 godina kasnije nijedna ekipa iz istočne, ali ni i iz centralne Evrope nije bila čak ni u prilici da se bori za titulu prvaka sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu