PARTIZAN KA REPRIZI 2004: Klub iz Humske sedmi put prezimeo na UEFA sceni

M. Blažić

11. 12. 2021. u 20:21

USPEŠNO vođenje bitaka na oba fronta, dovelo je četu Aleksandra Stanojevića na korak do objedinjavanja dvostrukih jesenjih počasti.

ПАРТИЗАН КА РЕПРИЗИ 2004: Клуб из Хумске седми пут презимео на УЕФА сцени

FOTO: M. Vukadinović

Partizan se nalazi na dva meča od pečatiranja liderske pozicije na kraju prvog dela domaćeg prvenstva, a proleće u nokaut fazi Lige konferencija su već izborili.

Takav podvig (proleće u Evropi + prvo mesto na tabeli domaće lige na kraju kalendarske godine), pošlo je za rukom samo jednoj generaciji u slavnoj istoriji kluba iz Humske, onoj iz 2004/2005, a ova sadašnja je veoma blizu ponavljanja toga.

Što bi naš narod rekao, da je neko letos bilo kojem "grobaru" na svetu stavio tu ponudu na sto - potpisao bi je bez razmišljanja.

Pre ove sezone, crno-beli su prezimeli šest puta na UEFA sceni (ovo je sedmi put), ali samo su jednom to "ukrasili" jesenjom krunom, a mečevi sa Metalcem i Kolubarom će pokazati da li su Saša Zdjelar i drugovi kadri da preslikaju uspeh ekipe koju je sa klupe vodio Vladimir Vermezović. Taj sastav od pre 17 godina prošao je grupu u Kupu UEFA kao trećeplasirani u konkurenciji Midlsbroa, Viljareala, Lacija i Egalea, zatim je u šesnaestini finala izbacio Dnjepar (2:2, 1:0) i takmičenje završio posle poraza u dvomeču sa moskovskim CSKA (1:1, 2:0).

Prvo evropsko proleće Partizana, 1955/1956, kada se doguralo do 1/4 finala KEŠ, zbog slabijeg skora u međusobnim duelima sa Crvenom zvezdom nije "podebljano" jesenjom titulom, iako su "večiti" bili poravnati bodovno, a crno-beli imali bolju gol-razliku.

Naredni Partizanov proboj u proleće (1963/1964) u KEŠ, propraćen je zaostatkom od šest bodova za Zvezdom na domaćoj tabeli i tek šestim mestom, dok je u 1965/1966, kada je igrao čuveni meč sa Realom u finalu KEŠ, na jesenjem preseku kaskao za Vojvodinom čak sedam koraka i bio peti u prvenstvu.

Slična sudbina zadesila je crno-bele koji su u Kupu pobednika kupova 1989/1990. dogurali do četvrtfinala u kojem su ispali od Dinama iz Bukurešta (2:1, 0:2), ali je prvi presek domaćeg takmičenja završen na drugoj poziciji, devet bodova iza Dinama iz Zagreba.

Čekalo se na naredno međunarodno proleće posle toga 15 godina. Pomenuta 2004/2005. bila je uspešna na oba fronta, budući da je prolaženje grupe "pozlaćeno" prvim mestom u prvenstvu SCG, kada je za petama bila Zvezda.

Crno-beli su 13 godina kasnije kroz grupu Lige Evrope sa Dinamom iz Kijeva, Jang bojsom i Skenderbegom, prošli sa drugog mesta, ali su u našem prvenstvu bili u "debelom" minusu za večitim rivalom, čak devet bodova, a evropska odiseja se okončala porazom od Viktorije iz Plzena (1:1, 2:0).

Da bi crno-beli drugi put u istoriji kompletirali prvo jesenje mesto, uz proleće u Evropi, potrebno je da preskoče još samo dve prepreke, Metalac u ponedeljak i Kolubaru 15. decembra.

Smiljanić kao Talija

OSIM spajanja jesenjih počasti, nit koja spaja Partizanovu generaciju iz sezone 2004/2005. jeste i Milan Smiljanić koji je bio u obe ekipe. Pre 17 godina kao tinejdžer željan dokazivanja, a sada kao iskusan i prekaljen veteran, sa znatno drugačijom ulogom u timu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima