PIKSI 84, TADIĆ 83: Kapiten orlova stiže selektora po broju mečeva za nacionaln tim

Novosti online

25. 03. 2022. u 20:34

ZANIMLjIVA podudarnost u redovima "orlova" - dvojica naših fudbalskih genijalaca uskoro će biti izjednačeni po broju nastupa za reprezentaciju Srbije. Jedan od njih je sadašnji selektor, a drugi je kapiten.

ПИКСИ 84, ТАДИЋ 83: Капитен орлова стиже селектора по броју мечева за националн тим

FOTO: N. Paraušić

Već na prijateljskoj utakmici sa Danskom u utorak (18.00), Dušan Tadić će zaigrati svoj 84. meč u najdražem dresu i na večnoj listi izjednačiće se sa Draganom Stojkovićem Piksijem, koji je baš toliko puta bio reprezentativac.

Sigurno bi Piksi debelo premašio i stotku, ali su njega i njegovu fenomenalnu generaciju osakatile sankcije SR Jugoslaviji od 1992. do 1996. godine. Zbog te nepravde propatili su svi naši sportisti, posebno fudbaleri, jer su ih mučki vratili iz Švedske sa Evropskog prvenstva 1992, koje su kasnije osvojili Danci, kao njihova zamena.

Nisu nam dali da se nađemo na još dva velika takmičenja (SP 1994. i EP 1996) tako da je Dragan Stojković ukupno igrao na dva planetarna i jednom kontinentalnom šampionatu. Na prvom, u Italiji 1990, kada smo bili peti, bio je zvezda i jedan od najboljih igrača,gol koji je postigao protiv Španije ostao je upamćen kao remek-delo za sva vremena.

Od debitantskog nastupa 12. novembra 1983. godine u prijateljskom susretu protiv Francuske (0:0), kada je imao 18 godina i osam meseci, Piksi je za reprezentacije Jugoslavije, pa Srbije i Crne Gore, zabeležio 84. meča i postigao 15 pogodaka. Bio je igrač koji se rađa jednom u pedeset godina, nažalost, viša sila sprečila ga je da Srbiji i njenim navijačima donese mnogo više radosti. Zato mu se sada lepe stvari vraćaju kao selektoru i sigurno mu je mnogo lakše što u svom timu ima još jednu pravu desetku, samo levonogu.

Dušan Tadić je debitovao 14. decembra 2008. na prijateljskoj utakmici sa Poljskom (0:1) kod Radomira Antića, i do sada je za Srbiju na 83 meča postigao 18 golova, uz 29 asistencija.

Nametnuo se kao maestro i vođa ove ekipe pravih "orlova" koji su nam vratili veru i za koje ćemo živeti i disati na predstojećem Mundijalu u Kataru. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)