TITULA VREDNA 20 MILIONA EVRA: U petak počinje najvažnija sezone Superlige Srbije

Nedeljko Iljukić

07. 07. 2022. u 11:17

UTAKMICOM Voždovac - Novi Pazar u petak, 8. jula (20.00), počinje nova sezona Superlige Srbije. Sa novim generalnim sponzorom ("Mocart bet"), sa nadama da će biti još regularnija nego prethodne i sa željom da se u maju sledeće godine priča samo i samo o fudbalskim stvarima i rezultatima.

ТИТУЛА ВРЕДНА 20 МИЛИОНА ЕВРА: У петак почиње најважнија сезоне Суперлиге Србије

FOTO: FK Partizan

Trku za titulu šampiona učiniće primamljivijom i zanimljivijom posebna nagrada koja čeka prvaka Srbije na njenom kraju. To je brojka od preko 20 miliona evra, jer toliko vredi direktno učešće u grupnoj fazi Lige šampiona. Toliko će da se otvori UEFA za nagradu za ono što su uglavnom beogradski večiti rivali "zidali" svojim evropskim koeficijentima u svim dosadašnjim kvalifikacijama ili učešćima u grupnim fazama nekih od tri takmičenja.

Direktor Superlige Srbije Aleksandar Pivić je za Sportski dodatak "Novosti" najavio start naše fudbalske elite za koji mnogi danas pričaju da je među deset najkvalitetnijih u Evropi. Da li je to baš tako, ako se saberu fudbalski talenat, uslovi za igru, broj

gledalaca na tribinama, regularnost, prva godina rada VAR tehnologije i još neke stvari, ostaje nam da vidimo u mesecima koji su ispred nas.

- Kvalitet mečeva i regularnost takmičenja u prethodnoj sezoni su bili na zavidnom nivou. Imali smo takmičenje gde se u poslednjem kolu odlučivalo o šampionu i 4. mestu koje je vodilo u Evropu, a borba za opstanak je, takođe, bila neizvesna do samog kraja, jer je u pretposlednjem kolu rešeno ko ispada direktno, a ko će u baraž - počinje Pivić.

ŠAMPIONI OD SAMOSTALNOSTI SRBIJE

2006/2007. C. zvezda

2007/2008. Partizan
2008/2009. Partizan
2009/2010. Partizan
2010/2011. Partizan
2011/2012. Partizan
2012/2013. Partizan
2013/2014. C. zvezda
2014/2015. Partizan
2015/2016. C. zvezda
2016/2017. Partizan
2017/2018. C. zvezda
2018/2019. C. zvezda
2019/2020. C. zvezda
2020/2021. C. zvezda
2022/2023. -

Iskren navijač će danas reći ono što je pričao i juče. Superliga mora da bude još kvalitetnija.

- Mi u Zajednici fudbalskih klubova Superlige i Prve lige Srbije se trudimo da naša dva takmičenja konstantno dižemo na viši nivo. Organizaciono, smatram da su nam takmičenja već na visokom nivou, ali se uvek trudimo da raznim projektima takmičenja činimo još boljim. U svemu tome su nam partneri i klubovi, zajedno se trudimo da i oni rastu kako bi

raslo i samo takmičenje. Sa druge strane nam je partner Fudbalski savez Srbije kao krovna organizacija, uz čiju pomoć sve lakše i bolje funkcioniše - dodaje Pivić.

Od juče je Superliga i zvanično dobila novog sponzora, kompaniju "Mocart bet", a značajna sredstva će se obezbediti i kroz televizijska prava.

- Novi ugovor sa naslovnim sponzorom lige je višestruko veći od prethodnog i u tom smislu će klubovima doneti dodatni prihod i olakšati planiranje budžeta. Istovremeno, ugovor sa TV Arena sport je pred početak prethodne sezone potpisan na tri godine, isti je

iznos svake godine. Kako je rečeno prilikom potpisivanja prošlog leta, ugovor je rekordan za naše uslove i dosta veći od prethodnog. Prvi put u budžetima naših klubova prihodi od TV prava predstavljaju značajnu stavku - ponosno ističe Pivić.

Aleksandar Pivić/Foto: N. Skenderija

Od prošle godine pomoć sudijama je i VAR sistem, koji je centralizovan i četiri sobe u Staroj Pazovi.

- S obzirom na to da je VAR tehnologija uvedena u rekordno kratkom roku, da je to novina na koju smo svi morali da se naviknemo, smatram da je prva sezona bila iznad očekivanja. U procesu implementacije VAR sistema se odlazilo u nekoliko zemalja gde VAR već funkcioniše i gde smo videli sa kakvim se problemima oni susreću. Može se reći da smo učili na tuđim greškama i da su problemi koje smo imali u toku sezone bili minimalni.

Ako uzmemo u obzir ukupan broj utakmica koje su odigrane (296 u prvenstvu i četiri utakmice baraža), procenat utakmica na kojima smo imali tehničkih problema sa VAR sistemom je zanemarljiv i ispod proseka u odnosu na najveća takmičenja koja organizuje UEFA. VAR je doprineo i boljem suđenju, sudijama je lakše da sude kada znaju da postoji i provera spornih situacija. Siguran sam da će iz sezone u sezonu sve funkcionisati još bolje - zaključuje Pivić.

Propozicije takmičenja

IZVRŠNI odbor FSS je krajem maja doneo propozicije takmičenja u Superligi u sezoni koja je pred nama. Njima je predviđeno da se posle 30 odigranih kola u jesenjem i prolećnom delu odigra još sedam kola plej-ofa i plej-auta. Prvak će direktno u Ligu šampiona,

vicešampion u kvalifikacije za LŠ, dok će trećeplasirani tim ili osvajač Kupa ići direktno u plej-of Lige Evrope, čime bi imao i zagarantovani plasman u Ligu konferencija. To znači da bi četvrti i peti tim na kraju prvenstva igrali kvalifikacije za Ligu konferencija.

Treneri klubova Superlige

Crvena zvezda - Dejan Stanković

Partizan - Ilija Stolica
Čukarički - Dušan Kerkez
Voždovac - Nebojša Jandrić
Kolubara - Dejan Đurđević
Vojvodina - Milan Rastavac
Mladost NS - Branko Žigić
Spartak - Slavko Petrović
TSC - Žarko Lazetić
Radnički Kragujevac - Dejan Joksimović
Mladost Lučani - Dragiša Žunić
Napredak - Dušan Đorđević
Javor - Igor Bondžulić
Radnički Niš - Tomislav Sivić
Novi Pazar - Vladimir Gaćinović
Radnik Surdulica - Aleksandar Linta

Preduga pauza

PRVI put u istoriji našeg i svetskog fudbala će pauza između dva dela prvenstva biti skoro tri meseca, zbog Mundijala u Kataru.

- Ove sezone će pauza zbog SP u Kataru biti skoro tri meseca i ona počinje 14. novembra i završava se 4. februara sledeće godine. U saradnji sa FSS razmišljamo kako da "skratimo" tu pauzu i nadam se da ćemo uskoro imati nekoliko predloga za klubove - najavljuje Pivić.

Dođite na stadion!

MOŽDA svašta ili nešto nedostaje srpskom fudbalu, ali ono najočiglednije su prazne ili poluprazne tribine stadiona.

- Što se tiče povećanja broja gledalaca na utakmicama, smatram da je jedan od glavnih problema infrastruktura. Kvalitet utakmica i regularnost imamo, ljudi vole fudbal i tu ne možemo tražiti uzrok slabih poseta. Nekoliko klubova je dosta uradilo na poboljšanju

infrastrukture na svojim stadionima, grade se novi stadioni i kada taj segment bude na visokom nivou, mislim da će i publika to prepoznati i dolaziti u većem broju - kaže
Pivić.

Samo trio stalno u eliti

U DOSADAŠNjIH 16 sezona Superlige, od kada se država zove Srbija, samo su Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina bili učesnici svih godina. Četiri kluba su igrala samo po jednu sezonu, a od ovog leta u eliti će biti i novosadska Mladost. Zanimljivo je da, prema

propozicijama takmičenja, ne bi bilo moguće i dozvoljeno da tri novosadska kluba igraju svoje mečeve na stadionu "Karađorđe", da je u eliti ostao i Proleter.

Crvena zvezda - 16 sezona

Partizan - 16
Vojvodina - 16
Čukarički - 13
Spartak Subotica - 13
Rad - 13
Napredak - 11
Radnički Niš - 10
Voždovac - 10
OFK Beograd - 10
Borac Čačak - 10
Mladost Lučani - 9
Jagodina - 8
Novi Pazar - 8
Radnik Surdulica - 7
Hajduk Kula - 7
Metalac - 7
Smederevo - 6
Radnički Kragujevac - 5
Sloboda Užice - 4
Proleter - 4
BSK Borča - 4
Bačka - 4
Mačva - 4
TSC - 3
Banat - 3
Donji Srem - 3
Inđija - 3
Zemun - 3
Bežanija - 2
Kolubara - 1
Mladost Apatin - 1
Dinamo Vranje - 1
Zlatibor - 1
Mladi radnik - 1

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna