KAKVA PORUKA NAVIJAČA... "Delije" pred celim svetom podsetile na zločin Oluje i srpski amanet vezan za Knin

Novosti online

04. 08. 2022. u 16:28

CRVENA zvezda je prvi meč 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona odigrala maestralno, a tokom te evropske premijere u novoj sezoni navijači srpskog prvaka su rešili da podsete javnost na zločinačku akciju Oluja. Njom su hrvatske snage, potpomognute iz inostranstva, proterale sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine više od četvrt miliona ljudi.

КАКВА ПОРУКА НАВИЈАЧА... Делије пред целим светом подсетиле на злочин Олује и српски аманет везан за Книн

FOTO: M. Vukadinović

Podsetimo, na "Marakani" je Zvezda deklasrila Pjunik sa 5:0 uz bravure Bukarija koji je dao tri gola i imao asistenciju, a "delije" ne samo da su uživale u tim majstorijama, već su se u sredu uveče osvrnule i na dan koji je sledio.

A sledio je ovaj, četvrti dan avgusta, datum kada je je počela pomenuta "Oluja".

U pitanju je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ.

Akcija je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Više od 250.000 Srba iz Hrvatske je u kolonama automobila, kamiona, traktora... stiglo u Srbiju, iz svog zavičaja.

Tim povodom, "delije" su tokom utakmice sa Pjunikom razvile na severnoj tribini "Marakane" transparent na kome je pisalo:

"Svako u amanet nek ostavi svom sinu, 

srpsku trobojku da zavijori u Kninu"

FOTO: FK Crvena zvezda

Istovetnu poruku navijači srpskog šampiona u fudbalu su imali i prošle godine, takođe povodom 4. avgusta, i to na utakmici protiv Napretka.

Kako se okončala akcija "Oluja" i šta je odlučio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju?

Akcija je, zvanično, trajala četiri dana i završila se padom Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Hrvatske nad tom teritorijom.

Međunarodnu krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je "Oluju" u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostora bivše RKS u Hrvatskoj.

Međutim, u drugostepenoj presudi su te tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni.

 

BONUS VIDEO - KUPIO "DELIJE" ZA CEO ŽIVOT: Kad cela Marakana klične novom ljubimcu navijača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)