"SKUPO ĆE VAS KOŠTATI BLJESAK I OLUJA"! Banja Luka ne zaboravlja: "Lešinari" moćnim transparentom podsetili na pogrom Srba

Novosti online

06. 08. 2022. u 21:59

PRE dva dana obeleženo je 27 godina od stradanja i progona Srba u akciji "Oluja". Procenjuje se da je tada blizu 250.000 Srba napustilo svoja ognjišta, i glavom bez obzira bežalo u želji da sačuva sopstvene, kao i živote svojih porodica. Mnogi od njih, krenuli su putem Republike Srpske, kako bi našli sigurno utočište.

СКУПО ЋЕ ВАС КОШТАТИ БЉЕСАК И ОЛУЈА! Бања Лука не заборавља: Лешинари моћним транспарентом подсетили на погром Срба

FOTO: Printskrin

Navijači Borca iz Banjaluke su tim povodom na meču sa Igmanom iz Konjica u okviru Premijer lige BIH istakli transparent sa pretećom sadržinom: "Rastu neki novi Srbi kao ljuta guja, skupo će vas koštati Bljesak i Oluja", napisali su "Lešinari na stadionu Mlakve u Novom Gradu, gde trenutno kao domaćin igra Borac.

A između ostalog, istaknuti su i tragični podaci da je tokom Oluje proterano 250.000 Srba, od čega je 2.670 lišeno života, da je uništeno 25.000 srpskih kuća, 920 spomenika i 78 pravoslavnih crkava.

Mahom na traktorima, poneki i peške, u pratnji roditelja, baka i deka, meštani su sa najosnovnijim stvarima, prevoznim sredstvima koja su imali, krenuli da se iseljavaju, a na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj izbegličke kolone su stalno napadali hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo.

Foto: Zoran Jovanovic

Tačno 27 godina kasnije Hrvatska slavi "Oluju" kao oslobodilačku operaciju i svakog 5. avgusta u Kninu proslavlja "Dan pobede. 

BONUS VIDEO:  POBEDNIČKA PARADA "KRALjEVA": Fudbaleri Reala na ulicama Madrida proslavili 14. titulu prvaka Evrope

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili