FUDBALU DAO CEO ŽIVOT: Život i karijera Milutina Šokškića materijal za film

M. B.

28. 08. 2022. u 19:43

LEGENDARNI golman Partizana Milutin Šoškić preminuo je u subotu u popodnevnim časovima, u 85. godini, i tako je stavljena tačka na jednu fantastičnu karijeru i sadržajan život od kojeg bi sasvim sigurno mogla da se napravi filmska priča za nezaborav.

ФУДБАЛУ ДАО ЦЕО ЖИВОТ: Живот и каријера Милутина Шокшкића материјал за филм

FOTO: Privatna arhiva

Popularni Šole je, praktično, ceo svoj život posvetio Partizanu, a u jednom od intervjua koje je dao otkrio je da je na početku karijere cela priča mogla da ode na drugu stranu, pošto je kao 11-godišnji dečak upoznavanje sa fudbalom imao na treninzima najvećeg rivala Crvene zvezde.

- I danas to ne umem da objasnim. Da li je to bio prst sudbine ili ne znam šta, osetio sam da je u Partizanu lepše, atmosfera je bila toplija, prisnija i tako sam ceo život ostao na stadionu JNA - objasnio je svojevremeno Šoškić kako je sve počelo.

Životni put i kasnija karijera su mogli da budu prekinuti u najranijem detinjstvu, u rodnoj Jablanici kod Peći.

- Imao sam četiri godine kada su nam balisti u Jablanici zapalili kuću. Evo, i danas kao da vidim kako u kuću ubacuju psa koga sam voleo. Majka nas je zagrlila, braću i mene, i uspela da nas odvede u Pećku patrijaršiju, naše jedino utočište te 1941. godine. To mi je u sećanju i sa tim ću da umrem.

LEGENDA Milutin Šoškić/FOTO: Privatna arhiva

Razmišljanje čoveka koji je u 50 navrata branio gol nacionalnog tima i 177 puta Partizana tokom 11 godina boravka u Humskoj trebalo bi da predstavlja idealnu smernicu za mlađe generacije.

- Napredak je tekao prirodno, stepenicu po stepenicu. Živeo sam mirno i obično sve dok od mene nisu počeli da traže i očekuju mnogo. Osetio sam teskobu, rastrzan između obaveza prema školi i klubu, i prvi put čuo nešto što mi je bilo neobično: "Mi te plaćamo!" Nisam počeo da igram fudbal zbog plaćanja, inače u to vreme skromnog, nego što sam voleo sport kojem ću posvetiti sav svoj život.

Drugi deo Šoškićevog doživljaja života i sistema vrednosti bi, takođe, trebalo da se nađe u udžbenicima.

- Bio sam mlad i naivan, mislio sam da su mi svi koji bi mi klimnuli glavom na ulici, prijatelji. A onda su nestajali. Pored mene je ostala samo majka. Rodila mi se misao da moram da tražim i nađem u sportu ono u šta sam verovao, kako mislim da valja, ne tražeći pomoć i prihvatajući od drugih samo ono za šta mislim da vredi. Slava mi je predstavljala samo teret, dok je trajala, jer sam na vreme shvatio šta znači i koliko vredi. Ništa.

U Čileu stopirani sa vrha

BIO je Milutin Šoškić deo nacionalnog tima koji je na Svetskom prvenstvu u Čileu 1962. završio takmičenje na četvrtom mestu.

- Dnevnicom od pet dolara su nas kao reprezentativce ponizili, doveli u poziciju da se osećamo jadno i bedno. Titova poruka: "Vaše je da igrate za narod, a ne za pare" bila je vrhunac licemerja, iz kojeg se rodio neuspeh. Šteta, imali smo sve, i tim i pojedince i sve drugo, sve se sklopilo, ali nisu znali da nas vode. Tito je najveći krivac za to što u Čileu nismo bili prvaci sveta. Da smo zadovoljni i srećni igrali finale, nadigrali bismo Brazil i pobedili - podsetio je čuveni golman u jednom intervjuu.

BONUS VIDEO: Navijači Partizana na Malti bodre crno-bele

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu