PARTIZAN SE OPROSTIO OD ŠOLETA: Poslednji pozdrav Milutinu Šoškiću od voljenog kluba

Novosti online

29. 08. 2022. u 10:23

FUDBALSKI klub Partizan se oprostio čituljom u "Novostima" od legendarnog golmana Milutina Šoškića.

ПАРТИЗАН СЕ ОПРОСТИО ОД ШОЛЕТА: Последњи поздрав Милутину Шошкићу од вољеног клуба

FOTO: Privatna arhiva

- U sazvežđe besmrtnih zauvek se preselio jedan od najvećih fudbalskih umetnika koje je Humska imala. Tvoj odlazak je nenadoknadiv gubitak za Partizan. Generacije će sa ponosom učiti o tebi. Počivaj u miru, šampione - piše u čitulji koju su dali iz Humske.

Foto Novosti

Tekst potpisa

Podsećanja radi, legendardni golman "crno-belih" i reprezentacije Jugoslavije Milutin Šoškić preminuo je u subotu u 85. godini života.

Šoškić je rođen 31. decembra 1937. godine u Jablanici kod Peći, fudbal je počeo da trenira sa 11 godina u Crvenoj zvezdi, ali je zbog nesporazuma sa domaćinom stadiona odlučio da nastavi u Partizanu.

U Humskoj je i stekao svetsku slavu, za Partizan je igrao 11 godina (1955-1966), a kruna karijere među "crno-belima" je finale Kupa šampiona 1966. godine koje je srpski tim izgubio u finalu od Real Madrida 2:1 nakon preokreta.

Nakon toga, član Kelna bio je pet godina gde je 1971. godine i završio igračku karijeru.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 50 puta u periodu od 1959. do 1966. godine, za to vreme osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Rimu i srebro na Evropskom prvenstvu u Francuskoj iste godine.

Bio je član reprezentacije sveta 1965. godine protiv Engleske na Vembliju.

Po završetku igračke karijere završio je višu trenersku školu. Nakon toga je postao trener OFK Beograda u kom je ostao pet godina. Potom je preuzeo Kikindu koju je vodio u Drugoj saveznoj ligi, a zatim se vratio u Partizan da bude jedan od pomoćnih trenera. Radio je zajedno sa Milutinovićem i Bjekovićem. U to vreme Partizan je imao nekoliko kvalitetnih golmana kao što su Fahrudin Omerović, Ranko Stojić i Rade Zalad.

Nakon što je Bora Milutinović 1993. postao selektor reprezentacije Sjedinjenih Država postavio je Šoškića za trenera golmana. Na toj funkciji je Šoškić ostao i nakon odlaska Milutinovića sve do 2006. Za to vreme Amerikanci su učestvovali na četiri Svetska prvenstva i imali nekoliko kvalitetnih golmana kao što su: Bred Fridel, Kejsi Keler i Tim Hauard.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (2)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?