VEZISTI LUKSUZNA ROBA: Ovog leta najvredniji igrači iz manevra - ovo su dosad najveći fudbalski transferi pred novu sezonu, srpski i strani

Đ. S.

29. 07. 2023. u 21:40

PRETHODNIH godina, u letnjem prelaznom roku, glavnu pažnju dobijali su napadači i ofanzivci. Ovog leta, u modi su vezisti kao najvrednija "roba" na fudbalskoj pijaci. Tu tezu potvrđuju i podaci sa specijalizovanog portala "Transfermarkt", gde se jasno može videti da je od deset najvećih prodaja ovog leta, osam sadržalo igrača koji nastupa u manevru i jedine dve "stotke" za sada su prelasci Deklana Rajsa i Džada Belingema u Arsenal, odnosno Real Madrid.

ВЕЗИСТИ ЛУКСУЗНА РОБА: Овог лета највреднији играчи из маневра -  ово су досад највећи фудбалски трансфери пред нову сезону, српски и страни

FOTO: AP/Tanjug

Tandem engleskih vezista u ovom trentku predvodi listu najskupljih igrača. Saga oko Rajsa okončana je njegovim rekordnim prelaskom u Arsenal iz Vest Hema za 116 miliona evra. Postao je visoki vezista i najvredniji engleski igrač svih vremena, a iako su se mnogi velikani "otimali" za njegov potpis, prevagnula je želja igrača da zaigra u timu Mikela Artete i pokuša da napadne šampionsku titulu u Premijer ligi.

Kroz sličnu situaciju prošao je i Belingem, samo što se za njega nekako uvek vezivalo ime Madriđana otkako se probio na veliku scenu. Nisu puno čekali Florentino Perez i njegovi saradnici, već su odmah početkom leta poslali ponudu od 103 miliona, a na "Vestfalenu" nisu imali druge opcije nego da unovče još jednog velikog talenta.

Englezi su pored Arapa ponovo najviše trošili i ovog leta budući da je šest od deset najskupljih transfera vezano za timove sa Ostrva. Arsenal je potpisom Kaija Haverca (75 miloiona) dodatno ojačao tim, dok je rasprodaju na "Bridžu" iskoristio i Junajted i ugrabio Čelsijevo dete Mejsona Maunta (64,2). Njukasl pojačan novcem iz Arabije nije se ponašao previše raskalašno, osnažen je vezni red potpisom Sandra Tonalija iz Milana (64), a slično su učinili i u Liverpulu dovođenjem Dominika Soboslaja (70) iz Lajpciga.

Sergej bez konkurencije

KADA su u pitanju srpski fudbaleri, najvredniji ovog leta bio je Sergej Milinković Savić, čiji je prelazak iz Lacija u Al Hilala Arape košta 40 miliona evra. Iza Sergeja, nalazi se Ivan Ilić koji je ozvaničio prelazak u Torinu po ceni od 15 miliona. Dalje slede transferi Strahinje Erakovića u Zenit (7 miliona), Alekse Terzića (5,5) i Petra Ratkova u Salcburg (5 miliona).

TOP DESET

D. Rajs (Arsenal - Vest Hem) 116,6

Dž. Belingem (Borusija D. - Real) 103

K. Haverc (Čelsi - Arsenal) 75

D. Soboslaj (Lajpcig - Liverpul) 70

M. Maunt (Čelsi - M. Junajted) 64,2

S. Tonali (Milan - Njukasl) 64

K. Nkunku (Lajpcig - Čelsi) 60

M. Ugarte (Sporting - PSŽ) 60

Malkom (Zenit - Al Hilal) 60

M. Dijabi (Bajer L. - A. Vila) 55

* u milionima evra.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024