RUSIJA SLAVI: Na slobodu sa višegodišnje robije pušten mladić kog ceo svet zna po majici "Kosovo je Srbija"

Novosti online

19. 02. 2024. u 17:12

Rusija je, zbog rata u Ukrajini, u ove dve godine često dobijala samo loše vesti sa "Zapada", koji joj je uveo brojne sankcije, ali najnovija informacija, i to vezana za sport, obradovala je rusku javnost.

РУСИЈА СЛАВИ: На слободу са вишегодишње робије пуштен младић ког цео свет зна по мајици Косово је Србија

Ilustracija

Priča počinje u leto 2016. godine kada je na programu bilo Evropsko prvenstvo u fudbalu. Tada su se, u Marselju, dogodili veliki sukobi engleskih huligana i onih iz Rusije, a deblji kraj su izvukli Englezi, neki od njih sa ozbiljnim povredama.


Najteže je prošao Endrju Bejč, 50-godišnjak koji je ostao invalid zbog povreda glave, a utvrđeno je da je pretrpeo tri ili četiri vrlo snažna udarca u nju tokom pomenutih sukoba. On se, donekle oporavljen, od tada bavio promocijom zdravog života i važnosti prevencije povreda glave.


Francuske vlasti, koje nisu pravovremeno reagovale kada su pomenuti veliki sukobi počeli, tek su naknadno izvršila neka hapšenja, ali je bilo teško naći baš one odgovorne za pomenute teške povrede. Tragalo se za "pripadnicima Putinovih specijalnih jedinica koje su utrenirane da poseju haos na Evropskom prvenstvu", kako su to pisali engleski tabloidi...

Gardijan o rusko-engleskim navijačkim sukobima iza kojih je, tvrdili su Englezi, "stajao Kremlj" / Screenshot / Guardian

... dok su ruski odgovarali da se, prosto, fizička sprema Rusa i, često pijanih Ostrvljana, uopšte ne mogu porediti i da je zato epilog bio takav kakav je bio.

Naslov "Dejli stara" / Screenshot / Daily Star

Ali, to nije umanjivalo bes engleske javnosti, a bruku francuskih nadležnih službi, pa se krenulo u, kako se zna i ume, naknadno pronalaženje odgovornih. Iz ruskog ugla gledano, tako su bar tada pisali tamošnji mediji, "žrtve su pronađene" u vidu dva navijača, i to tek 2018. godine, kada su u Francusku doputovali da bi bodrili svoj omiljeni klub.


Jedan od njih, Mihail Ivkin, relativno brzo je izašao iz zatvora, a Pavel Kosov je 2020. je osuđen na deset godina tamnice.


Kako nije bilo mnogo njegovih fotografija na internetu, počela je, posle presude, da po stranim medijima kruži jedna na kojoj se ovaj ruski navijač, inače pristalica Spartaka iz Moskve, vidi kako nosi majicu sa teritorijom celovite Srbije, uključujući i našu južnu pokrajinu, Kosovo i Metohiji, a preko toga je "pečat" na kome piše "Nema predaje!".


Nije trebalo dugo da prođe da ga i pripadnici drugih navijačkih grupa iz Rusije podrže, šalju podršku, a ona je stizala i od "delija".


Navijači Zvezde, inače u bratskim odnosima sa onima koji bodre moskovski Spartak, imali su i transparent, na engleskom jeziku, posvećen ovom Rusu...

... a kod užica su razvili i drugi, "Pravda za Pašu", smatrajući da je deset godina zatvora mnogo.

Smatrali su to mnogi i u Rusiji, angažovani su advokati da se Kosovu nekako umanji kazna, ali nije bilo naznaka da će se to i desiti.

Naročito kada su čak i obraćanja pravnika predsedniku Francuske, Emanuelu Makronu, ostala bez odgovora, pa se, posle drugog takvog obraćanja - pisala žalba Vrhovnom sudu Francuske, jer nije ispoštovan propis da se odgovor, makar bio negativan, mora biti.

I, pokrenut je, tako, snagom zakona, postupak da se preispita ceo slučaj, a početak ove sedmice doneo je radost ruskoj javnosti - Pavel Kosov je upravo pušten iz zatvora.

Njegov advokat Alen Djuflo je za portal "Čempionat" otkrio i neke detalje:

- Kada smo se poslednji put videli, u januaru pred tadašnje ročište o žalbi, on se požalio da je izgubio mnogo mišićne mase, da je oslabio. Tražio je i psihološku pomoć. Na sreću, Paši je francuski zatvor izašao u susret. Ti razgovori sa psihologom su mu značajno pomogli da smanji stres i anksioznost. Zatvor je, prosto, zatvor, nema tamo baš redovnih medicinskih pregleda. Ali, čim se Pavel (u utorak, 20. februara) vrati u Moskvu, imaće detaljne zdravstvene preglede.

Šest godina nije video nikog svog

- Samo na početku suđenja je video svoje bližnje. Čitavih šest godina Pavel teško da je video ikog od svoje rodbine ili prijatelja. Majka ga je posetila samo jednom, i to dok je još bio u istražnom zatvoru - otkriva advokat.

Kako je izašao "pre vremena"?

- Sud je ustanovio apsolutno mirno ponašanje Pavela Kosova. On je ozbiljan momak, nije konfliktna ličnost, nikada nije imao nijedan problem, niti se na njega iko žalio tokom ovog vremena provedenog iza rešetaka. U zatvoru je trenirao, kako bi održao zdravlje, a i učio francuski. Tako je to u francuskom zatvoru, tamo mu je omogućeno učenje jezika, a to mu je i bilo važno da bi mogao da se brine za sebe, da govori sa čuvarima i drugim zatvorenicima, da razume šta se dešava na suđenjima. Sada ima i seritifikat o visokom nivou znanja francuskog jezika.

"Politička stvar"

Upitan da li se plašio da će ishod ove molbe za ranije puštanje "pasti u vodu" zbog aktuelne političke situacije, pre svega zbog ratnih dejstava u Ukrajini, odnosno kako to Rusija zove, "specijalne vojne operacije", adokvat je potvrdno odgovorio:

- Priznajem, tačno sam se toga bojao. Ali, sad mogu konačno da pričam slobodno i bez straha. Mogu da vam kažem istinu. Kada se o Pavelu Kosovu radi, politika je tu bila od početka. Pa, samo zamislite, Engleska i Francuska protiv Rusije. Čitav slučaj je obavljen iza zatvorenih vrata, jer je tu bilo mnogo intriga... Nije postojala prava istraga, a policija, pritom, uopšte nije tragala za britanskim huliganima. Ni za jednim od njih. Policija Velike Britanije je imala sva imena, u to sam siguran. Bilo je veoma lako naći krivce, ali niko ništa po tom pitanju nije uradio. Sve je namerno rađeno protiv Rusa. Policije uopšte nije bilo u Marselju tog dana. Počitičari su prepoznali da je policija napravila mnogo grešaka... I, (da bi se opravdali pred svojom i britanskom javnosti) francuski tužilac je tražio 15 godina zatvora. Prosto, konačno su našli nekog "krivca" na kog su mogli da prikače svu krivicu. Pavel im je baš za to poslužio. Vlasti Engleske i Francuske su htele da "ruskog huligana nauče lekciji". Naravno, engleski navijači su bili anđeli - zaključio je advokat Alen Djuflo.

---

Pred vama je snimak je jednog od sukoba navijača na ulicama Marselja tokom EVRO 2016. 

Upozoravamo sve da snimak sadrži scene nasilja i molimo i maloletne osobe, a naročito one kojima može da pozli od tih scena, da ga ne emituju na svojim uređajima.

---

--

-

BONUS VIDEO: Nestvarno - ovo su Rusi zasvirali kada su fudbaleri Zvezde izašli na teren u Sankt Peterburgu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave