"DEŽURNI KRIVCI": U poslednjih pet sezona, samo dva igrača pogađala više od jedanput u derbijima

Đ. S.

06. 03. 2024. u 13:25

CRVENA zvezda i Partizan su u poslednjih pet sezona, zaključno sa ovom aktuelnom, odigrali 14 međusobnih susreta u svim takmičenjima. Dueli večitih rivala u datom periodu često nisu obilovali golovima i atraktivnim potezima, ali nada uvek tinja da će srpski derbi zadovoljiti ukuse svih posmatrača.

ДЕЖУРНИ КРИВЦИ: У последњих пет сезона, само два играча погађала више од једанпут у дербијима

FOTO: M. Vukadinović

Takva je situacija i pred ovaj predstojeći duel najboljih timova u Srbiji (subota, 17.00), ali kada pogledamo rezultate na prethodnih 14 okršaja jasno je da utisak navijača često bio u drugom planu, o čemu najbolje govori podatak od samo 19 postignutih golova na obe strane (Zvezda 10, Partizan 9) za skoro pet godina.

KVOTE

PREMA procenama stranih "bukmejkera", kvota na pobedu Crvene zvezde u derbiju iznosi 1,69, trijumf Partizana se vrednuje kvotom 4,55, dok je na "iks" 3,67.

Takođe, samo su dvojica igrača iza oba tabora imala tu privilegiju da pogode mrežu najvećeg protivnika više od jedanput. I bez konsultovanja statistike, većini navijača će na pamet pasti imena "dežurnih krivaca" Aleksandra Kataija i Bibarsa Natha, tandema asova koje pritisak derbija retko kada sputava.

Zvezdin kreativac je u prethodnih pet sezona pet puta davao golove Partizanu, neretko u odsudnim trenutcima za pobedu ili izjednačenje. Ove sezone nije bio precizan u Humskoj, ali mu je malo nedostajalo da podeblja golgeterski učinak protiv najvećeg rivala koji je, ako mu dodamo gol iz prvog mandata, trenutno na "koti" šest.

Popularni "Magiko" je četiri puta bio precizan na stadionu "Rajko Mitić", dva puta u komšiluku, ali pitanje u kolikoj će meri biti pristuan na predstojećem derbiju budući da još nije debitovao u drugom delu Superlige zbog oporavka od povrede leđa. Ali, definitivno bi mogao da bude jedan od najboljih aduta Vladana Milojevića sa klupe.

Defanzivci po jedan gol

U POSLEDNjIH pet sezona, na 14 odigranih međusobnih susreta, uglavnom su pogađali vezni i špicevi. Od Zvezdinih deset u pomenutom periodu, jedan je postigao defanzivac i u pitanju je desni bek Aleks Vigo, koji je bio siguran prošle godine u prolećnom okršaju na "Marakani", kada je gol proslavio "pucanjem" po južnoj tribini. I bočni defanzivac Partizana, nekadašnji kapiten Slobodan Urošević se upisao u strelce pre dve godine u finalu Kupa (2:1) koje je njegov tim izgubi.

Od Natha, sa druge strane, očekuje se da ponovo preuzme ključeve veznog reda Partizana i nastavi tamo gde je stao 20. decembra prošle godine kada je sa penala doneo predsnost "parnom valjku" u derbiju kojim se domaćin vratio na prvo mesto Superlige. To mu je bio četvrti gol protiv Zvezde u karijeri, ali za sada nijedan nema na stadionu najvećeg rivala. Lepo je Izraelac i podelio učinak protiv crveno-belih, pošto je dva puta pogađao iz igre, a dva puta sa "bele" tačke.

FOTO: FK Partizan

ADUT Bibars Natho

Kada su u pitanju ostali akteri najvažnije utakmice srpskog fudbala, u poslednjih pet sezona golove Partizanu iz Zvezde su davali, Šerif Endijaje, Mirko Ivanić i Osman Bukari, dok je sa druge strane jednom bio precizan Mateus Saldanja. Od crno-belih, privilegiju da matira večitog rivala je imao i Nemanja Nikolić, ali njegov pogodak je pao na koncu sezone 2018/2019, koja ne odgovara datom kriterijumu.

Strelci

C. ZVEZDA (10)

A. Katai 5

M. Ivanić 1

O. Omoidžuanfo 1

O. Bukari 1

A. Vigo 1

Š. Endijaje 1

PARTIZAN (9)

B. Natho 4

S. Suma 1

Z. Tošić 1

F. Stevanović 1

S. Urošević 1

M. Saldanja 1

Sudari "večitih"

2019/2020

Partizan - C. zvezda 2:0

(Suma, Tošić)

C. zvezda - Partizan 0:0

*Partizan - C. zvezda 1:0

(Natho)

2020/2021

Partizan - C. zvezda 1:1

(Stevanović - Katai)

C. zvezda - Partizan 1:0

(Ivanić)

*C. zvezda - Partizan 4:3 (pen)

2021/2022

Partizan - C. zvezda 1:1

(Natho - Katai)

C. zvezda - Partizan 2:0

(Ohi, Katai)

C. zvezda - Partizan 0:0

*C. zvezda - Partizan 2:1

(Katai 2 - Urošević)

2022/2023

Partizan - C. zvezda 1:1

(Natho - Bukari)

C. zvezda - Partizan 1:0

(Vigo)

Partizan - C. zvezda 0:0

2023/2024

Partizan - C. zvezda 2:1

(Natho, Saldanja - Endijaje)

*Mečevi u Kupu Srbije

o Prethodnih pet sezona, u svim takmičenjima.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)