KUP ŠAMPIONA (26) IZ "USPAVANKE" DO TREĆE KRUNE: Liverpul je 1981. naneo Realu poslednji poraz u finalima elitnog takmičenja

Novosti online

06. 06. 2024. u 10:00

REAL Madrid ne igra finala Lige šampiona, već u njima pobeđuje. Ustalila se ta kovanica među ljubiteljima fudbala u 21. veku nakon devet uzastopnih slavlja "kraljeva" u utakmicama za najvredniji međunarodni pehar, a poslednji put kada su "blankosi" poraženi u megdanu za krunu, takmičenje se još zvalo Kup evropskih šampiona. Bilo je to sada već davne 1981. u Parizu, na meču koji će osim navijača Liverpula retko ko zapamtiti.

КУП ШАМПИОНА (26) ИЗ УСПАВАНКЕ  ДО ТРЕЋЕ КРУНЕ: Ливерпул је 1981. нанео Реалу последњи пораз у финалима елитног такмичења

Foto: Profimedia

"Redsi" su iz "uspavanke" na "Parku prinčeva" (1:0) golom Alana Kenedija u 82. minutu stigli do treće titule u elitnom takmičenju i tako zaokružili šestogodišnju dominaciju engleskih klubova na tlu Evrope. Sudbina je 40 godina kasnije ponovo spojila ova dva tima u prestonici Francuske, na meču za "ušati" pehar, ali tada je Real "minimalcem" stigao do titule. Ali, o tom-potom.

Inter zaustavio Crvenu zvezdu

PREDSTAVNIK Jugoslavije u sezoni 1980/1981. bila je Crvena zvezda, koja je zaustavljena u četvrtfinalu KEŠ porazom od Intera (0:1, 1:1). "Nero-azuri" su do prolaska došli pobedom u Beogradu (1:0) golom Murara u 13. minutu, na utakmicu koju većina navijača pamti po polarnim uslovima i temeperaturi koja je bila ispod nultog podeoka. Crveno-beli su do kraja promašili mnoštvo šansi, da bi u revanšu na "Meaci" stigli samo do remija golom Srebrenka Repčića u 75. minutu.

Brojni hroničari tog vremena slabom utisku iz meča za titulu pripusuju podužU listU povređenih igrača pred finale. Keni Dalgliš uoči puta u Pariz nije trenirao neko vreme, Alan Kenedi je imao pauzu od šest nedelja, dok su u Realu najveće brige imali oko statusa Lorija Kaningema, takođe povređenog. Međutim, svi oni su se na kraju našli na terenu, ni Bob Bejsli ni Vujadin Boškov nisu hteli da kalkulišu. Naročito jer su i "blankosi" i "redsi" ostali bez titula u Španiji i Engleskoj, pa im je plasman u naredno izdanje KEŠ visio o koncu.

Pritisak samog meča okovao je noge fudbalera Liverpula i Reala u lance posle neubedljivog prvog poluvremena. Madriđani su preko Antonija Kamača došli u priliku da povedu, ali je lob Španca završio tik preko prečke. Tok utakmice ukazivao je da se navijačima na "Parku prinčeva" smeši produžetak, ali je Kenedi posle auta prevario Garsiju Kortesa i zakucao loptu iza leđa Agustina na radost brojnih navijača koji su stajali upravo iza gola Reala.

- Za trenutak sam mislio da sam loše udario loptu, ali kada sam podigao pogled, video sam je da leti kao raketa. Samo je poletela sa noge. Ne mogu da opišem kako sam se osećao, nisam želeo da prestanem da trčim - pričao je godinama kasnije Kenedi.

Titulom u Parizu Bob Pejsli je postao prvi trener u istoriji elitnog UEFA kupa sa tri osvojene titule i rekord je držao sve do 2014, kada ga je prestigao Karlo Ančeloti.

Put do finala

Liverpul

Oulu (1:1, 10:1)

Aberdin (1:0, 4:0)

CSKA Sofija (5:1, 1:0)

Bajern Minhen (0:0, 1:1)

Real Madrid

Limerik (2:1, 5:1)

Honved (1:0, 2:0)

Spartak Moskva (0:0, 2:0)

Inter (2:0, 0:1)

LIVERPUL - REAL MADRID 1:0 (0:0)

STRELAC: A. Kenedi u 82. za Liverpul. Stadion: "Park prinčeva" u Parizu. Gledalaca: 48.360. Sudija: Karoli Palotai (Mađarska).

LIVERPUL: Klemens - Nil, Tompson, Hansen, A. Kenedi - Li, Mekdermot, Sunes, R. Kenedi - Dalgliš (od 85. Kejs), Džonson.

REAL MADRID: Agustin - Kortes (od 87. Pinedo), Navahas, Sabido, Kamačo - Del Boske, Anhel, Štilike - Huanito, Santiljana, Kaningem.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA! Ovo je najnoviji uslov za Ruse u vezi Olimpijskih igara Pariz 2024