ODBROJAVANJE: JOŠ 23 DANA DO OLIMPIJSKIH IGARA: Meta bili pravi golubovi

Prvi put, Francuska je najveću svetsku smotru sporta organizovala daleke hiljadu devetstote, pre ravno 124 godine.

ОДБРОЈАВАЊЕ: ЈОШ 23 ДАНА ДО ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА: Мета били прави голубови

Foto: Goran Čvorović

Ova druga po redu Olimpijada u savremeno doba održana je u zemlji oca modernog olimpizma Pjera de Kubertena, posle prve koja je četiri godine ranije priređena u prapostojbini Atini.

To okupljanje prošlo je bez zastave Srbije, koja se prvi put pojavila na Igrama u Stokholmu 1912.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Prva pariska Olimpijada održana je u okviru Velike svetske izložbe i trajala je od 14. maja pa sve do 28. oktobra. Učestvovalo je 997 sportista iz 24 zemlje, od kojih 975 muškaraca i 22 žene, u 19 sportova, među njima su bili polo, tenis, fudbal, vaterpolo, jedrenje, streljaštvo…

Pucalo se na prave golubove. U Bulonjskoj šumi, 198 takmičara ubilo je više od 300 ovih ptica. Pobednik Belgijanac Leon de Lunden ih je sam ustrelio dvadeset.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Za kriket je prodata samo jedna ulaznica, nije bilo dovoljno takmičara, a taj sport je kasnije izbačen sa liste.

Jednom olimpijskom pobedniku u veslanju nikada se nije saznalo ime. Holandski dvojac je izbacio svog preteškog kormilara, pa su uzeli prvog sedmogodišnjeg dečaka koji se zatekao na obali, a on se smatra najmlađim olimpijskim osvajačem medalje.

Tokom Igara održana su i druga sportska nadmetanja koja se nisu smatrala olimpijskim sportovima, kao što su automobilske trke, gađanje iz strele, baskijska pelota, pucanje iz topa, trka balonima ili pecanje.

Pecalo se na Ostrvu labudova na Seni u centru Pariza, a učestvovalo je 600 pecaroša, dok je svakog od četiri dana takmičenja bilo prisutno po dvadesetak hiljada gledalaca. Ulovljena je 2.051 riba, od kojih 881 za vreme finala.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak