VREMEPLOV: Još bridi fudbalski šamar Kazahstanaca iz marta 2007. godine

N. I.

11. 07. 2024. u 21:00

OD dobijanja državne samostalnosti fudbalska reprezentacija Srbije je u mandatu Zvezdana Terzića na čelu FSS želela kompletnu promenu imidža nacionalne selekcije. To je podrazumevalo da na klupu "orlova" prvi put u istoriji sedne stranac. Izbor je pao na španskog stručnjaka Havijera Klementea, koji je do tada vodio desetak klubova, a od 1992. do 1998. godine i reprezentaciju svoje rodne Španije.

ВРЕМЕПЛОВ: Још бриди фудбалски шамар Казахстанаца из марта 2007. године

FOTO: M. Vukovadinović

Taj neuspeli projekat, istina sa dobrom namerom i planovima, izašao je na videlo u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope. One su se igrale od septembra 2006. do novembra 2007. godine, a Srbija je bila u nikad većoj grupi sa: Azerbejdžanom, Poljskom, Belgijom, Jermenijom, Kazahstanom, Portugalijom i Finskom.

I... nije uspela da se plasira na Prvenstvo Evrope, čiji su zajednički domaćini bili Austrija i Švajcarska. Tamo je šampion kasnije bila Španija, a titulu je branila Grčka, koja se obrukala "za sve pare", jer je izgubila sva tri meča u grupnoj fazi takmičenja.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ali, ovaj vremeplov "Novosti" je, ipak, posvećen izlasku na veliku scenu, pa posrnuću reprezentacije Srbije koja se nešto kasnije nije usrećila ni sa drugim strancem na selektorskoj klupi. Tu epizodu, sa nesrećnim okolnosima na terenu i pogotovo oko terena, odigrao je od jula do novembra 2017. godine Holanđanin Dik Advokat.

Srbija je u pomenute kvalifikace sa Havijerom Klementom krenula sa Vladimirom Stojkovićem na golu, sa Markom Pantelićem i Nikolom Žigićem u špicu napada, a ostatak sastava činili su već afirmisani igrači, kao što je bio kapiten Dejan Stanković, koji je već nastupao za Inter iz Milana.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Posle tri pobede i dva remija u uvodnih pet kola kvalifikacija usledio je 24. marta 2007. godine šokantan poraz u Alma Ati od domaćeg Kazahstana. Tih 2:1 za domaćina označilo je i polazak naših fudbalskih kola niz nizbrdicu. Tog marta je Srbiju na stadionu u prestonici Kazahstana dočekalo skoro 16.000 bučnih navijača, koji su nosili svoj tim do vođstva autogolom Stepanova u 47. minutu, pa dupliranja prednosti u 61. i već tada je bilo jasno da će se Srbija pognute glave vratiti sa dalekog puta. Poraz je ublažio Nikola Žigić u 68. minutu, a tadašnji napadač španskog Rasing Santandera nije dočekao kraj utakmice na terenu, pošto je u dubokoj nadoknadi dobio crveni karton, koji mu je pokazao slovački sudija Hrinjak.

Posle ove blamaže u Alma Ati usledile su slabe utehe sa pobedama u Finskoj i Azerbejdžanu, ali je Srbiju plasmana na EP koštala serija remija sa Portugalijom, Finskom, Jermenijom i Poljskom, kao i poraz od Belgije na gostovanju u Briselu.

Sve ovo koštalo je posla Havijera Klementea, kojeg je na klupi Srbije nasledio Miroslav Đukić. Ovaj stručnjak je u narednih osam meseci na samo pet mečeva vodio "orlove", a posle njega je Srebiju preuzeo legendarni pokojni stručnjak Radomir Antić. n

BRUKA Havijer Klemente na meču u Alma Ati 2007. Foto N. Skenderija

Slično kao sa Azerima

ISPOSTAVILO se da naša reprezentacija kod Klementea nije naučila jednu od najneprijatnijih i najskupljih lekcija. Samo četiri godine pre blamaže u Kazahstanu, u kvalifikacijama za EP koje je igrano 2004, Jugoslavija, pa državna zajednica Srbija i Crna Gora su sa selektorom Dejanom Savićevićem na klupi doživeli sličnu, ili još veću blamažu sa Azerbejdžanom. Prvo sa remijem u Podgorici (2:2) i porazom u Bakuu (1:2), kada nam je već legendarni Gurban Gurbanov držao fudbalske lekcije.

KAZAHSTAN - SRBIJA 2:1 (0:0), 24. mart 2007.

STRELCI: Stepanov u 47. (autogol) i Žumaskalijev u 61. minutu za Kazahstan, a Žigić u 68. minutu za Srbiju. Stadion u Alma Ati. Gledalaca: 16.000. Sudija Hrunjak (Slovačka). Crveni karton: Žigić (Srbija) u 94.

KAZAHSTAN: Lorija, Smakov, Kučma, Žalmagambetov, Irismetov, Skorih, Sargijenko, Baltijev, Sujumagabetov, Žumuskalijev, Ažirbekov.

SRBIJA: Stojković, Marković, Stepanov, Vidić, Tošić, Ergić (Lazović), Kovačević, Janković, Krasić, Žigić, Pantelić (Koroman).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)