SADA I ZVANIČNO: Nacionalni stadion u brojkama

Novosti online

12. 07. 2024. u 13:17

NACIONALNI stadion čija je izgradnja počela 1. maja ove godine imaće zvanično 52.241 mesto za navijače. Ovo je objavio portal eKapija i otkrio detalje dokumenta u kojem je Ministarstvo finansija podnelo zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima.

САДА И ЗВАНИЧНО: Национални стадион у бројкама

Foto: Novosti

U dokumentu stoji da će zvanični kapacitet sedećih mesta na stadionu biti 52.241, a da su same tribine sastavljene iz tri nivoa. Kapacitet donjeg nivoa je 21.868 sedišta, srednjeg 1.828, a gornjeg 28.545 mesta. Ukupan broj instaliranih sedišta biće 52.000, a u to su uključenja i ona na medijskim stolovima i svim drugim pozicijama za gledaoce.

Parcela stadiona je površine 318.136 kbadratnih metara i zauzima prostor u prečnika 292 metra.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Nacionalni stadion će imati 3.323 parking mesta za automobile, 49 mesta za utobuse, 145 pozicija za vozila sa električnim punjenjem, 242 mesta za vozila za osobe sa invaliditetom, 33 za kombi i 40 za taksi vozila, kao i 45 dupla parking mesta za bicikle. Ukupni brojevi parking mesta su podložni izmenama budući da je planirano da se parkiranje delimično odvija i na susednim parcelama u narednim fazama projekta.

Donja etaža zapadne tribine je funkcionalni prostor sa pristupom za igrače i svlačionicama. Na nivou prizemlja - Zapadni ulaz nalaze se pristupi za vip goste, ugostiteljsko i drugo osoblje, kao i druge oblasti za ketering i tehničke prostorije. Nivo prizemlja - Komercijalna zona je funkcionalno područje gde je javnosti dostupno samo nekoliko specifičnih tačaka. To je servisno područje za stadion koji se nalazi ispod.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Donji nivo na kome se nalazi glavni ulaz na nivou podijuma je glavno područje na nivou dostupnom javnosti, sa kružnimholom oko stadiona. Srednji nivo - Lože i VIP mesta se nalazi neposredno iznad nivoa hola podijuma i pristupa mu se putem stepenica i liftova predviđenih po obodu zgrade.

Gornji hol potpuno okružuje stadion, širi se na istoku i zapadu, dok je uži na severu i jugu.

Planirani su i delovi za tehničke prostorije, pristup za većinsku publiku, kao i fasadni prsten.

Portal eKapija piše da prostorna organizacija stadiona sa spoljašnjim uređenjem je osmišljena tako da omogućava faznu gradnju koja podrazumeva dobijanje građevinskih dozvola za svaku pojedinačnu fazu izgradnje objekta.

Faza jedan predviđa izvođenje pripremnih radova za izvođenje, zemljane radove kao i radove na temeljima (šipovi, temeljna ploča i instalacije ispod ploče), a faza dva predviđa izgradnju spoljašnjeg uređenja, parkinga i saobraćajnica kao i izgradnju nadzemnog dela objekta.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo s kime košarkaši Srbije igraju u polufinalu Olimpijskih igara ako pobede Australiju!