PIKSI PODNEO IZVEŠTAJ UPRAVNOM ODBORU: Niko nas nije nadigrao na EURO, naterali smo protivnike da se brane u sve tri utakmice

Filip Milošević

12. 07. 2024. u 13:43 >> 13:46

Kao odgovorna i savesna osoba, kao selektor i neko ko donosi odluke vezane za naš nacionalni tim, pre EP u Nemačkoj istakao sam da je cilj da prođemo grupnu fazu, na kraju nisam zadovoljan rezultatom, odnosno krajnjim ishodom, ali smatram da nismo ostvarili neuspeh, naveo je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković u izveštaju Izvršnom odboru.

ПИКСИ ПОДНЕО ИЗВЕШТАЈ УПРАВНОМ ОДБОРУ: Нико нас није надиграо на ЕУРО, натерали смо противнике да се бране у све три утакмице

FOTO: Tanjug/Nemanja Jovanović/BG

Stojković je u opširnom izveštaju izneo sve detalje od okupljanja tima, preko prijateljskih utakmica u Austriji i Švedskoj i detaljno analizirao utakmice protiv Engleske, Slovenije i Danske na EURO.

Kao osnovne razloge zašto su osvojena boda dva i poslednje mesto u C grupi, Stojković je naveo sledeće:

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

1. Nacionalni tim je uspeo da se plasirala na završni turnir pod okriljem UEFA posle 24 godine.

2. Posle dužeg vremena vezali smo dva velika takmičenja.

3. Ostvaren je kontinuitet igranja na velikim turnirima, što donosi ogromne benefite kako Savezu, tako i kompletnom srpskom fudbalu.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

4. Srbija se nalazi među 24 najbolje selekcije u Evropi.

Ono što bih takođe istakao je da smo Srbiju predstavljali ponosno, naglasio je Stojković.

- Odgovorno tvrdim i stojim iza toga da su igrači dali svoj maksimum, odnosno i više od svojih mogućnosti, pogotovo ako u obzir uzmemo duge i iscrpljujuće sezone. Iz analize i egzaktnih podataka dolazimo do zaključka da nas niko ni u jednom segmentu igre nije nadigrao, ni ponizio, već smo naprotiv mi bili ti koji su svoje protivnike naterali da se brane, a to je bio slučaj u sve tri utakmice grupne faze. Mi smo bili ti koji su najskuplju selekciju i prvog favorita turnira Englesku naterali da se brani u svojih šesnaest metara više od 70 minuta. Ponosan sam na ovaj tim

i ovu grupu igrača jer su svojim ponašanjem, pristupom, zalaganjem i odnosom prema obavezama pokazali kako se igra i bori za Srbiju.

Ako sagledamo takmičarski aspekt, odnosno analiziramo turnir i grupu u kojoj smo se nalazili, možemo zaključiti da su sitnice odlučivale o našem konačnom plasmanu, što pokazuje i tabela grupe C, naveo je selektor.

- Brojke govore da je izuzetno mala razlika između timova koji su se kvalifikovali i onih koji nisu. Sam turnir nije preterano efikasan do sada.

Nakon završene grupne faze prosek postignutih golova po jedom meču je 2,25, što je dosta manje u odnosu na predhodni turnir 2020/21, gde je nakon grupne faze prosek datih golova po meču bio 2,78. Grupa C u kojoj se nalazila naša selekcija je najslabija po efikasnosti na čitavom turniru sa samo sedam postignutih golova, odnosno 0,58 po meču.

Selekcija Engleske je završila prva u grupi sa pet osvojenih bodova, a selekcije Danske i Slovenije su se plasirale u naredni krug takmičenja sa po tri nerešena rezultata, odnosno sa po tri osvojena boda.

- To nam govori koliko je grupa bila ujednačena, a da nam je na krajnji plasman uticao nezaslužen poraz od selekcije Engleske, kao i veliki broj propuštenih gol šansi protiv selekcije Slovenije. Pozitivno sa ovog turnira možemo da izdvojimo našu igru u fazi odbrane, što u prilog govore samo dva primljena gola. Na ovaj segment igre stavljen je poseban akcenat u fazi priprema, što se na samom turniru i pokazalo jer smo u ovaj fazi izuzetno dobro izgledali kako timski tako i grupno.

Ono što može da se sagleda kao nezadovoljavajuće je manjak efikasnosti koji smo ispoljili na ovom turniru (jedan postignut gol), konstatovao je Piksi.

- Neophodno je da se uradi detaljna analiza i da se pronađu razlozi koji su doveli do neefikasnosti u našoj igri, pogotovo ako se uzmu u obzir i uporede brojke i postignuti golovi sa predhodnih takmičenja.

Još jedom bih istakao da rezultatom nisam zadovoljan, ali mogu da budem ponosan kako smo predstavili Srbiju na ovom završnom turniru. Pokazali smo se kao jedna kompetitivna ekipa, spremna i sposobna da se takmiči i nadmeće sa najboljima selekcija sa Starog kontinenta, poručio je Stojković.

- Ponosan sam jer je ovaj tim pokazao da je karakteran, da ima nesalomiv timski duh i da se bez obzira na okolnosti i situaciju nikad ne predaje. Učešće i naš nastup na završnom turniru nikako ne smemo da kažemo da je bio debakl ili katastrofa, kao što to neki žele da prikažu, već samo rezultatski neuspeh, gde su detalji i sitnice odlučivali. Završili smo takmičenje, a da nismo bili niti poniženi, niti nadigrani u bilo koja od tri meča grupne faze. Neophodno je da izvučemo pouke sa ovog takmičenja, a pritom da budemo svesni da smo se pokazali u društvu elite na više nego zadovoljavajućem nivou i da smo na najbolji mogući način predstavljali našu zemlju na najkvalitetnijem i najzahtevnijem reprezentativnom turniru - istakao je Piksi.


BONUS VIDEO: FRKA, ALI NE VELIKA: Manji požar u metro stanici kod koje su okupljeni srpski navijači u Minhenu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo s kime košarkaši Srbije igraju u polufinalu Olimpijskih igara ako pobede Australiju!