NIKAD SKOROMNIJE I SIROMAŠNIJE: Čekajući prave transfer bombe na letnjoj pijaci

S. Rajić

21. 07. 2024. u 09:31

VRELO leto se odavno usijalo, ali nikako da se i fudbalska transfer pijaca užari. Čini da je aktuelni prelazni rok nikad skromniji i siromašniji u dosadašnjem periodu. Uspavanost timova možda i ima opravdanje, budući da su tek nedavno završena dva velika kontinentalna takmičenja, Evropsko prvenstvo i Kopa Amerika.

НИКАД СКОРОМНИЈЕ И СИРОМАШНИЈЕ: Чекајући праве трансфер бомбе на летњој пијаци

FOTO: Tanjug/AP

Osim spektakularnog predstavljanja Kilijana Mbapea u Real Madridu, za čije obeštećenje "kraljevi" nisu platili ni evro, čeka se da odjekne prava bomba na kakve smo navikli godinama unazad. Zasad je još nema, iako su klubovi dobrano obijali sefove, pre svega Mančester junajted i Bajern iz Minhena. Prelazak mladog 18-godišnjeg defanzivca Lenija Jora iz Lila na "Old Traford" za 62 miliona evra, vodi se kao najskuplji posao pre specijalizovanom sajtu "Transfermarkt".

Talentovani štoper postao je "đavo", budući da su "doge" želele da unovče dobre partije odbrambenog igrača, čiji je ugovor isticao za godinu dana. Želeo je mladi as da postane deo stvaranja novih "galaktikosa", ali će poput Mbapea, svoj san verovatno ispuniti u nekoj od narednih sezona.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Junajted je već probio granicu od 100 miliona, jer je trener Erik Ten Hag pored pojačane defanzive, doveo konkurenciju prvom centarforu Rasmusu Hojlundu. Odlične pratije u Bolonji, kojoj je doneo istorijski plasman u Ligu šampiona, napadač Džošua Zirki obezbedio je sebi mesto u jednom od najvećih klubova u transferu vrednom 42,5 miliona.

Sličnim putem kao i Mančester poslovao je i Bajern iz Minhena. Samo što je gigant iz bavarske rešio da istraži englesko tržište u koje su ranije retko zalazili. Međutim, prošlogodišnjim dolaskom Harija Kejna, ali i novog stratega Vensana Kompanija iz Barnlija, još dva fudbalera sa Ostrva su stigla u Bavarsku. Dobro upoznat u njihove kvalitete, Belgijanac na klupi Bajerna je "vrbovao" Olisea iz Kristal Palasa, kao i zadnjeg veznog, Portugalca Žoaa Palinju iz Fulama.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

U top pet transfera umetnuo se prelazak mladog vunderkida, Brazilca Endrika. Palmeiras i Real su još ranije postigli dogovor, ali je sve ozvaničeno tek prvog jula, po otvaranju pijace. Baš kao i pomalo neočekivani prelazak njegovog starijeg sunarodnika Daglasa Luiza u Juventus iz Aston Vile kao izričitu želju novog trenera Tijaga Mote u kreiranju novog ruha ekipe iz Torina za 51,5 miliona, koji je treći najvredniji tokom ovog leta.

Naravno, već po običaju najveći rasipnici su premijerligaši. Ništa čudno uzimajući basnoslovne sume novca koje dobijaju od TV prava. Tako je među deset najvrednijih završio Maks Kilman, nekdašanji futsal igrač koji je nastupao za reprezentaciju Albiona u tom sportu, uspeo je da dostigne cenu od čak 47 miliona evra u transferu iz Vulvsa u Vest Hem, iako mu je tržišna vrednost bila čak 15 miliona manje. Šta tek reći za prelaske Arčija Greja i Elijota Andersona. Obojica igraju na mestima centralnih veznih igrača, imaju po 18 i 21 godinu, a Totenhem i Notngem Forest su platili paprenu cenu ne bi li došli do njih (po 41,2 miliona). Ipak, moraće da prođu paklen put kako bi opravdali tu svotu, po kojoj su odjednom upali u društvo najplaćenijih.

Ostaje nam da čekamo kom fudbalskojm carstvu će se privolti potencijalne zvezde ovog prelaznog roka - Olmo, Osimen, Kvarackelija, Simons, Niko Vilijamsa i ostali.

Pukao balon kod Saudijaca

PRE samo godinu dana, Saudijci su žarili i palili tržištem. Izgleda je taj balon pukao. Neke zvezde su se vratile nazad u Evropu, navodno je i Kante blizu Vest Hema. Zasad, najskuplje pojačanje na Bliskom istoku je golman Bento, kojeg je pazario Nasr za 18 miliona evra.

Najskuplji transferi

1. L. Joro (Lil - M. Junajted) 62

2. M. Olise (K. Palas - Bajern) 53

3. D. Luiz (Vila - Juventus) 51,5

4. Ž. Palinja (Fulam - Bajern) 51

5. Endrik (Palmeiras - Real) 47,5

6. M. Kilman (Vulvs - Vest Hem) 47,5

7. I. Matsen (Borusija D. - Aston Vila) 44,5

8. Dž. Zirki (Bolonja - M. Junajted) 42,5

9. A. Grej (Lids - Totenhem) 41,25

10. E. Anderson (Njukasl - N. Forest) 41,2

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PEVAČICA OTKRILA DA SU JOJ DIJAGNOSTIKOVANA DVA NEUROLOŠKA POREMEĆAJA: Znam da ima toliko ljudi koji prolaze kroz isto