TRI B U FUDBALSKOJ AZBUCI JANKOVIĆA: Sin i unuk čuvaju uspomenu na legendu Željezničara (FOTO)

Bogoljub Grujić

22. 08. 2024. u 16:27

DEDA Božidar Janković, fudbalska legenda Želje sa Grbavice, reperezentativac nekadašnje Jugoslavije i internacionalac u Engleskoj i Francuskoj, da je živ, bio bi ponosan na svog unuka, koji je baš po njegovom nadimku, dobio ime Boško i ovog leta zakoračio na seniorsku srpskoligašku fudbalsku scenu.

ТРИ Б У ФУДБАЛСКОЈ АЗБУЦИ ЈАНКОВИЋА: Син и унук чувају успомену на легенду Жељезничара (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Nakon seniorskog debija u Područnoj ligi u dresu OFK Stajićeva, sedamnaestogodišnji Boško, supertalentovani desni vezni fudbaler, ovog leta postao je član ekipe Vojvodina 1928 iz obližnjeg Perleza i kao jedan od najmlađih u timu dobio priliku da debituje.

- Puno sam od oca Boriše i moje bake Zdenke, slušao o slavnom dedi Boži, ili Bošku, nadimku po kojem ga pamti fudbalska javnost, imam obavezu da se trudim i nastavim fudbalsku lozu, gen stare Grbavice i slavnih dana Želje iz Sarajeva - kaže mlađani, još maloletni Boško, koji nije imao sreću da upozna svog dedu, koji je prerano, nakon uspešne fudbalske karijere i advokatskih dana u Kotoru, zauvek otišao sa fudbalske scene 1993. godine.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Jedanaest sezona nosio je plavo-beli dres Železničara iz rodnog Sarajeva, od 1966. do 1977. godine, odigrao je 256 utakmica i postigao 96 golova, a onda se preselio u Englesku i u dresu Midlsbroa odigrao pedeset utakmica i 16 puta se upisao u strelce, ali i ostavio neizbrisiv trag, fudbalskog šmekera, koji se, kako su to mudro konstatovali brojni fudbalski stručnjaci, rađaju samo na sarajevskoj Grbavici.

Uz Pravni fakultet i advokaturu, zauvek Željin fudbalski intelektualac, odigrao je i sezonu u francuskom Mecu, a onda se vratio na Grbavicu i 1983. godine okončao bogatu fudbalsku karijeru. Trajno su zabeležena dva nastupa za seniorsku reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, uz brojne igre za omladinske selekcije tadašnje države.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

- To su bila vremena, za fudbal se živelo, nedeljom, kada su bile utakmice kod nas kući u Sarajevu, bio je praznik, poštovali su se rituali, klinac sam bio, ali čvrsto mi se urezao, osetim sad i sav se naježim, huk prepune Grbavice - priseća se Božidarov naslednik, sin Boriša, otac sedamnaestogodišnjeg Boška, prelistavajući rokovnik u kojem je, kao dečak rukom ispisao da je Božidar Boško Janković, 1972. godine zaigrao za reprezentaciju tadašnje Jugoslavije i te sezone u plavo-belom Željinom dresu postigao 13 golova i značajno doprineo osvajanju šampionske titule.

Naredne sezone, zajedno sa Petrom Nadovezom, Boško Janković bio je najbolji strelac lige, stoji u Borišinom dnevniku, koji je kao dečak uredno vodio, lepio isečke iz novina i zapisivao sve što se o njegovom ocu pisalo.

Ratni vihor preselio je Jankoviće u Kotor, Boško je tamo radio kao advokat i ophrvan uspomenama i tihom patnjom zbog raspada zemlje i rodnim Sarajevom, 1993. zauvek napustio životnu scenu.

Sin Boriša, koji je prošao fudbalsku školu Željezničara iz Sarajeva, nastavio je karijeru u Bokelju iz Kotora, bio čak i kadetski reprezentativac Crne Gore, svoju sreću potražio je i kako ponosno ističe našao je u Banatu, u ravnici.

- Prvu seniorsku utakmicu odigrao sam u dresu Bokelja, kasnije igrao za podgoričku Budućnost i tada moćni OFK Titograd, a po dolasku u Vojvodinu, igrao sam u dresu Budućnosti iz Banatskog Dvora, koja je pod vođstvom Mirka Vučurevića, bila hit na fudbalskoj mapi Srbije - ističe Boriša.

On je 2007. godine postao otac malog Boška, naslednika fudbalske loze Jankovića.

- Da smo živi i zdravi i neka se igra fudbal - dodaje, uz napomenu da mu na pamet ne pada da bilo kakav pritisak vrši na sedamnaestogodišnjeg sina koji je ime Boško dobio po nadimku svog slavnog dede.

Naslednik Boško ne krije da bi voleo da nastavi putem slave, koji je Božidar Janković golovima i sjajnim partijama započeo.

- Igrati u ono vreme u Engleskoj, nositi dres Mildsboroa, kluba koji ima ime i slavnu tradiciju, bila je velika stvar, retkost i mnogi su bili zadivljeni fudbalskim talentom mog dede - kaže na kraju talentovani Boško, nosilac trećeg B u ovoj fudbalskoj abecedi.

BONUS VIDEO: NEVIĐENI SNIMAK SA DOČEKA OLIMPIJACA: Ovo će oduševiti sve Srbe!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SRBINU SE CEPA SRCE: Žarko Lazetić protiv svog TSC-a bije bitku za plasman u Ligu Evrope

SRBINU SE "CEPA SRCE": Žarko Lazetić protiv "svog" TSC-a bije bitku za plasman u Ligu Evrope

TSC i Makabi iz Tel Aviva ukrštaju koplja u plej-of fazi kvalifikacija za Ligu Evrope, a u centru pažnje je srpski trener Žarko Lazetić koji je letos preuzeo izraelskog prvaka nakon što je prethodne tri godine uspešno vodio ekipu iz Bačke Topole. Zbog rata u Izraelu, večerašnji susret biće odigran na "Haladaš stadionu" u Sombathelju, gde je Makabi zvanični domaćin na evropskim utakmicama.

22. 08. 2024. u 07:38

Komentari (0)

NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta po LAST MINUTE cenama, popusti su neodoljivi!