"NEKA SE PONOVI 1984." Janjanin emotivno najavio meč Crvena zvezda - Benfika u Ligi šampiona

Novosti online

31. 08. 2024. u 19:30

Bivši fudbaler Crvene zvezde Rajko Janjanin, strelac sva tri gola u pobedi nad Benfikom 3:2 pre 40 godina, nada se istom rezultatu na "Marakani" i 19. septembra.

НЕКА СЕ ПОНОВИ 1984. Јањанин емотивно најавио меч Црвена звезда - Бенфика у Лиги шампиона

FOTO: Tanjug/AP

Fudbaleri Zvezde će prvu utakmicu u Ligi šampiona odigrati protiv Benfike na "Marakani" 19. septembra, tačno 40 godina posle legendarne pobede nad istim rivalom rezultatom 3:2, kad je blistao Janjanin.

  - Benfika je uvek bila veliki klub u svojoj zemlji. U vreme kad smo mi igrali protiv njih bili su najbolji portugalski klub, a kasnije su se im pridružili Porto i Sporting. Bila je to teška utakmica u prvom kolu - počeo je Janjanin podsećanje za klupski sajt.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Podsetio je Janjanin da je generacija iz 1982. godine, predvođenja Vladimirom Petrovićem, Dušanom Savićem i Cvjetinom Blagojevićem otišla, pa je usledio međuprostor.

 - Zvezda je pokušavala da napravi dobar tim, a duel sa Benfikom je stigao u prvoj rundi Kupa evropskih šampiona. Očekivanja su tada bila velika, kao i na svakoj evropskoj utakmici, jer je Zvezda pobeđivala dobre protivnike i igrala 1979. godine finale Kupa UEFA. Meču je prisustvovalo 80 ili 90 hiljada gledalaca. Benfika nas je iznenadila i povela sa 2:0. Sećam se da je Marko Elsner postigao autogol, a onda je Dijamantino sa 30 metara pogodio rašlje - nastavio je Janjanin.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Prisetio se nekadašnji vezni igrač crveno-belih preokreta u nastavku susreta.

 - Ušao sam u drugom poluvremenu u igru. Možda se Benfika tada opustila, pa smo brzo dali jedan gol i vratili se u meč. U napadu su nas predvodili velemajstori Miloš Šestić i Sulejman Halilović, koji su sa individualnim kvalitetom mogli da prođu svakog igrača. Izborili smo dva penala preko Halilovića koje sam ja realizovao, a onda je Šestić solo prodorom majstorski prošao odbranu Benfike, samo kako je on to znao. Odložio mi je potom povratnu, a ja sam plasirao loptu u mrežu za 3:2 - istakao je Janjanin.

Istakao je Janjanin da mu je pobeda protiv Benfike jedna od najdražih utakmica u dresu Zvezde, ali se prisetio i meča sa Barselonom 1982. godine.

  - Iako smo u revanšu izgubili, a držali smo se sve do 70. minuta, bila je to zaista velika pobeda pre toga na "Marakani". Atmosfera je uvek dobra kad se ostvari trijumf, ali tad je bila prelepa. Imao sam još dobrih partija u Zvezdi, ali neke nismo uspeli da pobedimo. Primer je Barselona na "Marakani" 1982. godine. Tad sam postigao dva gola, ali smo ostali poraženi protiv Maradone i ostatka tima iz Španije - rekao je.

Odlično je, kako je ocenio, što Barselona ponovo dolazi na Marakanu.

  - Benfika se pamti po preokretu. Nisam bio gol igrač, već vezni fudbaler i više sam bio zadužen za organizaciju igre i asistencije. Međutim, het-trik protiv tima iz Portugala je ostao zauvek upamćen - podsetio se Janjanin.

Posle 40 godina na isti datum, 19. septembra, Crvena zvezda će dočekati Benfiku na Marakani u okviru novog formata Lige šampiona.

  - Nadam se da će ponovo biti 3:2, a da će se pojaviti neki novi junak. Veliki je uspeh što je Crvena zvezda učesnik Lige šampiona. U današnje vreme biti pored tako velikih timova je nešto izuzetno. Žreb je težak, sa bilo kim da Zvezda igra. Objektivno mislim da ne bi trebalo da "poletimo", već da uživamo. Naravno, moramo da damo sve od sebe, a ako izborimo prolaz to bi bio veliki uspeh. Nadam se da igrači veruju, ali pre svega bi trebalo da uživaju i pruže maksimum. Svakoj ekipi će biti nezgodno da igra u Beogradu i svi će morati da prođu kroz čuveni tunel. Protivnicima neće biti lako - zaključio je Janjanin.

BONUS VIDEO: A POSLE PLASMANA U LIGU ŠAMPIONA... Evo šta se dešavalo u loži Marakane

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMINUO MLADI GLUMAC: Spasioci pola sata pokušavali da ga ožive