ZAPAD "ČUPA KOSU"! Italijanski klub odabrao baš ove dresove - inspiracija: najpoznatiji Nišlija u svetskoj istoriji (FOTO)

Novosti online

02. 09. 2024. u 19:36

Novi dresovi uvek se s nestrpljenjem čaku kod pristalica klubova, ali jedan od njih - napravio je potez koji mnoge neće ostaviti ravnodušne.

ЗАПАД ЧУПА КОСУ! Италијански клуб одабрао баш ове дресове - инспирација: најпознатији Нишлија у светској историји (ФОТО)

Foto: Giulio Fornasar / Panthermedia / Profimedia

U vreme kada je nekoliko antihrišćanskih detalja obeležilo ceremoniju svečanog otvaranja nedavnih Olimpijskih igara u Parizu, što je izazvalo brojne i to burne reakcije širom sveta, italijanski fudbalski klub Boreale rešio je da prkosi takvim novim tendencijama.

Naime, FK Boreale je pred novu, sezonu 2024/2025 predstavio opremu koja je potpuno posvećena Hrišćanstvu, odnosno caru Konstantinu i njegovom znaku koji mu se ukazao pred odsutnu bitku (na Milvijskom mostu).

Taj, znak, koji se caru ukazao uz reči "Ovim pobeđuj", sada krasi i dresove Boreala, a oni izgledaju ovako:

Ko je bio car Konstantin?

Konstantin Veliki (lat. Constantinus Magnus; rođen 27. februara oko 272, u Naisu, sada Nišu — umro 22. maja 337. u Nikomediji), bio je rimski car (324—337) poznat po tome što je doneo dve sudbonosne odluke koje su promenile tok evropske istorije.

S jedne strane, stao na kraj progonu Hrišćana, pa čak i prešao u njihovu veru, obezbedivši Hrišćanstvu zavidan položaj vodeće monoteističke religije (koji ima i danas).

S druge strane, osnovao je grad ravan Rimu — Konstantinopolj (Carigrad, trenutno Istanbul), osiguravši tako opstanak Carstva na Istoku dugo posle pada Rima i zapadnih provincija u 5. veku.

Svrstava se u najuticajnije vladare ljudske istorije.

Bitka kod Milvijskog mosta 

Bitka kod Milvijskog mosta se odigrala 28. oktobra 312. godine, na reci Tibar severno od Rima, između rimskih careva Konstantina Velikog i Maksencija.

Pobedu je odneo Konstantin Veliki, čime je postao neprikosnoveni vladar zapadnog dela Rimskog carstva. Maksencije je našao smrt u Tibru, u kome se udavio prilikom povlačenja.

Pred ovu bitku je car Konstantin, koji dotad nije bio Hrišćanin, imao viziju pomenutog "hrišćanskog znaka pobede", a kako je njime odmah ukrasio i svoju vojsku i pobedio velikog rivala, bilo mu je to više nego dovoljno da prigrli hrišćansku misao, a potom i da joj otvara vrata svog carstva.

Bonus video: ČIJE JE KOSOVO? Mališani Crvene zvezde su u Moskvi ovako reagovali na povike ruskih navijača (VIDEO)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Huligani povredili Mrkelu, Drkušić zbog petarde morao ranije da završi meč u Milanovcu (FOTO/VIDEO)