"MOMCI, POGINUO JE DRAGAN": Treći septembar je crnim slovima urezan u srca navijača Partizana

Novosti online

03. 09. 2024. u 08:26

NA današnji dan, 3. septembra 1985, u saobraćajnoj nesreći stradao je legendarni fudbaler Partizana Dragan Mance. Ostaće upamćen kao legenda "parnog valjka" i zauvek najvoljeniji heroj juga.

МОМЦИ, ПОГИНУО ЈЕ ДРАГАН: Трећи септембар је црним словима урезан у срца навијача Партизана

Foto arhiva VN

Sa svega 22 godine Mance je stekao status legende Partizana, pošto je za pet odigranih sezona nastupio na 117 mečeva i postigao 42 gola. Karijeru je započeo u lokalnom klubu Galenika i sa 17 godina debitovao u seniorskoj kategoriji.

Dotad neviđeni talenat je zapao za oko upravi Partizana koja je odlučila da tada iskusnog i dokazanog napadača Slobodana Santrača zameni tinejdžerom. Mance je debitovao za crno-bele 22. novembra 1980. godine, a pet godina kasnije je potpisao novi ugovor sa beogradskim klubom.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Poslednju utakmicu u "crno-belom" dresu je odigrao 1. septembra te godine, u pobedi svog tima nad ekipom Budućnosti od 2:1. Mance je tada postigao pobednički gol iz jedanaesterca, a dva dana kasnije je stradao u saobraćajnoj nesreći, putujući na trening tima.

Mance je na poseban, prepoznatljiv način proslavljao golove. Osamdesetih godina nije bilo aktuelno atraktivno i neobično slavlje nakon gola, igrači bi obično podigli ruke i zagrlili se sa saigračima. Međutim, Mance je bio poseban... Klizao je na kolenima uzdignutih ruku.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- Zbog padanja i klizanja na kolenima dobijao sam i žute kartone. Sećate se Botege? Ima 33 godine i kad postigne gol, skače na ogradu prema svojim navijačima. Niko mu to, naravno, ne uskraćuje. Zaista se od srca radujem, nema tu nikakvog foliranja. Samo da znate kakvu želju dobijam, hteo bih da skočim preko ograde među naše verne navijače, da podelim s njima svu radost tog trenutka za koji zajedno živimo - izjavio je u jednom od svojih poslednjih intervjua Mance.

Septembar je bio mesec kada se Dragan rodio, prešao u Partizan i mesec kada je okončao svoj život. Godinama se prepričava kako je proteklo to septembarsko jutro. Prvi je informaciju o pogibiji dobio tadašnji trener crno-belih Nenad Bjeković, koji je odmah prekinuo trening.

- Momci, maločas je poginuo naš Dragan. Trening je završen - sa suzama je izustio Bjeković, nakon čega se Manceov najbolji prijatelj Vladimir Vermezović srušio na terenu.

Međutim, Mance se u srca navijača Partizana uselio za sva vremena. I dan-danas sa tribina se ori čuvena pesma "otišo si, Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti grobari sa juga". Dok je Partizana, biće i Dragana!

BONUS VIDEO: NEVIĐENI SNIMAK SA DOČEKA OLIMPIJACA: Ovo će oduševiti sve Srbe!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEPRAVEDNO! Vladimir Putin ne može da veruje da se ovo događa