MILIONI ODLAZE, ALI MNOGO VIŠE DOLAZE U SRBIJU! Srpski fudbalski transferi ovog leta - svetska priča!

A. Todorović

03. 09. 2024. u 16:26

Fudbalski transferi već decenijama privlače mnogo pažnje, a ova godina je po mnogo čemu rekordna, kako u svetu, tako i u Srbiji.

МИЛИОНИ ОДЛАЗЕ, АЛИ МНОГО ВИШЕ ДОЛАЗЕ У СРБИЈУ! Српски фудбалски трансфери овог лета - светска прича!

Foto: Shutterstock

Već decenijama fudbal nije više samo igra koja zabavlja milone ljudi širom planete, već je postala ozbiljan biznis koji prožima sve pore današnjeg društva. Među najvažnijim aspektima fudbala su svakako finansije, a evidentno je da se sve više novca troši u fudbalskim transferima.

Ne prođe leto da se ne dogodi makar jedan "bombastičan" transfer. Ovo leto donelo je prelazak Kilijana Mbapea iz Pari Sen Žermena u Real Madrid, a brojke su uglavnom takve od kojih se "zavrti u glavi". Međutim ovo leto postalo je rekordno po jednom drugom parametru, a to je broj realizovanih transfera.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ovog leta, zaključno sa 2. septembrom 2024, broj međunarodnih prelazaka iz jednog u drugi klub prešao je 11 hiljada što je apsolutni rekord, ali je kuriozitet da je manje novca potrošeno nego prošle godine.

Ovog leta na transfere je utrošeno 6,46 milijarde dolara, naspram 7,43 koliko je bilo u opticaju 2023. Doduše, opravdanje za ovu sitaciju može se naći u tome da su klubovi iz Saudijske Arabije potrošili preko pola milijarde evra manje u odnosu na minuli prelazni rok, međutim i dalje su velike sume u pitanju kada se radi o transferima ovoga leta.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Srbija je posebna priča - neki novi klinci igraju fudbal u tuđini!

Ni naša zemlja nije odolela ogromnoj transfer pijaci. Srbija je oduvek bila poznata kao rasadnik talenta u brojnim sportovima, a fudbal kao najkomercijalniji sport, svakako je idealna prilika za klubove da dobro zarade na mladim i talentovanim fudbalerima.

Zato ne čudi podatak da sve više mladih sportista odlazi iz Srbije u inostranstvo sa željom da nastave karijeru u evropskim i svetskim klubovima i ligama.

Foto: Printskrin/FIFA

Klubovi iz Srbije mogu se pohvaliti podatkom da su ove godine gotovo duplirali zaradu u odnosu na rashode koje su imali prilikom kupovine fudbalera. Svakako da je Crvena zvezda među liderima ovakvog poslovanja, s obzirom da gotovo svakog leta ostvare dobru zaradu od prodaje svojih igrača. Jedan od najzanimljivijih transfera jeste odlazak Nemanje Stojića sa "Marakane" koji je posle nepuna dva meseca od dolaska iz TSC-a krenuo put Tel Aviva, a Zvezda je od ovog trasnfera prihodovala dva miliona evra.

Srpski klubovi su ove sezone za strana pojačanja morali da izdvoje 24,9 miliona evra, a zarada na prodaji je čak 47,8 miliona. Ovaj podatak jasno ukazuje da je poslovni deo fudbalskih transfera ispunjen na najbolji mogući način, s obzirom na značajno veće prihode u odnosu na rashode.

Takođe Srbija napreduje kada su u pitanju transferi po još jednom parametru, a to je starosna granica fudbalera. Ova granica se pomera iz godine u godinu, a primetno je da sve mlađi i mlađi igrači napuštaju Srbiju i odlaze put Evrope.

Tako se u našem fudbalu granica sa 25,6 godina (starosti igrača koji odlaze u inostranstvo) spustila za godinu dana niže, a nije isključeno da će nastaviti da pada.

Foto: Printskrin/FIFA

Ovo su pokzatelji da najveći evropski klubovi vide Srbiju kao sjajnu sredinu gde se rađa ogroman broj talentovane dece, ali mnogi mladi igrači biraju da svoj talenat razvijaju u drugim sredinama, što se poprilično odražava na rezultate srpskih klubova u evropskim takmičenjima.

Iako nije realno da najveći srpski klubovi ostvare zapažene rezultate u najvećim evropskim klupskim takmičenjima (plasman u završnicu Lige šampiona ili Lige Evrope), jasno je da bi eventualnim zadržavanjem i razvijanjem mladih i talentovanih fudbalera (kada bi ostajali po četiri do pet godina u nekom domaćem klubu, prim. aut.) mogli da izvesno da budu konkurentniji među evropskim velikanima.

Podsetimo, šampiponski tim Crvene zvezde iz Barija se gradio nekoliko godina dok 1991. nije stasao i sazreo, te pokorio Evropu i svet. Danas je nezamislivo da plejadu tako talentovanih igrača zadržite duže od jedne sezone, pa će zato nova titula na Starom kontinentu za neki od klubova na ovim prostorima, verovatno, u budućnosti ostati samo san.

BONUS VIDEO: A POSLE PLASMANA U LIGU ŠAMPIONA... Evo šta se dešavalo u loži Marakane

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KADA NAS KONAČNO ČEKA ZAHLAĐENJE: Meteorolog Ristić za Novosti dao prognozu, ovakav septembar se ne pamti