PODVIG - "PRORADILA BORČEVA MAŠINA": Fudbaleri iz Banjaluke sjajnim igrama plasirali se u grupnu fazu Lige konferencija

Srđan Mišljenović

05. 09. 2024. u 17:42

FUDBALERI banjalučkog Borca ovog leta su ispisali zlatne dane kluba iz grada na Vrbasu, i u istoriju dugoj 98 godina prvi put se plasirali u ligaški deo jednog evropskog takmičenja - Ligu konferencija.

ПОДВИГ - ПРОРАДИЛА БОРЧЕВА МАШИНА: Фудбалери из Бањалуке сјајним играма пласирали се у групну фазу Лиге конференција

BLISTAVO Tim Borca koji se plasirao u Ligu konferencija, Foto Fejsbuk/FK Borac

Počeo je Borac evropske bitke u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao šampion BiH, i posle izbacivanje albanske Egnatije i poraza od solunskog PAOK, došao do istorijske utakmice sa KI Klaksvikom!

Pamtiće se dugo taj 15. avgust 2024. i ta vrela noć kada su momci u crveno-plavim dresovima u Platonovoj 6 na Gradskom stadionu savladali tim sa Farskih ostrva posle 120 minuta igre sa 3:1 i tako se domogli završne borbe za grupu Lige Evrope, ali su već tada zakoračili u grupnu fazu Lige konferencija. U narednih 14 dana pokušali su fudbaleri Borca da izbace i slavni mađarski Ferencvaroš. Ipak, posle dva remija, 0:0 u Mađarskoj i 1:1 u Banjaluci, pao je gigant iz Platonove na penale. Uprkos porazu od Mađara, u Platonovoj vlada sjajna atmosfera jer Borac je učesnik Lige konferencija!

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Borac je ovog leta imao sjanu podršku navijača, populatnih "lešinara" i pune tribine Gradskog stadiona dok se borio u evropskim mečevima. "Sa Istoka digla se prašina proradila Borčeva mašina", odjekivalo je sa tribina stadiona u Banjaluci.

- Dobili smo zanimljive protivnike, biće to veoma dragoceno iskustvo za našu ekipu.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Nastavljamo našu evropsku priču. I posle neprospavanih noći ostaje utisak da smo i ponosni i tužni, a istovremeno i srećni kad vidimo u kakvom smo društvu evropskih klubova - ističe trener Mladen Žižović.

PODRŠKA Navijači su fenomenalno bodrili svoje ljubimce , Foto Fejsbuk/FK Borac

Nesrećno ispadanje na penale od Ferencvaroša teško je preboleti, ali Borac ide dalje.

- Mislim da smo bili ravnopravni, u nekim segmentima i bolji rival. Kontrolisali smo utakmicu, imali vođstvo i smatram da smo zalužili pobedu. Šteta! Zamislite koliko smo kao klub napredovali kada nismo zadovoljni, a plasirali smo se u Ligu konferencija.

Klub nastavlja da raste, a ova generacija igrača je napravila ogroman uspeh. Bila je to jedna fenomenalna utakmica i želim da čestitam svima. Malo je nedostajalo da ta noć bude još lepša - poručuje Mladen Žižović.

Borac nije bez iskustva igranja evropskih mečeva. Ima osvojen i Mitropa kup 1992. Te godine je već rat počeo u BiH, a Borac, koji je godinu dana ranije osvojio četvrto mesto u Prvoj saveznoj ligi, iza Crvene zvezde, Dinama i Partizana, na osnovu tog plasmana stekao je pravo nastupa na Mitropa kupu u Fođi. Tamo su osim Borca, još učestvovali mađarski Vašutaš, austrijska Admira i domaćin Fođa.

U prvom polufinalnom meču Banjalučani su odmerili snagu sa Fođom. Više od 15.000 navijača bodrilo je Italijane. Ipak, sjanom igrom došlo se do penela, gde je Borac slavio. U finalu rival je bio Vašutaš. Na stadionu nigde žive duše, domaćini nisu mogli da prežale poraz, prava pozorišna atmosfera!

U produžecima se nije desilo ništa značajno, rezultat je i dalje bio nerešen, pa su se izvodili penali. Šašivarević, Štavljanin, Filipović, Bilbija i Simeunović bili su precizni, dok su kod Mađara strelci bili Ničiforov, Iščak i Nahočki. Udarac Garasa Simeunović je odbranio. Konačan rezultat na semaforu 5:3 za Borac, koji je osvojio Mitropa kup i stao uz rame velikana, koji su takođe osvajali ovaj trofej: Milana, Intera, Bolonje, Ferencvaroša, Vojvodine, Fiorentine....

Predsednik Grahovac je primio Zlatnu plaketu UEFA, a golman Simeunović je proglašen za najboljeg igrača turnira. Borac je naredne godine, kao pobednik, trebalo da bude domaćin Mitropa kupa i da brani trofej evropskog fudbala. Međutim, zbog ratnih dešavanja to se nije dogodilo, a veliki srebrni pehar je ostao u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu. Te 1992, Borac je uvršten među sto najuspešnijih evropskih klubova.

STRATEGIJA Trener Mladen Žižović , Foto Fejsbuk/FK Borac

Ipak, svoj najveći uspeh u SFR Jugoslaviji Borac je postigao osvojivši Kup maršala Tita, pobedivši u finalu u Beogradu, 11. maja 1988, na stadionu JNA, Crvenu zvezdu rezultatom 1:0. Borac je pehar osvojio kao drugoligaš, i po tom je bio jedinstven u istoriji tog takmičenja.

U tom velikom finalu Borac je bio totalni autsajder, ali pred 25.000 gledalaca pobedilo je junačko krajiško srce. Trenutak odluke desio se u 60. minutu. Roviti bek Stojan Malbašić, koji i pored povrede nije hteo da propusti ovaj meč, oduzeo je loptu Dragiši Biniću i stuštio se po desnom krilu. Potom je sjajno proigrao Amira Durgutovića, koji je centrirao na drugu stativu, prevarivši istrčalog golmana Stevana Stojanovića i štopera Miodraga Krivokapića. Na pravom mestu našao se Senad Lupić, usledio je trzaj glavom najboljeg Borčevog strelca i lopta se zakoprcala u mreži.

Usledila je ofanziva crveno-belih i sramna odluka glavnog arbitra Blaže Zubera iz Bačke Topole, koji je u 81. minutu dosudio nepostojeći penal za Beograđane. Jedan pokraj drugog bili su Milorad Bilbija i vezista Crvene zvezde Goran Milojević, koji je, kada je video da mu je lopta pobegla, odlučio da padne. Zuber je odmah pokazao na belu tačku, a Banjalučani su počeli da protestuju. Sudija nije promenio odluku, a loptu je u ruke uzeo Dragan Stojković. Usledio je njegov lagan trk, ali mlak lob udarac po sredini gola. Čuvar mreže Borca Slobodan Karalić nije se ni pomerio i lopta mu je uletela pravo u ruke. Tako je pravda pobedila...

Srebrni pehar prvo je prihvatila ruka kapitena Damira Špice, a onda je on išao od ruke do ruke: Slobodana Karalića, Stojana Malbašića, Marija Mataje, Milorada Bilbije, Zvonka Lipovca, Amira Durgutovića, Božura Matejića, Suada Beširevića, Nenada Popovića, Senada Lupića, Mile Šijakovića i Vladice Lemića. Na kraju je stigao do trenera Husnije Fazlića i njegovog pomoćnika Nenada Gavrilovića, svi su ga prigrlili...

Tim koji je izborio LK

TIM Borca koji je izborio plasman u Ligu koneferencija: Filip Manojlović, Nikola Milićević, Nikola Ćetković, Damjan Šiškovski, Karolina Jurić, Sebastian Herera, Marko Kujundžić, Zoran Kvržić, Bart Mejers, Nikola Pejović, Mateja Stašević, Aleksandar Subić, Savo Sušić, Marko Vukčević, Srđan Grahovac, Damir Hrelja, Petar Karaklajić, Enver Kulašin, Luka Misimović, Danilo Moconja, Aleks Pihler, Stefan Savić, Dino Skorup, Nikola Srećković, Stojan Vranješ, David Vuković i David Čavić. Trener: Mladen Žižović.

Šest izazova u Evropi

BORAC očekuje jesen u Evropi tokom koje će u Konferencijskoj ligi odmeriti snage sa grčkim Panatinaikosom, kiparskim APOEL i Omonijom, austrijskim LASK, irskim Šamrokom i Vikingurom sa Islanda.

Istorijski nastup u grupnoj fazi Borac otvara na Gradskom stadionu, a u goste stiže slavni Panatinaikos. Novo istorijsko veče je zakazano za 3. oktobar.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN OTKRIO KO JE RUSIMA FAVORIT NA AMERIČKIM IZBORIMA: Ako se tako zarazno smeje...