ŠOK! UEFA izbacuje Englesku i njene klubove iz međunarodnog fudbala?!

Novosti online

15. 09. 2024. u 16:15

Evropski fudbal nalazi se u dosad nezabeleženoj situaciji.

ШОК! УЕФА избацује Енглеску и њене клубове из међународног фудбала?!

FOTO: Tanjug/AP

Naime, kolevka ovog sporta, Engleska, možda bude izbačena iz međunarodnih nadmetanja odlukom UEFA.


I to se možda odnosi i na EURO 2028, fudbalsko prvenstvo Evrope koje bi trebalo da se održi i u Engleskoj (pored Republike Irske, Škotske i Velsa).


Razlog?

Mešanje države u rad engleskog Fudbalskog saveza (FA).

"Novosti" vam prenose kako je britansku javnost danas šokirao "Tajms", i to uz naslov

Englska rizikuje izbacivanje sa sopstvenog Evropskog prvenstva, upozorava UEFA

"Engleska bi mogla da bude izbačena sa prvog EURO kojeg bi trebalo da organizuje u ovoj generaciji ako ser Kir Starmer (premijer Ujedinjenog Kraljevstva) nastavi ka implementaciji postojećih planova za regulaciju domaćeg muškog fudbala, upozorila je UEFA naše ministre.

Teodor Teodoridis, generalni sekretar UEFA, krovne organizacije fudbala u Evropi, pisao je ovog meseca Lizi Nandi, ministarki kulture, naglašavajući da 'ne sme biti Vladinog mešanja u rukovođenje fudbala'.

Prema kopiji pisma koje je 'procurelo', Teodoridis je upozorio na planove koje su nagovešteni u govoru kralja da će novi regulator imati široka ovlašćenja da nadzire klubove u engleskih pet najjačih liga. On (gen-sek UEFA) je istakao da je nezavisnost ovog sporta 'funadamentalna neophodnost'.

Prethodna Vlada je u martu navela neophodnost donošenja zakona kojim bi se uveo novi, legalni  'pas-čuvar', insititucija koja bi vodila računa o tome da se bogati klubovi ne pridružuju nekakvim 'odmetničkim' (super)ligama, a i  kako bi se vodilo računa da klubovi ne posluju finansijski nepravilno. Nije bilo dovoljno vremena da prethodna vlast taj plan sprovede u delo, ali lider Laburista navo je u svom manifestu da je posvećen tome.

Kir Starmer, premijer Ujedinjenog Kraljevstva / Foto Tanjug

Teodoridis je ukazao da potencijalni primer prekoračenja mešanja države u rad Saveza predstavljaju predložena ovlašćenja koja bi primorala vlasnike klubova da donose odluke zasnovane na 'trgovinskim i spoljnopolitičkim ciljevima' britanske Vlade. Recimo, to bi moglo da uključi zabranu klubovima da privlače investicije iz kontroverznih zemalja, ili da im se određuje gde mogu a gde ne da igraju prijateljske utakmice u inostranstvu.

On je takođe kritikovao ideju da bi planirani 'regulator' mogao da zaobiđe klubove u pogledu raspodele prihoda od TV prenosa i novca od drugih oblika medija.

Trenutno, dve profesionalne lige (engleska Premijer liga i Engleska fudbalska liga - koja se sastoji od Čempionšipa, drugog po snazi takmičenja u Engleskoj i Velsu, Lige 1 i Lige 2, prim. prev.) potpisuju sopstvene ugovore (o prenosima) i raspoređuju novac kako im odgovara. Ali, već dugo postoji pritisak manjih klubova i političara da bogata Premijer liga treba da plati više onima koji igraju u Engleskoj fudbalskoj ligi.

Teodoridis je takođe ukazao na predloženi engleski sistem posebnog licenciranja za klubove, prvi takve vrste, nazvavši i njega problematičnim i tvrdeći da bi mogao da podstakne druge zemlje da uspostave sopstvene regulatore. Ovo bi, smatra UEFA, razvodnilo njenu moć i učinilo sport neupravljivim.

Preti vam izbacivanje!

Generalni sekretar UEFA je naveo:

- Imamo posebna pravila koja štite od mešanja države, i to kako bi se garantovala autonomija sporta i pravičnost sportskog takmičenja; krajnja sankcija za kršenje ovih pravila bilo bi isključenje Saveza iz UEFA i timova tog Saveza iz međunarodnih takmičenja.

Isključenje iz UEFA sprečilo bi učešće Engleske na najgledanijim turnirima na planeti. Dakle, ne samo na Svetskom prvenstvu, već u to spada i Evropsko prvenstvo, sastavljeno od nacionalnih timova Evrope, koje se održava jednom u četiri godine. Ali, tu je i Liga šampiona, najjače klupsko takmičenje na kontinentu koje se održava svake sezone. Ovo bi takođe ugrozilo učešće Engleske na budućim svetskim prvenstvima jer UEFA upravlja tradicionalnim kvalifikacijama za evropske timove, kao i Ligom nacija, koja je drugi put ka Mundijalu.

UEFA odbila da komentariše, ali...

UEFA je odbila da komentariše (saznanja Tajmsa o pismu generalnog sekretara, prim. prev.), ali je izvor upoznat sa njenim pristupom ovoj situaciji rekao: 

- Pismo aludira na potencijalni uticaj na engleske timove u Ligi šampiona i učešće Engleske na EURO 2028, koji se održava upravo u Engleskoj - ako se pređe linija, posebno u vezi sa nezavisnošću fudbala od Vlade i potencijalnog narušavanja odnosa između fudbalskih tela.

- U pismu je jasno da UEFA pažljivo prati situaciju, posebno u vezi sa ulogom FA, i da je više nego spremna da interveniše s obzirom na njenu zabrinutost da bi ovo mogao biti početak nečeg mnogo ozbiljnijeg.

Izvor je dodao da će (učešće Engleske, kada na red dođu) kvalifikacije za Svetsko prvenstvo takođe biti pod znakom pitanja.

Podsetimo, reprezentacija Engleske i engleski klubovi učestvuju na međunarodnim turnirima preko Fudbalskog saveza (FA), upravnog tela za fudbal u Engleskoj i jednog od saveza-članica UEFA. I, FA je pozdravio ideju o novom čuvaru. Ali, Premijer liga, koja je najbogatija i najgledanija liga na svetu i nalazi se na vrhu fudbalske piramide FA, nije. Njen izvršni direktor Ričard Masters upozorio je na 'nenamerne posledice koje bi mogle da oslabe konkurentnost i privlačnost engleskog fudbala'", ističe se u analizi Tajmsa.

Anketa

Zašto UEFA preti Englezima?

Ako vas fudbal zanima, pratite sve najvažnije ali i najzanimljivije vesti o njemu na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUD ŠOKIRAO TENISKI SVET: Evo šta je rekao o Sinerovom doping skandalu!