SRAMAN POTEZ ŠIPTARA! Tukao se sa srpskim navijačima u Humskoj, a sada poziva Albance na bojkot organizacije Evropskog prvenstva sa Srbima

Novosti online

30. 09. 2024. u 09:20

Srbija i Albanija biće organizatori Evropskog prvenstva za fudbalere do 21 godine.

СРАМАН ПОТЕЗ ШИПТАРА! Тукао се са српским навијачима у Хумској, а сада позива Албанце на бојкот организације Европског првенства са Србима

Foto arhiva VN

UEFA je saopštila, kako je prenela agencija AP, da su samo Srbi i Albanci zajedničkom kandidaturom ispunili rok, a da su se povukle Belgija i Turska. To znači da će gotovo sigurno biti prihvaćen predlog iz Beograda i Tirane.

Konačna odluka biće doneta na sastanku Izvršnog komiteta UEFA 16. decembra, ali Lorik Cana, bivši albanski fudbaler, saopštio je kako ne veruje da Srbi žele išta dobro Albancima i da je zajednička organizacija Prvenstva Evrope do 21 godine potpuni promašaj.

*ADMIRAL BET VAM POKLANjA*
--> BONUS KAKAV STE ŽELELI <--

Naime, prvi čovek Fudbalskog saveza Albanije Armand Duka je zaslužan za moguću saradnju dve države na sportskom polju.

- Ovo je čist fudbalski projekat sa vrlo dobrom političkom porukom koju možemo preneti - poručio je Duka.

*ADMIRAL BET VAM POKLANjA*
--> BONUS KAKAV STE ŽELELI <--

Međutim, njegov stav se ne sviđa bivšem albanskom fudbaleru i čoveku koji je rođen na Kosovu - Loriku Cani. 

- Duka ima odlične planove za razvoj Fudbalskog saveza Albanije i ima moje veliko poštovanje, ali... Znam da poštuju Duku, da su nam srpski fudbaleri pokazali poštovanje i mnogi su stali u našu zaštitu kada smo igrali u Beogradu. Međutim, njihovi osećaji nisu iskreni. To pokazuju u svemu što rade - rekao je Cana za Klan Kosova i nastavio je:

Foto arhiva VN

 

- Branio sam boje Albanije, igrao za reprezentaciju i govorim ono što osećam. Ja u ovom trenutku drugačije gledam na stav Srbije prema nama. Armand Duka želi dobro našem fudbalu, ali nije pravi trenutak da sa njima radimo nešto zajedničko. Zašto da ne u budućnosti, ako se stvari budu razvijale kako treba. Duka još uvek ne zna s kim ima posla i zato se ne slažem s njegovom odlukom da organizuje prvenstvo sa Srbijom. Sumnjam u njihovu iskrenost za bilo kakvu saradnju s albanskim faktorom - ističe Cana i zaključuje:

- Ponavljam, smatram da ovo nije pravi put i nije vreme da se radi nešto zajedničko s njima - sramna poruka Lorika Cane.

Cana je dobro poznat srpskoj javnosti, ali ne po dobrim stvarima već naprotiv, srpski narod ga pamti samo po najgorem, pošto je učestvovao u jednom od najvećih skandala u istoriji srpskog, ali i evropskog fudbala.

Cana je rođen 27. jula 1983. godine u Prištini, koja je tada pripadala SFR Jugoslaviji, dok su njegovi roditelji vodili poreklo iz Đakova. Lorikov otac je Agim Cana, bivši fudbaler fudbalskog kluba iz Prištine i čovek zbog koga je Lorik i postao fudbaler, jer je od najranijeg doba posećivao utakmice.

FOTO: Tanjug/AP

 

Sa samo devet godina, Lorik je sa svojom porodicom otišao put Švajcarske, da bi pobegao od ratova koji su zadesili Jugoslaviju. U ovoj zemlji, Lorik je počeo da se bavi fudbalom i tamo je igrao do 2000. godine sve dok nije otišao u PSŽ, da bi tek tada krenula njegova velelepna fudbalska karijera.

Nastupao je za PSŽ, Marselj, Sanderlend, Galatasaraj, Lacio i Nant, dok se nije penzionisao 2016. godine, a takođe je i za reprezentaciju Albanije upisao 93 nastupa u zvaničnim utakmicama. Ostao je u fudbalu, ali sada sve radi samo "iz fotelje".

Kao igraču, Cani se mora odati počast, ali kao čoveku... Najdublji trag tokom karijere, fudbaler je ostavio igrajući za francuski Marselj. Cana je tamo proveo četiri godine i upisao je preko 100 nastupa, što je bilo dovoljno da stekne ljubav navijača, ali i status malo veći od "običnog fudbalera" u ovom klubu.

Koliko je bio poštovan od strane njih, govori i činjenica da su zbog njega navijači Marselja skandirali "Kosovo je Albanija" i nosili su majice s tim natpisom... Međutim, to nije ono najgore po čemu ga Srbi pamte.

FOTO: Tanjug/AP

 

Sada već davne 2014. godine, žrebanje je spojilo Srbiju i Albaniju u istoj grupi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i već na samom žrebu je bilo jasno da to neće biti običan meč. Tenzije oko tzv. Kosova, neprijateljski odnosi između dve zemlje su se preneli i na fudbalsko poprište. Cana je bio kapiten svoje selekcije, te ih je svesno predvodio i tražio samo jedno - pobedu.

Ipak, tokom meča neko od albanskih navijača je pustio dron na koji je bila zakačena zastava "Velike Albanije", Stefan Mitrović je reagovao i oborio je dron i zastavu kada je nastao opšti metež na terenu. Albanci su želeli da se obračunaju sa Srbinom, uleteli su navijači, kao i policija i utakmica je prekinuta.

On je bio jedan od fudbalera iz Albanije koji su tukli srpske navijače, Cana je jednog od navijača oborio na zemlju i onda ga udarao još više i to sve dok ih policija i ostali igrači nisu razdvojili. Ovaj akt je bio dovoljan da na spomen njegovog imena zaživi nekakva vrsta mržnje, kao pomen na taj meč.

Godinama kasnije, Cana se povukao iz fudbala, ali je opet udario na Srbiju.

BONUS VIDEO: "NOVAKOMANIJA": Navijači pohrlili da se slikaju sa Novakom Đokovićem

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice