OSVOJIO OSTRVO I SRCA NAVIJAČA SRBIJE: Novi as Notingema jedva čeka mečeve sa Švajcarskom i Španijom

N. I.

10. 10. 2024. u 11:24

PRED najboljom reprezentacijom Srbije nalaze se dva ozbiljna iskušenja, uostalom to je i bio cilj Dragana Stojkovića po dolasku na mesto selektora, da se "orlovi" mere samo sa najboljima, a Švajcarska i pogotovo aktuelni prvak Evrope Španija, naši oktobarski rivali u Ligi nacija, zaslužuju maksimalni respekt.

ОСВОЈИО ОСТРВО И СРЦА НАВИЈАЧА СРБИЈЕ: Нови ас Нотингема једва чека мечеве са Швајцарском и Шпанијом

Profimedia

"Orlovi" privode kraju pripreme u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, u petak, 11. oktobra, odlaze u Niš, gde će boraviti do meča sa Švajcarskom, koji se igra dan kasnije u Leskovcu. Rival koji izaziva veliku pažnju s obzirom na noviju istoriju međusobnih duela, a o tom meču, kao i sjajnom startu u Premijer ligi, dresu dvostrukog prvaka Evrope, Notingen Foresta, govori Nikola Milenković, jedan od kapitena državnog tima.

-Mislim da sam se brzo prilagodio, znamo svi da je Premijer liga najbolja na svetu, stvarno je uživanje igrati. Razlikuje se dosta od Serije A, mnogo je jači intenzitet, sa više ofanzivnih i defanzivnih tranzicija, fizički je zahtevnija od italijanske lige. Serija A je poznata po taktici, više se radi na, uslovno rečeno, "čekanju", dok u engleskoj ligi "ne razmišljaju puno". Za sada mi je super, ekipa me je prihvatila na sjajan način, pomogli su mi da se adaptiram što je brže moguće i zahvalan sam im na tome - iskren je Nikola Milenković koji je proglašen za igrača meseca posle dobrih partija Notingem Foresta.

*ADMIRAL BET VAM POKLANjA*
--> BONUS KAKAV STE ŽELELI <--

Dugo je bio u Italiji, ostavio trag u Firenci, promenio je podneblje i naišao na potpuno drugačiji stil i način života.

-Šta mi najviše nedostaje iz Italije? Pa sigurno klima, zatim i hrana koja je stvarno vrhunska, a opet engleski fudbal, odnosno liga, najbolji su na svetu, što mi je i najvažnije. Uživam u tome.

*ADMIRAL BET VAM POKLANjA*
--> BONUS KAKAV STE ŽELELI <--

Mečevi sa Liverpulom i Čelsijem su bili vrhunac u proteklom mesecu, u Londonu je bio asistent za vodeći gol.

-Primili smo brzo taj gol za izjednačenje, Čelsi je stvarno sjajan tim sa dobrim pojedincima. Uspeli smo da dođemo do vođstva, primili zatim gol, ali osvojen bod na Stamford bridžu je veliki, pogotovo što smo imali i crveni karton. Svaki meč u Premijer ligi je lep na svoj način, navijači prave jedinstvenu atmosferu, mnogo učestvuju u utakmici i kao što sam već rekao, uživanje je igrati u takvom ambijentu.

Čast je nositi dres dvostrukog prvaka Evrope.

-Da, kako da ne. Igrati pred navijačima Notingema, igrati na Siti  graundu, dovoljno je ući na stadion da bi osetio istoriju koja je ogromna. Navijači imaju veliku strast prema fudbalu, učestvuju tokom svih 90 minuta u svakom momentu utakmice i daju nam stvarno veliku podršku koju mi igrači osećamo na terenu.

Sa Nunom Espiritom Santom je uspostavljen odličan odnos, uostalom trener Notingema je nedavno izjavio "igrač kao što je Milenković potreban je svakoj ekipi".

-Znači mi to, on je sjajan trener, menadžer, odlično priprema utakmice, trudimo se da njegove ideje na najbolji način primenimo na terenu. Za sada ide sve u dobrom pravcu i nadamo se da ćemo tako nastaviti.

Notingem uglavnom igra sa četvoricom igrača u zadnjoj liniji, koliko se zahtevi u klubu razlikuju od onih u reprezentaciji?

-Ima naravno razlike igrati sa četiri ili tri igrača, sa četiri imam više pomeranja nego sa tri, ali moderan fudbal danas zahteva da možeš da igraš u više formacija i na više pozicija, tako da to ne sme da predstavlja problem.

Deluje da mu je prijala promena pozicije u reprezentaciji, sada kada je na centralnoj poziciji može da diriguje zadnjom linijom"

-Iskreno jeste, prijala mi je promena pozicije u centrali gde vidite bukvalno ceo teren i ceo tim, ali da ne pričam mnogo nego da nastavim tako"

Na Ostrvu su srpski defanzivci ostavili veliki trag, pre svih Nemanja Vidić i Branislav Ivanović, porede li već sada engleski mediji Milenkovića sa pomenutim tandemom"

-Ne znam da li porede, ali oni veoma poštuju svoju tradiciju, svoju kulturu što se tiče fudbala i ostalih stvari, mnogo dobro "kapiraju" fudbal, dobro izveštavaju o svemu što se događa na utakmici, dobro vide stvari na terenu.

Izabran je za igrača meseca, koliko mu to znači na planu samopouzdanja pred ovo oktobarsko okupljanje za nacionalni tim?

-Sigurno da mi znači, svakom igraču bi značilo. Daje mi na samopouzdanju, sigurno da mi je veliki podstrek da nastavim da radim na isti način kao što sam radio do sada, da svaki dan budem bolji, ne želim da izgubim dan a da ne napredujem, budem bolji. Svaki igrač treba da radi na sebi, da poboljša neki deo segmenta u svojoj igri.

Švajcarska nam je veliki dužnik, koliko se razlikuje predstojeći meč od prethodna dva? U oba je Nikola bio akter.

-Prethodna dva duela smo igrali na velikom takmičenju, a opet i Liga nacija je ozbiljno takmičenje, igra se za bodove. Očekuje nas veoma teška utakmica, Švajcarska je dobra, organizovana ekipa, nikad nije bilo lako. Treba da verujemo u nas, u naše kvalitete, imamo ambiciju i pripremamo utakmicu na najbolji mogući način, sve u želji da obradujemo našu naciju.

Da li je bila teška kapitenska traka na prethodne dve utakmice?

-Više je bila velika odgovornost, s druge strane velika čast, veliki ponos. I mogu da kažem da je to bila jedna od najviših tačaka u mojoj karijeri, predstavljati svoju zemlju, svoj narod kao kapiten državnog tima, mislim da nema veće stvari od toga. Bio sam ponosan i stvarno veoma srećan zbog toga.

Vratio se Aleksandar Mitrović, koliko to može da nam reši neke probleme koje smo imali u realizaciji na prethodnim utakmicama?

-Suvišno je trošiti reči o Mitru, najbolji je strelac reprezentacije, postigao je "milijardu" golova, znamo njegove kvalitete i nadamo se da će nam pomoći kao što je to do sada uvek radio.

Praktično posle tri-četiri utakmice za državni tim, dobio je priliku da nastupa za Srbiju na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Koliko se Nikola Milenković promenio u odnosu na 2016. godinu kada je debitovao za nacionalni tim protiv Katara?

-Da, bilo je davno sad kada se setim. Sazreo sam na tom nekom psihičkom planu, s druge strane i fizički. Za štopera, za defanzivnog igrača mnogo je važno da stekne iskustvo, a ja sam bogu hvala za sve ove godine stekao zavidno iskustvo kroz veliki broj odigranih utakmica. Za igrača je to mnogo bitno, jer lakše prepoznaje situacije na terenu. Postao sam totalno drugačiji igrač.

Sada je uslovno rečeno jedan od starijih u reprezentaciji, jedan od lidera, oseća li pritisak zbog toga na terenu ili u svlačionici?

-Pre bih rekao da je to jedna veća odgovornost. Da, jedan sam od starijih kako god to zvučalo i mi koji smo duže u reprezentaciji treba da pomognemo onim mlađim koji dolaze da se osećaju slobodno, da iskažu sav svoj potencijal kroz treninge i utakmice.

Stariji, a opet mlad po godinama, tako da podatak od čak 60 odigranih utakmica za najbolji državni tim predstavlja veliku stvar.

-Da, velika je stvar i veoma sam ponosan na to. Sigurno da nema lepše stvari od igranja za svoju zemlju, da je predstavljaš u dresu reprezentacije, pogotovo kada naciju učiniš ponosno. Ne postoji lepši osećaj.

60 nastupa i već tri velika takmičenja, dovoljno za pitanje, da li mašta o Prvenstvu sveta koje se 2026. godine održava u SAD, Kanadi i Meksiku?

-Mislim da bi to bilo kruna svega. Igrati na tako velikim takmičenjima gde dolaze najbolji igrači sveta, nema ništa veće od toga. Videćemo, spremićemo se da damo sve od sebe, ali sigurno da neće biti lako izboriti vizu.

Za kraj, da li je ona taktička disciplina u meču sa Španijom u Beogradu neki putokaz kako treba igrati u Ligi nacija, ali i ciklusu kvalifikacija za Prvenstvo sveta?

-Sigurno da jeste. I što se tiče taktičke discipline i zajedništva koje smo pokazali na terenu gde je svaki igrač odradio maksimalno povereni zadatak. Mislim da to treba da bude neki putokaz, kako i u kom smeru treba da idemo u budućnosti - rekao je Nikola Milenković.

DRAGO MI JE ZBOG PAVLOVIĆA I VLAHOVIĆA

ITALIJA je zemlja u kojoj je mnogo naših igrača pronašlo sreću, ostvarilo velike karijere, a sada su tamo na dobrom glasu dva prijatelja Nikole Milenkovića, Strahinja Pavlović i Dušan Vlahović.

-Drago mi je zbog njih. Liga je veoma kvalitetna, drago mi je i zbog Strahinje koji je tek stigao u Italiju, sigurno će da napreduje na tom taktičkom planu, jer Italija poznata po tom segmentu. On će se tamo još više razviti, poboljšati na sve ovo važno što već ima. Tako da ne brinem zbog njega. Ko je kome ukrao broj? Treba njega da pitate, već smo se šalili zbog toga. Ja sam nosio broj 31 u Partizanu, tako da ako "istorija priča" ja sam prvi nosio taj broj - kaže uz osmeh Nikola Milenković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO: Spoj inovacija i društvene odgovornosti