ZIDAN SE UOČI 50. ROĐENDANA PRISETIO VAŽNIH TRENUTAKA KARIJERE: "Nisam ponosan na taj nokaut" (FOTO/VIDEO)

N. I.

20. 06. 2022. u 20:07

ZINEDIN Zidan će za dva dana da napuni 50 godina. Ovo je bio povod da se za Telefoot priseti nekih od najupečatljivijih događaja iz prebogate karijere. Možda i najzanimljiviji onaj iz finala Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006, kada je glavom nokautirao Marka Materacija u 110. minutu utakmice.

ЗИДАН СЕ УОЧИ 50. РОЂЕНДАНА ПРИСЕТИО ВАЖНИХ ТРЕНУТАКА КАРИЈЕРЕ: Нисам поносан на тај нокаут (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: EPA

I završio igračku karijeru. Italija je kasnije bolje izvodila penale i osvojila titulu.

- Nisam baš najponosniji na ovaj događaj. Uradio sam to što sam uradio i taj detalj je sada deo moje fudbalske prošlosti - kaže Zidan.

Interesantno, čuveni incident ove dvojice "junaka" bio je čak inspiracija za statuu od bronze, rad francuskog vajara Abdela Abdesameda, visoku pet metara, koja krasi umetnički centar "Pompidu" u Parizu.

FOTO: EPA

Zidan i Materaci su bili glavni akteri i normalnih, fudbalskih dešavanja na terenu tokom finala 2006. Francuz je "panjenkom", koja je prvo udarila prečku, pa završila iza Bufona, doveo Francuze u vođstvo u 7. minutu, da bi Materaci izjednačio u 11. minutu.

- Mnogi i danas kažu da je moja "panjenka" bila i hrabrost i ludost i da se to ne radi u finalu Mundijala. Ipak, to je bila moja odluka u tom trenutku. Imao sam sekund, dva da smislim šta da uradim, da iznenadim Bufona, sa kojim sam bio tada saigrač u Juventusu. Sam udarac više je bio stvar tehnike nego fudbalskog ludila - prisetio se i našalio se Zidan.

FOTO: EPA

Sve u svemu, bila je to poslednja utakmica u karijeri slavnog Francuza. Do tada je odigrao 108 mečeva za "galske petlove", dao 31 gol, a prethodno osvojio i Mundijal 1998. Odigrao je preko 500 utakmica za Juventus i Real. Kasnije je, kao trener Madriđana, osvojio 2016, 2017. i 2018. tri uzastopne titule u LŠ.

 

DRES, SESTRA I CRVENI KARTON

I DANAS se nagađa šta je tačno Materaci dobacio Zidanu u 110. minutu finala SP u Nemačkoj.

Čak su i "čitači usana" bili uključeni u otkrivanje zagonetke i incidenta koji je počeo dugim i upornim povlačenjem Italijana za dres kapitena Francuske, a završio se isključenjem velikog majstora.

- Strpi se malo, daću ti dres posle utakmice - dobacio je Zidan.

- Ja bih više voleo da mi daš svoju sestru - odgovorio je Materaci.

Posle toga je Zidan "ugasio svetlo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)