LJUBINKO DRULOVIĆ O MUNDIJALU 1998: "Francusku ću večno da pamtim, uzalud se zagrevao sva četiri puta" (FOTO/VIDEO)

Nedeljko Iljukić

05. 08. 2022. u 14:19

VERUJEM u našu fudbalsku reprezentaciju, jer je vodi čovek koji je napravio izuzetnu selekciju i koji je stvorio vrhunsku atmosferu oko našeg nacionalnog tima. Ovako za sportski dodatak Novosti počinje priču nekadašnji fudbalski as, pa selektor omladinske i vršilac dužnosti selektora A reprezentacije Srbije Ljubinko Drulović.

ЉУБИНКО ДРУЛОВИЋ О МУНДИЈАЛУ 1998: Француску ћу вечно да памтим, узалуд се загревао сва четири пута (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: M. Vukadinović

Ovaj 53-godišnji stručnjak sada je pomoćnik Dragana Stojkovića u stručnom štabu "orlova", koji su obradovali narod plasmanom na Mundijal u Katar ove godine (21. novembar - 18. decembar).

- Fudbalska reprezentacija Srbije je imala neviđenu sreću da na njenu klupu sedne Dragan Stojković. Ako Bog da, on će na njoj dugo i da ostane. Selekcija ekipe koju je on napravio je nešto na čemu se radilo dugo i temeljno, a taktika kojom smo se plasirali na Svetsko prvenstvo je deo njegovog trenerskog znanja. Poziv koji mi je prijatelj i nekadašnji kapiten iz reprezentacije uputio je nešto što se nikako ne odbija. Prihvatio sam rad u stručnom štabu i veoma sam srećan zbog toga - kaže Drulović za "Novosti".

Bio je četvrtak, 1. avgust 2013. godine, kada su se "orlići", omladinska selekcija Srbije do 19 godina u Litvaniji, okitili titulom prvaka Evrope sa Drulovićem na klupi.

Podsećamo našeg sagovornika na jedan od dva najveća uspeha srpskog fudbala u ovom veku, možda i ikada u istoriji. Dve godine kasnije su se "orlići" sa selektorom Veljkom Paunovićem okitili titulom svetskog prvaka.

- To su bili dani kojih se i danas svi sećamo sa ponosom. Takvu sreću sam osetio i one večeri kada smo prošle godine u poslednjim trenucima utakmice savladali Portugaliju u Lisabonu - seća se Drulović.

Tada je domaćinu presudio Aleksandar Mitrović. Isti onaj Mitrović, koji je 2013. Srbiju odveo u finale EP odlučujućim golom u penal seriji meča sa Portugalijom. Titula je stigla u finalu sa Francuskom, pogotkom Lukovića.

Srbija se plasirala na Mundijal u Katar, ali "orlovi" prvo imaju zadatak da se dokažu u Ligi nacija.

- Istina je da su mnogi mislima već u Kataru, ali naš primarni cilj je da osvojimo prvo mesto u našoj grupi u Ligi nacija. Ostali su nam još mečevi sa Švedskom kod kuće i u Norveškoj u poslednjem kolu. Nažalost, Šveđane ćemo, zbog kazne UEFA da dočekamo na praznom stadionu u Beogradu, ali ukoliko pobedimo na toj utakmici, na kraju i u Norveškoj, bićemo prvi u grupi. To znači i odlazak stepenik više i plasman u diviziju A, što bi u sledećem ciklusu Lige nacija dovelo neke od najboljih evropskih selekcija u našu grupu - optimista je Drulović.

Ljubinko Drulović

ROĐEN:

11. septembar 1968.
MESTO:
Nova Varoš
POZICIJA:
Krilni napadač
KLUBOVI:
1988-1989. Sloboda Užice 55 (9)
1990-1992. Rad Beograd 77 (25)
1992-1993. Žil Visente 44 (17)
1994-2001. Porto 225 (40)
2001-2003. Benfika 50 (5)
2003-2004. Partizan 26 (5)
2004-2005. Penafiel 8 (0) REPREZENTACIJA:
1996-2001. 38 mečeva, 3 gola
TRENER:
2006. Turizense
2008. Banat Zrenjanin
2008-2009. Drava Ptuj
2010-2011.
1. Agosto
2012-2013. Srbija U19
2014. Srbija
2015. Makedonija
2015. Partizan
2019-2020. Uzbekistan U23

Osim 2013, 2015, pa i 2021. godine, koje su krasnopisom ukrasile istoriju srpskog fudbala, Drulovića vraćamo na 1998. i 2000. godinu. Prvo na njegov vrlo neobičan "nastup" na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, kasnije i na igre na Prvenstvu Evrope u Belgiji i Holandiji.

- Taj Mundijal u Francuskoj 1998. godine ću večno da pamtim. Teško je bilo izboriti mesto među putnicima kod pokojnog selektora Slobodana Santrača. Kada sam se već našao u timu i kada sam bio zaista u dobroj formi, bio sam ubeđen da ću da izborim i mestu u sastavu na nekoj od utakmica. Ispostavilo se da sam se četiri puta zagrevao za ulazak na teren i da sam sva četiri puta to uradio - uzalud. Najčudnije je bilo ono što se desilo u utakmici osmine finala - priseća se Drulović.

Nekadašnji sjajni fudbaler nam odmah zatim prepričava, kao da je juče bilo, šta se sve dešavalo na terenu i oko njega.

- Igrali smo tri meča u grupnoj fazi tada u Francuskoj. Prvo smo pobedili Iran 1:0, pa remizirali sa Nemcima 2:2 i savladali Amerikance 1:0. Sva tri puta sam se zagrevao i u poslednji čas je selektor menjao odluku . Ipak, najteže mi je bilo u utakmici osmine finala sa Holandijom. Bilo je 1:1 do 92. minuta, kada smo primili gol kojim smo ispali. Od 90. minuta sam kraj aut linije, na centru terena, čekao da uđem u igru. Kada smo primili gol, više nije bilo potrebe da na teren odem ja - i danas se gorko smeje Drulović.

Bio je to prvi i jedini Mundijal koji je Drulović do sada video, onako više sa strane i sa klupe za rezerve i iz prostora za zagrevanje igrača. Uskoro će ponovo na Mundijal, ovog puta kao pomoćnik selektora Dragana Stojkovića.

- Nedavno sam pričao sa Piksijem, kako je sudbina nekako namestila da on, Goran Đorović i ja opet budemo zajedno, kao 2000. godine kada smo bili saigrači na Prvenstvu Evrope, na koje nas je odveo pokojni Vujadin Boškov. Tada sam nekako nadoknadio sve što sam propustio na onom Mundijalu u Francuskoj. I naravno da mi nije žao - kaže Drulović sa posebnom emocijom u glasu dok se sećamo kako je "plesao" na utakmici sa Slovenijom (3:3), dok se i danas svi trudimo da zaboravimo događaje sa mečeva protiv Španije (3:4) i posebno protiv Holandije (1:6).

Toliko o stvarima koje su bile. Danas nas zanimaju stvari koje će tek da se dese...

- Energija koju je selektor Stojković doneo u reprezentaciju je nešto vrlo posebno. Napravljena je sjajna atmosfera i imam neki osećaj da će naša reprezentacija tek da napravi velika dela u Kataru. Čeka nas Mundijal u vrlo neobičnom terminu, a tada će svi reprezentativci da budu tek na trećini svojih nacionalnih liga, neće biti umorni i verujem da će celo Svetsko prvenstvo da bude festival fudbala. Oko terena, i posebno dole, na terenima - zaključuje Drulović.


Kume, dodaj meni!


PRISEĆA se Ljubinko Drulović kako su izgledale pripreme za odlazak na njegov jedini Mundijal do sada. Onaj u Francuskoj 1998. godine.

- Tada je Santrač selektirao tim u kojem su dosta igrača bili međusobno kumovi. Smejali smo se tada, jer se na treninzima, umesto uobičajenog dozivanja imenom, uglavnom čulo: "Kume, kume... dodaj loptu". Mislio sam da za mene tu neće biti mesta - smeje se danas Drulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)