HEROJ MAROKA IZ '86. VERUJE U NOVO ČUDO: Može li Afrika dobiti prvog polufinalistu? "Ništa nije nemoguće, to je magija fudbala"

Novosti online

09. 12. 2022. u 12:17

PROŠLO je 36 godina od prvog susreta Maroka i Portugala na svetskim fudbalskim prvenstvima, a Maroko, Afrika i Arapski svet i dalje pamte Abderazaka Hajrija, heroja pobede "lavova sa Atlasa" koja ih je poslala u drugi krug SP u Meksiku. Bio je to prvi takav uspeh jedne afričke i arapske selekcije, a Hajri u iščekivanju novog susreta veruje da Maroko opet može da iznenadi "selesao"

ХЕРОЈ МАРОКА ИЗ 86. ВЕРУЈЕ У НОВО ЧУДО: Може ли Африка добити првог полуфиналисту? Ништа није немогуће, то је магија фудбала

FOTO: Tanjug/AP

Fudbalski heroj Maroka iz 1986. veruje u novi podvig protiv Portugala.

Hajri je u razgovoru za Frans pres priznao da neće biti lako, ali da veruje u novu senzaciju.

- Maroko je u stanju da napravi iznenađenje. Portugal je i tada bio "strašan", ali nosili smo nade jednog naroda, kontinenta i celog arapskog sveta. Psihički nije bilo lako, ali smo želeli da damo sve od sebe - rekao je Hajri.

Hajri je bio dvostruki strelac u pobedi od 3:1. Meri je postigao treći gol za 3:0, a počasni pogodak za Portugalce postigao je Dijamantino.

Maroko je pred treće kolo imao dva boda, iz remija sa Engleskom i Poljskom. 

- Kada sam postigao dva gola, moja radost je bila neopisiva. Uspeli smo da pobedimo igrače koje smo gledali na televiziji. Kada pričam o tome, preplave me emocije. Sećanja su netaknuta, kao da je juče bilo - priseća se Hajri.

Maroko je zahvaljujući pobedi Engleske nad Poljskom zauzeo prvo mesto u grupi, a onda je naleteo na Nemce koji su, utisak je, namerno izgubili od Danske kako bi išli na lakšeg protivnika.

To im se na kraju moglo osvetiti jer su tek u 89. minutu golom Mateusa iz slobodnog udarca ostvarili prolaz dalje.

Afrika još čeka prvog polufinalistu. Najbliži tome, pre ove Marokove kampanje, bili su Gana 2010, kada je ispala na penale u onoj epskoj utakmici u kojoj je Urugvaj imao dva golmana; Kamerun koji je 1990. imao polufinale u džepu do 84. minuta i Senegal, čije snove je 2002. u 94. minutu srušio Turčin Ilhan.

- U fudbalu ništa nije nemoguće, to je magija ovog sporta. Danas to dokazuje selekcija Maroka - zaključio je Hajri.

Utakmica četvrtfinala Svetskog prvenstva između Maroka i Portugala igra se sutra od 16.00. Pobednik će čekati boljeg iz derbija La Manša Francuska - Engleska, koji je na programu istog dana od 20 časova.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)