INTER I BAJERN DOMINIRAJU SVETSKIM FUDBALOM: Od Španije 1982. ova dva kluba uvek imaju bar po jednog igrača u finalima Mundijala

Novosti online

12. 12. 2022. u 13:03

STATISTIKA je kao bikini, a tradicije su tu da bi se rušile. Ove dve floskule dobro su poznate ljubiteljima sporta sa naših prostora, iako se retko pokažu kao tačne. To potvrđuje i jedna mundijalska tradicija koja odoleva rušenju već 40 godina.

ИНТЕР И БАЈЕРН ДОМИНИРАЈУ СВЕТСКИМ ФУДБАЛОМ: Од Шпаније 1982. ова два клуба увек имају бар по једног играча у финалима Мундијала

FOTO: EPA

Da preživi i Katar postarali su se fudbaleri milanskog Intera i minhenskog Bajerna iz redova polufinalista ovogodišnjeg svetskog prvenstva.

Ali, kakve veze imaju interovci, Argentinac Lautaro Martinez i Hrvat Marselo Brozović, odnosno njegov zemljak Josip Stanišić, Marokanac Nusair Mazraui i francuska kolonija iz bavarskog velikana sa ovom tradicijom?

Navedeni fudbaleri garant su da će se i u finalu katarskog SP, kao što je bio slučaj na svakom od 1982. u Španiji, naći bar po jedan igrač Intera iz Milana i Bajerna iz Minhena!

Ko god da pobedi u oba polufinala, bar po jedan igrač iz Intera i Bajerna igraće finale. Opcije su sledeće:

Argentina - Francuska

Lautaro Martinez (Inter Milan) - Benžamen Pavar, Dajo Upamekano, Kingsli Koman, Lukas Hernandez (Bajern Minhen)

Argentina - Maroko

Lautaro Martinez (Inter) - Nusair Mazraui (Bajern)

Hrvatska - Francuska

Brozović (Inter), Stanišić (Bajern) - Pavar, Upamekano, Koman, Hernandez (Bajern)

Hrvatska - Maroko

Marcelo Brozović (Inter), Josip Stanišić (Bajern Minhen) - Nusair Mazraui (Bajern)

A sve je počelo u Španiji 1982, kada su se u finalu našli Italija i Nemačka. Ulog je bio ne obična šampionska titula, nego bi to za obe nacionalne selekcije bila treća, čime bi se izjednačile sa Brazilom koji je prvi došao do het-trika (ili drugi, kako tvrde neki fudbalski istoričari i statističari i cela urugvajska nacija).

Zato, teško da je iko tada mogao i da pomisli da će, s jedne strane Gabrijele Orijali i Đuzepe Bergomi, a s druge Karl-Hajnc Rumenige, Pol Brajtner i Volfgang Dremler, započeti ovaj čudesan niz.

Niz koji su 1986. nastavili Rumenige (ovaj put u dresu Intera!), odnosno Bajernovci Diter Henes, Norbert Eder i Lotar Mateus. Četiri Nemca i nijedan Argentinac, ali titula je pripala gaučosima.

Četiri godine kasnije, u Italiji, opet je Mateus bio učesnik finala, ali je sada on, poput Rumenigea 1986. dres Bajerna zamenio Interovim. Klupske kolege bile su mu Jirgen Klinsman i Andreas Breme koji je pogotkom iz kaznenog udarca konačno doneo treću titulu "manšaftu". 

S ovim trijom "nerazura" radovali su se i defanzivci Bajerna Štefan Rojter, Jirgen Koler i navijačima Zvezde najdraži Nemac ikad - Klaus Augentaler.

Mundijal u SAD 1994. doneo je okršaj interovca Nikole Bertija i bajernovca Žoržinja koji se na kraju radovao sa Romariom, Bebetom, Ronaldom (koji se tada zvao Ronaldinjo) i ekipom.

Francuska je 1998. osvojila prvu titulu šampiona sveta sa po jednim igračem Intera (Juri Đorkaef) i Bajerna (Bišente Lizarazu). U finalu na sebe nije ličio Đorkaefov saigrač Ronaldo, koji je kao utešnu nagradu dobio zlatnu loptu za najboljeg igrača turnira.

Četiri godine kasnije, možda i nepravedno, tu titulu mu je preoteo čuvar mreže Nemačke i Bajerna Oliver Kan, ali je zato Fenomeno prigrabio šampionski trofej. Za razliku od Kana, Jens Jeremis i Tomas Linke nisu uvršteni u Tim Mundijala, ali su im za utehu ostale srebrne medalje.

Dolazimo i do 2006. godine i mundijala koji Interovci osporavaju Bavarcima. Tačnije, dovode u pitanje da li Vili Sanjol može da se vodi kao igrač bavarske ekipe jer je tokom drugog dela sezone 2005/06. desni bek galskih petlova bio prebačen u rezervni tim Bajerna. Interovi zastupnici bili su Fabio Groso i Marko Materaci, najzaslužniji dvojac za trijumf Italije. Prvi je postigao odlučujući gol u penal-seriji, a drugi je dao gol za Italiju u toku igre i iznudio isključenje Zinedina Zidana.

Šampion sveta iz 2010. godine Španija nije imala nijednog igrača Bajerna ili Intera. Sva trojica dolazila su iz sastava finaliste Holandije - Vesli Snajder s jedne strane (Inter), a Mark van Bomel i Arjen Roben s druge (Bajern).

 Napadač Intera Rodrigo Palasio ušao je u 78. minutu finala 2014. godine i tako obezbedio Interu nastavak tradicije. Bajern je samim plasmanom Nemačke u finale to osigurao jer je čak sedam igrača šampionske ekipe dolazilo iz Bajerna, uključujući i strelca odlučujućeg gola Marija Gecea.

Pre četiri godine u Rusiji dugo je trajala neizvesnot hoće li Bajern održati tradiciju, a to se konačno desilo u 73. minutu kada je u igru ušao vezista Korentat Toliso. predstavnici Intera bili su Marcelo Brozović i Ivan Perišić.

Sve u svemu, do sada su po devetorica igrača Intera i Bajerna osvajali titule šampiona, ali Inter vodi 5:3, uz dva mundijalima na kojima nijedan klub nije imao igrača u pobedničkom timu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)