SLAVIŠA KOPRIVICA ZA "NOVOSTI": Odavno sam mali tata

V. PRERADOVIĆ

24. 08. 2021. u 09:00

NASTAVLjENA je loza crno-belih Koprivica. Tačno 30 godina pošto je Slaviša obukao dres Partizana i postao deo čuvene šampionske generacije iz 1992, njegov sin Balša potpisao je trogodišnji ugovor sa klubom iz Humske i krenuo očevim stopama.

СЛАВИША КОПРИВИЦА ЗА НОВОСТИ: Одавно сам мали тата

FOTO: N. Paraušić

- Stvarno? Kako to da dođe u Partizan? Svi su iznenađeni što nije u Zvezdi - našalio se ponosni otac u uvodu razgovora za "Novosti". - Kakav bi osećaj mogao da bude? Posle devet godina u Americi, vratio se kući i prvi profesionalni ugovor potpisao sa Partizanom. Sada je sve na njemu.

LIČNA KARTA

* IME I PREZIME: Balša Koprivica
* ROĐEN: 1. maja 2000. u Beogradu
* VISINA: 215 cm
* TEŽINA: 115 kg
* POZICIJA: centar/krilni centar
* SREDNjA ŠKOLA: NSU, Vindermer, Montverde
* KOLEDž: Florida Stejt (2019-2021)
* NBA DRAFT: 57. pik 2021 (Detroit)
* REPREZENTACIJA: zlato na EP U18 2017.

Sa ponudom Partizana nestala je svaka dilema gde bi talentovani centar mogao da uplovi u profesionalne vode posle dve godine na koledžu Florida Stejt.

- Nije bilo nikakve dileme. Rekao sam mu: "Ako se vraćaš u Evropu, to je to". Sad je i pravi trenutak za dolazak u Partizan. Željko je tu, ekipa je mlada i perspektivna, sve što je Balši sada potrebno za dobar rad i razvoj.

I Slavišinom sinu, na početku tog uvek neizvesnog puta, trener je Željko Obradović.

- Kreće sa iste tačke kao ja, ali je on u maloj prednosti. Moj trener je bio početnik, a njegov najtrofejniji u Evropi. Pre okruglo 30 godina krenuo sam sa Željkom u osvajanje trofeja, sada je red na njega. Počeli smo 1991, već 1992. osvojili Evroligu, prvenstvo i kup.

Osvajanje Evrolige, za klubove sa ovih prostora, sada je u domenu naučne fantastike. Međutim, niko nije ozbiljno računao ni na generaciju Balšinog oca.

- Bili smo totalni autsajderi, niko nije ni razmišljao o nama. Bilo bi fenomenalno da se istorija ponovi, ali za sve je potrebno vreme. U svakom slučaju, imaće kvalitetan rad u Partizanu.

NAGRADNOM IGROM DO AMERIKE

BALŠA Koprivica je nastavio školovanje u Americi već kao 12-godišnjak, što nije čest slučaj. Slaviša nam objašnjava kako je došlo do drastičnog skretanja sa uobičajenog puta.

- Otišao je sa majkom. Dobili su zelene karte na nagradnoj igri, tako da ima i američki pasoš, odnosno dvojno državljanstvo. Tako je ispalo, inače sigurno ne bi otišao u Ameriku u tim godinama.

Balša je izdanak američke škole košarke, iako je prve korake načinio u Partizanu kod trenera Đorđa Varagića.

- U Americi je bio od 12. godine. Doduše, pre toga je dve i po godine trenirao u Partizanu. U Americi je pohađao i deo osnovne škole, pa srednju i dve godine koledža. Dobro će mu doći da se malo vrati evropskom stilu košarke.

Studirao je na univerzitetu Florida Stejt, gde je u drugoj sezoni imao prosečan učinak od 9,1 poena, 5,6 skokova i 1,4 blokade za samo 19,5 minuta po meču. Na ovogodišnjem NBA draftu izabrao ga je Šarlot kao 57. pika i potom poslao u Detroit u okviru razmene za Mejsina Plamlija.

- Prezadovoljan je što se vratio kući. Bože zdravlja, jednog dana će se možda vratiti u Ameriku kao NBA igrač. Sada je ovde, videćemo kako će sve teći...

Balšine fizičke karakteristike već su po NBA standardima.

- Visok je 215 centimetara i težak 115 kilograma, tako da je atletski baš moćan. Prestao je da raste pre dve-tri godine.

FOTO: KK Partizan

Pitamo Slavišu kada ga je nadmašio visinom.

- Prerastao me je već sa 14 godina, tako da sam ja odavno mali tata. U tom uzrastu je bio visok 208 centimetara, a ja sam 206.

Čini se da je pitanje dana kada će sin prerasti oca i u košarkaškom poređenju.

- Mislim da mogu samo ja njega da razočaram. Rekao sam mu da ima sve predispozicije da bude bolji od mene. Sada je ušao u profesionalne vode, samo je potrebno da to pokaže na terenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um