PEŠIĆ ZNA PUT DO ZLATA: Trofejni stručnjak seda na užarenu klupu Srbije

N. ILjUKIĆ

28. 09. 2021. u 20:55

SVETISLAV Pešić (72) je od juče i zvanično novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

ПЕШИЋ ЗНА ПУТ ДО ЗЛАТА: Трофејни стручњак седа на ужарену клупу Србије

FOTO: N. Paraušić

Iskusni stručnjak, čija je trenerska karijera uglavnom ukrašena zlatnim nitima, vraća se na funkciju na kojoj je bio sa juniorima SFR Jugoslavije od 1984. do 1987. godine i sa seniorima malo manje države pod imenom SR Jugoslavija, od 2001. do 2002.

OSVOJIO 14 KLUPSKIH TROFEJA

NOVI selektor Srbije Svetislav Pešić je u karijeri osvojio čak 14 trofeja sa klubovima koje je trenirao (Bosna, Alba, Đirona, Barselona, Bajern), a sa reprezentacijom Jugoslavije ima četiri zlatne evropske ili svertske medalje i sa Nemačkom jednu. Vodio je u dva navrata Crvenu zvezdu, kao i Lotomatiku, Keln, Dinamo iz Moskve, Valensiju i Bajern Minhen.

Šta god je radio i koga god da je trenirao, za sobom je ostavljao pehare i zlatne medalje. Još iz perioda kada je sa "plavim" kadetima i juniorima osvajao Evropu (1985), pa svet (1987) i sve do Istanbula 2001. godine, pa Indijanapolisa 2002. kada je sa seniorima SR Jugoslavije, takođe, pokorio Stari kontinent i planetu. U međuvremenu je radost u srce i zlato na grudi doneo čak i repretentaciji Nemačke. Bilo je to 1993. godine, kada su život i sport bili čist luksuz u zemlji gde je popularni Kari rođen 1949. godine.

Na mesto selektora vraća se čovek pobednik. Košakaški savez Srbije je juče potvrdio da je sa Svetislavom Pešićem postignut dogovor i da će on na vrlo odgovornoj funkciji zameniti Igora Kokoškova. U Sazonovoj ulici 83 će danas u 13.00 predsednik KSS Predrag Danilović da se pojavi sa Pešićem i od tog trenutka bi mogla da počne nova era košarkaške reprezentacije Srbije. Navijači u ovoj zemlji punih 20 godina čekaju zlatnu medalju svog omiljenog tima. Pre tačno dve decenije je evropsko zlato stiglo sa Bosfora, a pre 19 godina je svetsko doneto iz Amerike. Tada je Pešić imao 52 godine...

- Ja sam u penziji. Zaista bih voleo da me ne uznemiravaju - rekao je Svetislav Pešić u razgovoru za "Novosti", pre četiri meseca, upitan da li bi ponovo seo na klupu naše reprezentacije.

POBEDNIK Pešić sad i sa peharom na SP u Indijanapolisu 2002. godine/FOTO: N. Paraušić

Iz te penzije, posle debakla u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju i šokantnog i ubedljivog poraza u Beogradu od Italije, Pešić je izgleda malo bolje, ma najbolje, video koji su problemi na terenu. I oko terena!

Trener koji je kao igrač proveo tri godine u dresu Pirota, četiri sezone u dresu Partizana i čak osam godina u dresu Bosne i koji je kao šef struke vodio deset timova i dve reprezentacije, sada ima "samo" dva zadatka. Da reprezentaciji i navijačima Srbije opet pokaže kako izgleda neka zlatna medalja. Prva prilika su kvalifikacije (počinju u novembru ove, a završavaju se u februaru 2023) za Svetsko prvenstvo (25. avgust - 10. septembar 2023), koje se održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, u kojima je Srbija u grupi A sa Letonijom, Belgijom i Slovačkom.

KVALIFIKACIJE

22-30. novembar 2021.
21. februar - 1. mart 2022.
27. jun - 5. jul 2022.
22-30. avgust 2022.
7-15. novembar 2022.
20-28. februar 2023.

Na ovaj put Pešić će morati da vrati povređene, uvređene, umorne, menadžerskim "šarenim lažama" opčinjene igrače. I to uglavnom one koji su otišli na drugu stranu Atlantika ili su u Evropi "nevine žrtve" rata između FIBA i Evrolige i pokušavaju da promole svoje glave kroz takozvane prozore, taj novokomponovani termin koji se stilom i duhom apsolutno ne uklapa u košarkašku filozofiju Svetislava Pešića. Ovaj čovek pripada vremenu u kojem je trener uglavnom bio prva zvezda tima. A ne neki "fićfirići", što bi se reklo u Pirotu i okolini.

BONUS VIDEO: Oproštaj Novice Veličkovića pred punom Arenom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?