PARTIZAN PRVI FAVORIT! Kladionice proglasile Obradovićev tim glavnim kandidatom za titulu u Evrokupu

V. PRERADOVIĆ

18. 10. 2021. u 19:30

AKO su procene kladionica relevantno merilo, Partizan je glavni favorit za trofej Evrokupa!

ПАРТИЗАН ПРВИ ФАВОРИТ! Кладионице прогласиле Обрадовићев тим главним кандидатом за титулу у Еврокупу

foto: ABA liga

Tome je, bez ikakve dileme, kumovao povratak Željka Obradovića u klub sa kojim je osvojio prvi od "bezbrojnih" trofeja u dosadašnjoj 30-godišnjoj karijeri.

Njegov silazak u drugorangirano takmičenje nakon što je devet puta držao u rukama pehar Evrolige, spustio je šampionsku kvotu na crno-bele na četvorostruki dobitak u odnosu na ulog. Sledeći je bolonjski Virtus (4,5) kojim i ove sezone komanduje Miloš Teodosić na terenu, a sa klupe Serđo Skariolo, kome je dojadilo šegrtovanje u NBA. Kladioničari su na treće mesto smestili Valensiju (kvota 5), koju su napustili trener Haume Ponsarnau, Nikola Kalinić, Derik Vilijams, Vanja Marinković...

Sutrašnjim gostovanjem u Hamburgu (19.30) Partizan započinje misiju čije je krajnje odredište Evroliga. Šampionu Evrokupa garantovano je mesto u eliti naredne sezone, mogao bi da mu se pridruži i finalista ukoliko Monako i Uniks ne izbore plasman u plej-of Evrolige.

- Prva utakmica uvek ima posebnu draž - rekao je Obradović pred put u Hamburg.

- Novo je takmičenje, vidim kod igrača veliku želju na treningu otkad smo se skupili i sa te strane ne mogu da imam zamerki. Nastojaćemo da što duže imamo koncentraciju. U ovih nekoliko utakmica koje smo odigrali u ABA ligi bilo je dosta dobrih stvari, ali i nekih loših. Sve je to normalno jer se ekipa još navikava na mene i ja na njih. To je proces za koji je potrebno vreme. Na startu imamo protivnika koji igra izuzetno agresivnu košarku, čak i posle primljenog koša pokušava da trči. Moramo da budemo spremni da zaustavimo njihove najbitnije igrače koji i kreiraju i pogađaju - dodao je trener crbno-belih.

Hamburg je jedan od devet protivnika crno-belih u izmenjenom formatu Evrokupa, u kojem je 20 učesnika podeljeno u dve grupe i odigraće po 18 utakmica u dvokružnom sistemu. Prolaz u eliminacionu fazu izboriće po osam timova, koji se potom ukrštaju na osnovu poretka u grupi (A1-B8, A2-B7...) i igraju samo jednu utakmicu na terenu boljeplasiranog. Isto važi za četvrtfinale, polufinale i finale. Motiv prelaska na ovakav, prilično čudan sistem takmičenja, jeste veći broj mečeva na domaćem terenu u donjem domu Evrolige, automatski i veća zarada za klubove.

- Svima je isto. Kako nama, tako i drugima - ne upušta se Obradović u analizu novog formata Evrokupa.

- Najbolje što možemo da uradimo je da se naviknemo na taj sistem i da razmišljamo samo o sledećem protivniku. To je sada Hamburg, o svemu drugom je izlišno govoriti. Takmičenje još nije počelo, ne bi trebalo kalkulisati i razmišljati o plej-ofu, jednoj utakmici za prolaz. Biće vremena i za to.

Partizan i još 15 klubova dobili su trogodišnju licencu za učešće u Evrokupu, ali se nada da će iskoristiti samo jednu, odnosno da će se vratiti u Evroligu posle osam sezona odsustva. Najveći konkurent za titulu je Virtus, koji se prošle sezone okliznuo na polufinalnom stepeniku u plej-of seriji sa Uniksom. Na osnovu sastava kojim raspolaže Skariolo, realno je konstatovati da su Bolonjezi najbliži peharu. U ovom slučaju, Obradovićeva trenerska biografija potukla je i poslovičnu objektivnost kladioničara. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)