"ORLOVI", BRAVO! Košarkaši Srbije prošli u drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket

D. N.

28. 02. 2022. u 19:36 >> 19:36

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije izborila je drugu fazu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo nakon što je u 4. kolu uvodne runde borbi za Mundobasket savladala Slovaču u gostima sa 63:71.

ОРЛОВИ, БРАВО! Кошаркаши Србије прошли у другу фазу квалификација за Мундобаскет

FIBA

"Orlovi" su drugi put u tri dana pobedili Slovake, došavši tako do učinka 3-1, pa pred poslednja dva kola svakako ne mogu da padnu na poslednje mesto četvoročlane grupe, koje jedino i znači kraj učešća u kvalifikacijama. Na toj poziciji je upravo Slovačka, koja ima učinak 0-4, a ostala su da se odigraju još dva kola, te današnji rival "orlova" ne može da ih prestigne.

A bilo je zanimljivo u ovom duelu, iako je isprva ekipa Svetislava Pešića, uz deset poena Dušana Ristića, a svestran nastup Nikole Jovića, vodila i sa 12 razlike pred kraj prve deonice. U drugoj su "orlovi" dali samo šest poena za sedam uvodnih minuta, ali su i taj segment igre dobili (18:15, za prednost od 44:31 na poluvremenu). I ne čudi. Srbija je maltene onemogućila rivala da poentira za dva poena (šut domaćih je bio ispod 30%), u skokovima su "orlovi" domionirali, 25:17, što je donosilo ogromnu prednost u koševima iz tzv. "druge šanse" - 14:2.

Ali, sve je počelo da se menja kada je počelo drugo poluvreme. Razigrala se najveća slovačka zvezda iz prethodnog meča, Brodzijanski, koji je ubacio 12 poena u trećoj deonici, koju je domaćin dobio sa 22:16, pa se u završnu četvrtinu ušlo uz samo 53:60 u korist Srbije, koja je naprasno počela da ima priličnih poena sa realizacijom. A i sopstvenom brzopletošću.

Pokušavao je Svetislav Pešić da signalizira ekipi da se smiri, da ne jurca glavom bez obzira, a tek na polovini poslednjeg segmenta igre, kada je Slovačka bila na 57:63, počelo je da se malo "lakše diše" kada je Avramović svoju dobru partiju krunisao petom trojkom, a 22. poenom. Kako je i odbrana podignuta na veći nivo, a Simanić svojom trojkom uveća prednost na 12 razlike, četiri minuta pre kraja postalo je i definitivno jasno kome će pripasti trijumf, iako se "probuđeni" Brodzijanski trudio da taj epilog promeni, a kiksevi "orlova" na kratko probudili nadu publike da bi čudo moglo da se desi. Ipak, bliže od 63:69 domaćini nisu prišli.

Slovačka - Srbija 63:71 (16:26, 15:18, 22:16, 10:11)

Slovačka: Ihring 5, Krajcovic 5, Brodzijanski 22p, 8sk, 3as, 2bl, 1uk, Kerner 10, Dolezaj 17p, 6sk, 4as, Majercak, Fusek, Abrham 2, Bojanovski, Bahan, Petras 2

Srbija: Jović 13p, 7sk, 3as, Jagodić Kuridža 2p, 3sk, Simanić 9p, 4sk, Avramović 24p (trojke 5/9), 6as, 3sk, 3os, Trifunović 6, Đurišić, Petrušev 3p, 3sk, Koprivica nije igrao, Radanov, Ristić 12p, 8sk, Uskoković nije igrao, Novak 2

Raspored i sistem takmičenja u kvalifacijama za Mundobasket


Posle ovog gostovanja Slovačkoj, Srbija će 30. juna igrati u Letoniji, a 3. avgusta dočekati Belgiju. Bez obzira na ishode tih mečeva, naša nacionalna selekcija ide u drugu fazu gde će 24 tima biti raspoređeno u šest četvoročlanih grupa. Iz njih će se po dve selekcije (ukupno 12 iz Evrope), posle mečeva koji se igraju u novembru 2022. i februaru 2023, plasirati na Svetsko prvenstvo.

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

KRAJ! Slovačka - Srbija 63:71

40' - Dugo su naši čuvali loptu, ali je onda Jagodić Kuridža kiksnuop, no Slovačka nije pogodila šut sa distance, još deset sekundi do kraja, pobeda će pripasti Srbiji!

40' - Poslednji minut u toku, Brodzijanski pokušava da izvede dodavanje bez gledanja, ali šalje loptu u aut. Posed za Srbiju, još 35 sekundi do kraja, "orlovi" vode sa osam razlike, tajmaut je tražila Slovačka.

39' - Avramović uzvraća udarac, važan pogodak - 63:71

38' - Dug napad Srbije nije doneo koš, Radanov je promašio trojku, pa Slovaci kontrom prilaze na 63:69!

38' - Brodzijanski održava Slovačku u životu, košem smanjuje zaostatak na 59:69. A "orlovi" potom promašuju dva napada u nizu, da bi Brodzijanski zakucavanjem promenio rezultat na 61:69. Pešić traži tajmaut. Još minut i 53 sekunde do kraja.

37' - Radanov "krade" loptu, ali promašuje zicer. Ipak, promašuju i domaćini, koji su posle Pešićevog tajmuita natrčali na mnogo čvršću, bolju odbranu "orlova". 

36' - Promašuju treći put u nizu domaćini, a Simanić trojkom "tera" rivale na tajmaut, jer "orlovi" vode sa 12 razlike, 57:69.

35' - Avramović nastavlja da igra odlično. Petu trojku pogađa, a 22. poenom donosi 57:66 Srbiji.

34' - I dalje bez serije uspešnih ofanzivnih poteza na obe strane. Gube loptu naši, pa promašuju Slovaci, a onda Srbiji ističe vreme za napad. Selektor Pešić se smeška i pokazuje ekipi da igra polako, smireno...

33' - Sve napetija utakmica. Dva i po minuta igre u poslednjoj četvrtini, a rezultat je 2:2 u njoj, odnosno ukupno 55:62. Podignute su odbrane na najviši nivo. Slovacima je neophodna pobeda da bi zadržali teoretske šanse da prođu u drugu fazu takmičenja, a Srbiji trijumf obezbeđuje prolazak u drugu rundu.

Kraj treće deonice, domaćin ju je dobio sa 22:16 jer je pred zvuk sirene trojku iz levog ugla dao Dolezal, pa Slovačka zaostaje 53:60 pred poslednjih deset minuta igre.

30' - Novak poentira, Srbija se vraća na deset razlike, 50:60.

29' - Oba tima su izgubila loptu u pretposlednjem minutu treće deonice.

28' - Petrušev je fauliran, pa sa dva slobodna bacanja prekida nalet rivala, Srbija vodi sa 50:58.

27' - Opet Brodzijanski pogađa, sada trojku, pa je selektor Srbije Pešić prinuđen da traži tajmaut, jer semafor pokazuje da je prednost "orlova" samo 50:56. Pomenuti košgeter je već ubacio 12 poena u ovoj deonici, koliko i svi naši reprezentativci, a Slovačka u trećoj četvrtini vodi sa 19:12.

26' - Brodzijanski sve bolje igra, skoro kao u Beogradu pre tri dana. Novim pogotkom je primakao Slovačku na 47:56. Posle pogodaka Avramovića za 41:54, domaćini su dali šest poena u nizu.

24' - Raspucali su se Slovaci, ali odgovaraju i naši. Avramović posle trojke domaćih  preko Kernera donosi Srbiji 41:52. 

22' - Posle trojke dosad "odsutnog" Brodzijanskog, usledile su dve srpske - prvo je pogodio Trifunović, a onda Nikola Jović (koji je dogurao do 11 poena, uz šest skokova, i dve asistencije za 15 minuta na parketu). Rezultat je 34:50.

21' - Počela je treća deonica.

Kraj poluvremena, Srbija vodi sa 31:44 posle prilično dobrog trominutnog završetka druge deonice, u kojoj je napravljena serija od 8:5. Avramović se "raspucao", dogurao je do 15 poena, uz četiri asistencije, Ristić je ostao na 10 iz prve četvrtine, kao i Jović na svojim osam, a u minulih deset minuta svoje dve trojke dao je Boriša Simanić. Dolezaj je najbolji igrač Slovačke, uz 3/3 sa distance stigao je do 12 poena, a Brodzijanski je ubacio šest.  Slovačka je zaustavljena na samo 29,4% šuta za dva poena (Srbija šutira 40,9%) dok su timovi maltene ujednačeni kada se o trojkama radi (46% naspram 50% orlova). U skokovima, Srbija vodi sa 25:17, a naročito se isplatilo deset ofanzivnih skokova, koji su doveli do toga da "orlovi" imaju prednost od 14:2 u koševima iz tzv. "druge šanse".

18' - Avramović sa košem i dodatnim bacanjem donosi 26:35 Srbiji

17' - U prethodna tri minuta, rezultat je fudbalski, 2:0 za Slovačku, koja je prišla na 26:32. Srbija na samo šest poena u drugoj deonici, a odigrano je skoro sedam punih minuta.

14' -  Opet pogađa trojku Simanić, Srbija odlazi na 24:32.

13' - Posle dva minuta i 15 sekundi bez poena, Srbija postiže prvi pogodak u drugoj četvrtini i to trojkom Simanića, ali Dolezaj uvraća istom merom - 24:29.

12' - Prilično je promenjena petorka naše reprezentacije, tu su sada i Novak, i Petrušev, i Radanov, i Simanić... uz startera Jovića. A Slovaci iz dve akcije prave seriju 5:0 i prilaze na 21:26.

Dušan Ristić, košarkaški reprezentativac Srbije, na terenu u Slovačkoj / Foto: Printskrin/Twitter/@KSSrbije

Kraj prve četvrtine, Srbija ju je dobila sa 16:26. Bila je to deonica u kojoj je Dušan Ristić bio naš najbolji igrač (10 poena, šut 5/6, pet skokova), a i Nikola Jović imao svestran nastup - osam poena, pet skokova, dve asistencije. U strelce su se još upisali Avramović i Trifunović (po tri poena), te Jagodić - Kuridža (2).  Kod domaćih je njihov najbolji igrač, Vladimir Bordzijanski, zaustavljen na četiri poena, a Dolezaj je dogurao do četiri. Interesantno, Mario Ihring, koji je pravio prilične probleme "orlovima" u Beogradu, nije postigao nijedan poen, iako je odigrao svih deset minuta. Nije čak ni šutirao, a ostvario je dve asistencije.

9' - Popravili su malo ofanzivnu igru domaćini, dogurali do 13 poena, ali ne staju ni Pešićevi "orlovi". Ristić nastavlja svoju dominaciju u reketu, a Nikola Jović trojkom donosi 13:24. 

7' - Vezuje Dušan Ristić dva pogotka u nizu, a sa šest  poena ukupno doneo je Srbiji prednost od 7:19. U međuvremenu je Jakub Petras zakucavanjem malo "razmrdao" slovačku publiku u sportskoj hali "Levice".

5' - Dolezaj trojkom prekida nalet "orlova" (5:12), ali odmah istom merom, sa distance, uzvraća Trifunović - 5:15

4' - Nikola Jović daje koš i dodatno slobodno bacanje (za vođstvo od 2:10), a onda Aleksa Avramović krade loptu, pa Srbija (iz drugog pokušaja) poentira preko borbenog Ristića - 2:12.

3' - Posle dva ofanzivna skoka Srbije, upisuje se u strelce i mladi Nikola Jović - 2:7

2' - Jagodić Kuridža donosi 0:5 našoj nacionalnoj selekciji.

1' - Aleksa Avramović trojkom "otvara" ovaj meč - Srbija vodi 0:3.

1' - Utakmica je počela!

17.59 - Startnu postavu Slovačke čine Ihring, Krajcović, Fusek, Brodzijanski i Dolezaj, tako je odlučio selektor Oleg Melesčenko, a Svetislav Pešić je odlučio da za Srbiju meč počnu Avramović, Trifunović, Jović, Jagodić-Kuridža i Ristić

17.55 - U toku je predstavljanje timova.

Bliži se početak utakmice, naši reprezentativci se zagrevaju...

Uoči meča

Pre nepuna tri dana, "orlovi" su posle vrlo zanimljivog meča savladali Slovačku sa 75:63, a sada sa istim rivalom igraju na njegovom terenu.

Na tabeli kvalifikacione grupe A, iz koje tri tima idu dalje, Srbija je zbog koš-razlike trenutno treća. Ima učinak od dve pobede i jednog poraza, baš kao i prvoplasirana Belgija, odnosno Letonija koja je druga, dok su Slovaci četvrti sa 0-3.

Raspored utakmica i sistem takmičenja u kvalifacijama za Mundobasket


Posle pomenutog gostovanja Slovačkoj, Srbija će 30. juna igrati u Letoniji, a 3. avgusta dočekati Belgiju. Ako tada bude među tri najbolja tima u grupi, a nema razloga da ne bude, ide u drugu fazu gde će 24 tima biti raspoređeno u šest četvoročlanih grupa. Iz njih će se po dve selekcije (ukupno 12 iz Evrope), posle mečeva koji se igraju u novembru 2022. i februaru 2023, plasirati na Svetsko prvenstvo.

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

 

BONUS VIDEO: Zvezda podigla pehar Kupa Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (1)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu