ŠTA OVO BI? Kakva majstorica! Crvena zvezda u ABA finalu, protiv Partizana za plasman u Evroligu

Novosti online

23. 05. 2022. u 20:54 >> 20:55

CRVENA zvezda se plasirala u finale ABA lige, i to posle prilično neverovatne majstorice sa Cedevita Olimpijom, koja je u Beogradu, u hali "Aleksandar Nikolić", pobeđena sa 88:77, te će crveno-beli braniti tron, a i boriti se za plasman u Evroligu, protiv "večitog rivala". Podsetimo, dan ranije se u finale regionalnog takmičenja plasirao Partizan, savladavši u trećem meču polufinala podgoričku Budćnost.

ШТА ОВО БИ? Каква мајсторица! Црвена звезда у АБА финалу, против Партизана за пласман у Евролигу

Aba liga / Dragana Stjepanovic

A kakva je samo bila utakmica odigrana u ponedeljak uveče u nekadašnjem "Pioniru"...


Isprva, crveno-bela rapsodija. Činjenica da je rival zadržan sve do sredine druge deonice na svega jednom pogotku za dva poena, iz deset šuteva, osokolila je Zvezdu, pa je uz bravure i sa distance, i pod košem (u kome je u prvoj deonici odnos uhvaćenih lopti bio čak 13:4), domaćin poveo sa čak 19 poena razlike.


I, tada je ovaj meč od revijalnog postao - nestvaran.


Jer, posle 38:17 za Zvezdu, razgoropadila se Cedevita Olimpija, koja je agresivnom odbranom terala domaćine na greške, a onda su usledile brojne "kazne" iz kontri, kojima je dirigovao Zoran Dragić. Nekako za tili čas, Zvezdina prednost se istopila, a serija gostiju od 15:0 ne samo da je vratila zanimljivost u ovaj duel, već  i najavila da on neće biti nimalo običan. Dok su s jedne strane Kalinić i Holins predvodili beogradsku ekipu, a Dragić i Ferel ljubljansku, usledile su dve značajne serije pre ključnog momenta. Najpre je Zvezda "otvorila" drugo poluvreme sa osam uzastopnih poena i povela sa 50:39, da bi za dva minuta njen rival ubacio sedam poena u nizu. A onda, kada se razigrao Nikola Ivanović, pogodivši trojku za 56:47, gosti su se "upecali" u najopasniju košarkašku zamku - raspravu sa sudijama.


Edo Murić je smatrao da je fauliran kada je hteo da smanji zaostatak, bunio se previše i dobio tehničku grešku, koja je Zvezdu vinula na čak 15 razlike. Jer, prvo je Ivanović ubacio slobodno bacanje, pa Mitrović pogodio koš, fauliran, ali ne i slobodno bacanje, da bi se lopte domogao Lazarević a trojku ubacio Ivanović. I, "tek tako", semafor je pokazivao 62:47, a kako su crveno-beli dali i pet narednih poena, 20 razlike je mnogima u hali bilo dovoljno da pomisle "Gotovo je!".


Međutim, nisu tako pomišljali izabranici trenera Jurice Golemca, koji su "vezali" devet poena u nizu, a na polovini poslednje deonice prišli na 75:65, jer ih je šut za dva daleko bolje služio (nakon početnih 1/10, do 35. minuta su to nadoknadili ubacivši čak 16 od 19 šuteva za dva poena). Na sve to, uspeli su i da "podgreju" atmosferu buneći se zbog kontakta Radonjića i Edžama, pa zbog faula pomenutog igrača nad Kalinićem, koji je kratko ostao da leži na parketu. "Delije" su počele da bacaju nekoliko sitnih predmeta na parket, a rasprava sa Edžamom koja je potom usledila, dovela je i do prekida meča, jer se broj bačenih stvari uvećao.


Ipak, košarkaška borba se nastavila nedugo zatim, posle apela Nebojše Ilića i Dejana Radonjića navijačima, a svi pokušaji ljubljanske ekipe, koje je u završnici sjajno predvodio Jogi Ferel, ostali su samo - pokušaji da se spreči poraz. Zvezda je uz dobre poteze Kalinića i Mitrovića, pa Holinsa na minut i po, sprečila preokret i prošla u veliko finale. Ali, i taj prolaz je protekao burno, jer su se u samom finišu Nikola Kalinić i Edo Murić sporečkali, pa su saigrači morali da ih rastavljaju. Za slovenačkog igrača to su bili poslednji momenti u ovoj ABA sezoni, a srpskog reprezentativca i njegove saigrače čekaju nove borbe, i to protiv bivšeg Murićevog kluba, Partizana.

Majstorica polufinala ABA lige 2021/2022

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 88:77 (24:13, 18:24, 25:17, 21:24)

Beograd - Hala: "Aleksandar Nikolić"; Gledalaca: 6.478; Sudije: Belošević, Koljenšić, Majkić

Crvena zvezda: Lazarević 2, Volters 5, Davidovac 3, Mitrović 8, Lazić 8, Kalinić 15, Dobrić 10, Holins 7, Ivanović 11, Marković nije igrao, Vajt 9, Kuzmić 10p, 10sk Cedevita Olimpija: Pulen 6, Ferel 25, Edžim 5, Murić 6, Ogast 3, Blažič 6, Hodžić i Ščuka nisu igrali, Omić 6, Dragić 21, Radovanović i Mulalić nisu igrali

KRAJ! Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 88:77

40' - Kalinić nesportskom ličnom greškom zaustavlja Edžama. Isključen je Zvezdin košarkaš. Rezultat 88:77.

40' - Nikola Ivanović donosi deset razlike Zvezdi, 86:76

39' - Nesportska za obojicu aktera, a Edo Murić je isključen, jer je prethodno imao tehničku... 

39' - Verbalni duel Kalinića i Murića, moraju da ih razdvajaju saigrači. Auh, kako je napeto na terenu...

39' - Holins je faulirao Ogusta, dvabacanja za goste, koji gube sa 84:75, uz minut i 23 sekunde do kraja.

39' - Lazić nije pogodio trojku, ali je "priskočio" Holins, do koš za 84:73, ali je odmah Ferel uzvratio i ponovo je devet razlike za domaćine.

38' - Dva napada zaredom realizuje Jogi Ferel, primakao je goste na 82:73, još dva minuta i 20 sekundi do kraja.

37' - Trojka Kalinića, ali to nije sve: Kalinić potom proigrava Mitrovića, koji donosi Zvezdi 80:67.

36' - Meč je nastavljen. Edžam je iskoristio slobodna bacanja i primakao goste na 75:67.

36' - Na semaforu je 4:31 do kraja četvrte deonice, Zvezda i dalje vodi sa 75:65, a Nebojša Ilić i Dejan Radonjić su zamolili publiku da u miru isprati kraj utakmice. 

36' - Edžam ulazi u duel sa publikom, a to ne valja, ne valja... jer, odmah su poleteli novi predmeti s tribina, meč je privremeno prekinut!

36' - Tražio je Kalinić da se pregleda snimak prethodne situacije, ali sudije to odbijaju da učine, kao kada su gosti malopre tražili da se to uradi zbog scene sa Radonjićem i Edžamom.

36' - Kalinić je ostao da leži posle duela sa Edžamom. Ne deluje da je strašan udarac, ali izgleda da mu je izbijen vazduh, pa će se pridići uskoro. A za to vreme, nekoliko sitnih predmeta upada na teren.

35' - Bune se gosti, prilično, i trener Jurica Golemac, i Edžim, tražeći tehničku grešku za stratega domaćih, Radonjića, zbog kontakta sa pomenutim igračem Cedevita Olimpije, ali sudije odmahuju rukom. Trenutan rezultat je 75:65.

34' - Lazarević krade loptu gostima, ali su se domaćini potom spetlljali, Volters je u kontri napravio prekršaj u napadu. I dalje je +14 za Zvezdu.

34' - Druga trojka Erona Vajta, Crvena zvezda odlazi na +14. Vajt je nešto više od pet minuta u igri, a ima devet poena. Domaćin vodi 75:61.

32' - Bivši igrač Zvezde, Alen Omić, primiče Cedevita Olimpiju na 69:61. Podsetimo, pre četiri takmičarska minuta, Zvezda je vodila sa 20 razlike.

31' - Vajt prekida seriju gostiju od devet uzastopnih poena, s linije penala povećava Zvezdino vođstvo na 69:56.

Kraj treće deonice. Još jedne nestvarne, mora se priznati. Ostalo je deset minuta do oduke ko će u finale, na megdan Partizanu. Zvezda vodi sa 67:54.

30' - Kakva utakmica, šta je ovo?! Sada serija gostiju od sedam uzastopnih poena, Cedevita Olimpija je prišla na 67:54...

28' - Navijači su oduševljeni! Zvezdina serija 14:0 donosi joj čak 20 razlike, 67:47, nakon što je Eron Vajt pogodio trojku!

27' - Najbolji mogući epilog za crveno-bele. Prvo je Ivanović ubacio slobodno bacanje zbog tehničke Muriću, a onda je Luka Mitrović poentirao dok je fauliran. Slobodno bacanje je promašio, da bi ofanzivni skok Lazarevića doneo novi napad domaćinu - koji je okončan trojkom Ivanovića za 62:47. Kakva sekvenca Zvezde...

Aba liga / Dragana Stjepanovic

27' - Tehnička greška za Edu Murića, igrača Cedevita Olimpije, jer je smatrao da nije dosuđen prekršaj nad njim kada je bio u prodoru ka košu beogradske ekipe.

27' - Posle promašaja Blažiča, Nikola Ivanović donosi Zvezdi 56:47, a publika je na nogama jer je usledila odlična igra crveno-belih u odbrani, pa je gostima isteklo vreme za napad.

26' - Lazić pogađa sa distance koš ljubljanske ekipe, ali Blažič odmah zatim ubacuje prvu trojku (šut 2/6 iz igre na ovom meču) i gosti su i dalje blizu, rezultat je 53:47.

25' - Nastavlja se igra "malo jedni dominiraju, malo drugi". Posle 50:37 za domaćine, sada je 50:44, posle serije gostiju od 7:0.

23' - Seriju 8:0 za Crvenu zvezdu "zatvorio" je Ognjen Kuzmić, jer je posle toga Ferel pogodio koš domaćih i primakao Cedevita Olimpiju na 50:39.

22' - Zoran Dragić, poput Ferela, nije precizan, propao je još jedan napad slovenačkog kluba, a onda vrlo spretno poentira Branko Lazić - 48:37 za Zvezdu, što je moglo da bude i za poen više, ali je kapiten domaćih promašio dodatno slobodno bacanje.

21' - Sjajno zakucavanje Kalinića diglo je publiku na noge, a Zvezdi donelo 46:37! Prvo je Kuzmić poentirao na startu trećeg perioda, Ferel promašio trojku, a onda Nikola Kalinić na izuzetno efektan način "podgrejao" atmosferu u hali.

21' - Počela je treća deonica.

Kraj poluvremena, Zvezda vodi sa 42:37, a imala je i 37:18 u drugoj deonici. Tada je Zoran Dragić zaigrao kao u transu, dogurao je do 16 poena, Ferel do 11, pa su oni, uz Blažiča, najodgovorniji za seriju Cedevita Olimpije od 15:0. Sledi zanimljiv nastavak meča, nema šta... (A u prvom poluvremenu majstorice, Kalinić sa 13 i Dobrić sa osam poena bili su najefikasniji kod domaćina).

20' - Dragić je imao dve šanse da poentira u završnom napadu ljubljanske ekipe, prvo za dva, pa za tri poena, ali nije bio recizan. Zvezda ima sekund za pokušaj sa pola terena i... Lazić nije precizan. Kraj poluvremena, 42:37 za crveno-bele.

20' - Dobrić je probao da pred kraj Zvezdinog napada poentira sa 11-12 metara, ali nije dobacio loptu do koša gostiju, koji će imati poslednji napad.

Jaka Blažič u prodoru ka Zvezdinom košu / Aba liga / Dragana Stjepanovic

20' - Gubi loptu Zvezda, Dragić koji briljira u drugoj deonici poentira iz kontre, rezultat je 42:37. Poslednji minut prvog poluvremena je u toku.

19' - Važna trojka crveno-belih, Kalinić za 42:35 u korist Zvezde, a onda Blažič promašuje s distance na drugoj strani.

18' - Prekida Crvena zvezda, bar na kratko, veliki  nalet rivala, Volters daje koš posle 15 uzastopno primljenih kada je o domaćinima reč, ali Blažić iz prodora približava goste na 39:35.

17' - Sad ni Zvezdi tajmaut nije doneo boljitak u igri, Volters je promašio koš, Blažič uzvratio na drugoj strani dvojkom, a Dragič (15. poenom) trojkom, pa su crveno-beli, koji su nedavno vodili 37:18, dozvolili suparnicima da im serija naraste na čak 15:0. Rezultat je 37:33.

16' - Serija gostiju od 10:0 smanjila je Zvezdinu prednost na 37:28, Radonjić odmah traži još jedan tajmaut. Mnogo se promenila igra Cedevita Olimpije u poslednja 3-4 minuta, agresivna odbrana donela joj je čak 13 poena iz "tranzicije", o čemu će svakako biti reči tokom minuta predaha koji je zatražio trener domaćih. Rezultat je 37:28.

15' - Nikola Kalinić desetim poenom donisi 19 razlike za Zvezdu (37:18), ali... usledio je brz odgovor Cedevita Olimpije. Ferel je dao koš, dok je fauliran, pa onda i slobodno bacanje, da bi se na to nadovezao kiks domaćina, koji je u kontri sankcionisao Dragić  - prilično srećno datim košem, dok je fauliran. Rezultat je 37:23, a gosti će imati i slobodno bacanje, posle tajmauta koji je zatražio trener Zvezde, Radonjić.

14' - Ne pomažu ni tajmauti slovenačkoj ekipi, koja za dva poena šutira (pomalo neverovatnih) 1/10. A na sve to, Dobrić daje novu trojku, za 35:16. Ovo sada već ne deluje kao majstorica između dva tima koja su ostvarila po pobedu u napetoj seriji, već kao revijalni nastup crveno-belih, koji melju rivala i sjajnom odbranom, a i odličnom realizacijom sopstvenih napada.

13' - Odbrane su na obe strane terena nešto pokretljivije nego u uvodnoj deonici, pa se malo čekalo na novi pogodak, a on je bio u izvođenju Davidovca, koji je trojkom doneo 30:16, da bi posle greške gostiju, Luka Mitrović sjajnim zakucavanjem izazvao trans navijača, koji slave i odličan potez, i činjenicu da su njihovi ljubimci dali dvostruko više poena od suparnika. Rezultat je 32:16.

11'  - Četvrta trojka gostiju na ovom meču, Murić je precizan, ali odmah odgovara istom merom Dobrić, za 27:16.

Kraj prve četvrtine, Zvezda vodi sa 24:13. Zvezda je bolje šutirala i za dva poena (46,2% naspram samo 12,5% gostiju - 1/8), i za tri poena (2/3, tj. 66,7% naspram 3/7, tj. 42,9% Cedevita Olimpije). A bio je domaćin bolji, mnogo bolji u skokovoima (13:4), ali i asistencijama (6:2), dok je njihov rival imao samo više osvojenih lopti (3:2). Kalinijć sa osam poena i Holins sa pet su bili najefikasniji u taboru crveno-belih, a Ferel sa šest kod Ljubljančana.

10' - Pulen pogađa trojku za goste, a odmah potom Lazarević promašuje koš rivala, no Davidovac hvata loptu, pa se potom toga Lazarević "ispravlja" i donosi 24:13 Zvezdi.

Navijači Zvezde slave tokom majstorice sa Cedevita Olimpijom / Aba liga / Dragana Stjepanovic

9' - Raste prednost Zvezde, i to na 12 razlike, posle novog koša Nikole Kalinića (22:10)

8' - Euforija u hali "Aleksandar Nikolić". Navijači Crvene zvezde već slave, jer je su njihovi ljubimci za nepunih osam minuta ubacili 20 poena (trojku je upravo dao Kalinić), te vode sa dvocifrenom razlikom, 20:10.

7' - Drugo Kuzmićevo zakucavanje na meču donosi Zvezdi 15:10, Pulen je potom izgubio loptu a Lazarević se nje dokopao, što su crveno-beli iskoristili da uvećaju vođstvo na 17:10 preko Dobrića, koji je realizovao oba penala.

6' - Zvezda je bila na 13:7, posle koša Kalinića, ali je Ferel trojkom smanjio zaostatak gostiju na -3.

4' - Jaka Blažič je loše završio dva poslednja napada Ljubljančana. Posle tajmauta njegove ekipe - napravio je grešku u koracima. Ali, promašili su na drugoj strani i domaćini, da bi potom Jogi Ferel loše šutirao trojku... I dalje je 10:5.

4' - Posle dva burna uvodna minuta, usledio je minut i po sa greškama i nepreciznošću iz na obe strane (jedino je koš pogađao Zoran Dragić, i to s penala), a onda je Holins uspeo da ukrade loptu gostima, pa da zakuca u koš rivala za 10:5 i tajmaut koji je zatražio trener Cedevita Olimpije, Golemac.

2'  - Ferel pogotkom s distance smanjuje prednost Zvezde, ali je potom Holins (fauliran prilikom dalekometnog šuta) sa linije penala uvećava na 8:3.

2' - Odličan početka domaćih, koji daju trojku preko Voltersa, a onda zakucavanjem Kuzmića odlaze na 5:0

1' - Utakmica je počela. Volters, Lazić, Kalinić, Holins i Kuzmić čine petorku crveno-belih.

18.57 - Evo i snimka te situacije iz nekadašnjeg "Pionira":

 

18.52 - Pred početak utakmice, "delije" su ovacijama pozdravile Dejana Stankovića, trenera fudbalera Crvene zvezde koji su u nedelju uveče osvojili petu uzastopnu titulu prvaka Srbije.

Treći duel današnjih takmaca igra se u hali "Aleksandar Nikolić", a pobednik ove serije igraće u finalu protiv Partizana, koji je dan ranije na dominantan način eliminisao ekipu Budućnosti iz Podgorice.

Uoči meča

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da očekuje bolju igru ekipe u trećem meču polufinala ABA lige, kao i da intervali dobre igre moraju da budu duži.

"Ekipa Cedevita Olimpije je odigrala u Ljubljani u drugoj utakmici jako čvrsto svih 40 minuta, a naša reakcija na tu igru nije bila dobra, i zato očekujem da će naš odgovor u ponedeljak biti bolji, čime bi došli do rezultata koji priželjkujemo. Moramo biti skoncentrisani da odigramo u određenim segmentima puno bolje nego na drugoj utakmici u Ljubljani (80:88), kao i da intervali naše dobre igre budu duži nego što je to bilo u oba meča koja smo do sada odigrali u ovoj seriji", rekao je Radonjić, preneo je klupski sajt.

On je istakao da se tim cele sezone borio da bi u plej-ofu imao prednost domaćeg terena.

"Čitave sezone borili smo se za prvo mesto, imali smo samo dva poraza u uvodnom delu sezone i borili se za to da u odlučujućim mečevima možemo da branimo prednost domaćeg terena, time i mogućnosti da dođemo do rezultata koji svi želimo", rekao je Radonjić.

Kapiten crveno-belih Branko Lazić rekao je da očekuje tešku poslednju utakmicu u polufinalnoj seriji.

"Već sama ta činjenica daje ovom meču važnost. Zato bi na prvom mestu pozvao naše navijače da dođu u ponedeljak u halu i pruže nam veliku podršku jer smo se i borili kroz regularni deo sezone za ovu poziciju da imamo našeg šestog igrača na tribinama i da sve rešavamo na našem terenu", rekao je Lazić.

Lazić je istakao da je Cedevita Olimpija vrlo kvalitetna, što je pokazala i u drugoj utakmici.

"Zato u ponedeljak moramo da budemo borbeni do krajnjih granica, u utakmici u kojoj nema izgubljene lopte i u kojoj je energija na maksimumu. Znamo da neće biti lako, ali ponavljam, uz najveću podršku sa tribina ove sezone sve bi bilo mnogo lakše i verujem da možemo da dođemo do rezultata", zaključio je Lazić.

BONUS VIDEO: Navijači Olimpijakosa u Areni

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)