KO ĆE IGRATI ZA SRBIJU NA MEČEVIMA ODLUKE? "Orlovi" znatno uvećali izglede za plasman na Mundobasket, ali...

V. PRERADOVIĆ

30. 08. 2022. u 09:10

USPEŠNO je odrađen obavezni deo programa u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

КО ЋЕ ИГРАТИ ЗА СРБИЈУ НА МЕЧЕВИМА ОДЛУКЕ? Орлови знатно увећали изгледе за пласман на Мундобаскет, али...

FOTO: FIBA.Basketball

Srbija je pobedama nad Grčkom i Turskom ispravila volan na putu ka Mundobasketu i znatno se približila Dalekom istoku (Japan, Indonezija, Filipini).

Naš nacionalni tim zatvorio je prvi FIBA "prozor" druge kvalifikacione runde skorom 3-3, na kojem su i Belgijanci kao trenutno trećeplasirani u grupi. Podsećamo, tri prvoplasirane selekcije igraće dogodine na Svetskom šampionatu. Da bismo preskočili naše dželate iz prve faze, bolje u međusobnim duelima, potrebno je da na kraju imamo pobedu više. Letonci su odmakli na 5-1, Grci su na 4-2 i više nisu nedostižni, dok su Turci porazima od Letonije i Srbije pali na 2-4. Britanci drže fenjer sa 1-5, eventualni porazi u duelima s Ostrvljanima tretiraju se kao skoro nenadoknadivi propusti.

"Orlovi" u narednom kvalifikacionom terminu najpre gostuju Velikoj Britaniji 10. novembra, tri dana kasnije dočekuju Tursku. Trijumf u prvom meču ne bi smeo da izostane, pobedom u drugom praktično bi osigurali bolju poziciju od selekcije Ergina Atamana. Belgijance u novembarskom "prozoru" čekaju dva izuzetno teška okršaja - gostovanje Turskoj i meč na domaćem terenu s Grčkom. Jedan poraz daje nam šansu da ih preskočimo na tabeli grupe I.

Glavno pitanje je u kom sastavu će igrati Srbija, Grčka i Turska u novembarskim kvalifikacijama, potom i u februarskim, u poslednjem terminu. NBA igrači su nedostupni, takođe i većina evroligaških, što su aduti selekcija poput Belgije, pa i Letonije, uprkos činjenici da ne može da računa na Kristapsa Porzingisa i Davisa Bertansa.

Od izuzetnog značaja je upoređivanje FIBA i evroligaškog kalendara. Sedmo kolo elitnog klupskog takmičenja na programu je 10. i 11. novembra, naredno 17. i 18. tog meseca. Efes gostuje Realu 10. novembra, što znači da bi Vasilije Micić mogao da bude u našem sastavu za duel s Turskom tri dana kasnije. Imajući u vidu da je trener "pivara" Ataman ujedno i selektor nacionalnog tima kojem gori pod nogama u kvalifikacijama, logično je zaključiti da će dati zeleno svetlo Šejnu Larkinu i Bugrahanu Tundžeru. U tom slučaju ne postoji rezon kojim bi opravdao blokadu Micićevog nastupa za Srbiju. Isto važi i za Dimitrisa Itudisa, trenera Fenerbahčea i selektora Grčke. Ukoliko želi da na raspolaganju ima Nika Kalatesa, teško će moći da zabrani odsustvo Marku Guduriću i Nemanji Bjelici.

Partizan gostuje Olimpijakosu 10. novembra, Crvena zvezda dan kasnije igra sa Fenerom u Istanbulu. Pretpostavka je da će naši klubovi izaći u susret reprezentaciji i staviti na raspolaganje svoje igrače za utakmicu s Turskom 13. novembra. Povoljna okolnost za Srbiju je i činjenica da će moskovski CSKA naredne sezone igrati samo u VTB ligi, tako da nema prepreka za nastup Nikole Milutinova i Dejana Davidovca.

Na tandem "armejaca" možemo da računamo i u poslednjem terminu, u kom ćemo gostovati Grčkoj 24. februara i potom dočekati Britaniju. Evroligaško kolo biće odigrano 23. i 24. februara, što nam umanjuje izglede da meč protiv Helena odigramo sa značajnim imenima iz klubova učesnika elitnog takmičenja.

POLUZRELA PROBA ZA EVROBASKET

MEČ s Turskom u kvalifikacijama za SP bio je i generalna proba Srbije za Evropsko prvenstvo od 1. do 18. septembra. Naš nacionalni tim igraće u grupi u Pragu s domaćinom Češkom, Finskom, Poljskom, Izraelom i Holandijom, protivnikom na premijeri 2. septembra.

- Bio je ovo meč za građenje karaktera i timskog duha, nismo igrali baš zrelo u drugom poluvremenu u kojem smo prokockali veliku prednost, ali sam veoma srećan zbog ishoda - rekao je Vasilije Micić posle pobede u Istanbulu. - Strpljivom i pametnom igrom došli smo do pobede u neizvesnoj završnici. Svaka utakmica je priča za sebe, i ova može da posluži da vidimo gde smo, da ispravimo neke stvari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi